Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Παραίτηση του Γ. Λεοντάρη από το Κέντρο Κινηματογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραίτηση του Γ. Λεοντάρη από το Κέντρο Κινηματογράφου

Την παραίτησή του υπέβαλε προς την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιάννης Λεοντάρης, επικαλούμενος τα ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά του καθήκοντα αλλά και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα.

Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, κάνει έναν απολογισμό της θητείας του και μιλά για "νοικοκύρεμα του φορέα" και αποκατάσταση της νομιμότητας, σύμφωνα και με την εντολή που είχε δοθεί από το υπουργείο κατά την ανάληψη των καθηκόντων. Αναφέρεται και σε "προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των οργάνων διοίκησης του Κέντρου λόγω επιλεκτικής εφαρμογής από τη γενική διευθύντρια αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (...) Είναι λυπηρό το γεγονός ότι σε κλήση που απευθύναμε στη γενική διευθύντρια για να εξηγήσει τη στάση της αυτή, το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησής της προς το Δ.Σ. καθιστά -σε ό,τι με αφορά- αδύνατη τη συνέχεια της συνεργασίας μαζί της".

Ακόμη, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Γιάννης Λεοντάρης αναφέρει ότι "για την εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις είτε από φορείς της κινηματογραφικής κοινότητας, είτε από εργαζόμενους του ΕΚΚ είτε από μερίδα των ΜΜΕ. Είναι εντυπωσιακό, ως αρνητικό φαινόμενο, το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη μας ζητήθηκε να μην εφαρμόσουμε τον Νόμο 3905/10, αν και ως όργανο διοίκησης εποπτευόμενου φορέα αυτό ακριβώς οφείλαμε πρωτίστως να πράξουμε. Αυτό το -τουλάχιστον παράδοξο- αίτημα διατυπώθηκε για ζητήματα όπως ο διορισμός των διευθυντών του ΕΚΚ, η ίδρυση και στελέχωση του Hellenic Film Commission, η διενέργεια οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου για παλαιότερες χρήσεις, η επωφελής για το Δημόσιο επίλυση του κτηριακού κ.ά. Ακόμη, μέσω της συγχώνευσης περιόδων κρίσεων και της διασφάλισης πλαισίου διαφάνειας με τον ορισμό γνωμοδοτικής επιτροπής και εγκρίσεων του συνόλου των καθυστερούμενων καλλιτεχνικών προτάσεων οι οποίες εκκρεμούσαν από το τέλος του 2014 και οι συνολικές προεγκρίσεις ύψους περίπου 3.500.000 ευρώ, έδωσαν σημαντική ανάσα στην κινηματογραφική παραγωγή. Επίσης, η επιλογή του Τίμωνα Κουλμάση για τη θέση του νέου εθνικού εκπροσώπου στο Ταμείο Eurimages μας δικαίωσε απολύτως μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: στην τελευταία σύνοδο του Eurimages εγκρίθηκαν τέσσερις από τις πέντε ελληνικές προτάσεις, κάτι που δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ στο παρελθόν. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του δημόσιου Hellenic Film Commission, ως εγγυητή της διαφάνειας και της τήρησης των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στους ιδιωτικούς φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στις διαδικασίες παροχής υπηρεσιών προς τις ξένες παραγωγές".

Ο Γιάννης Λεοντάρης επισημαίνει ότι ο δημόσιος χαρακτήρας του Film Commission "εξαλείφει απολύτως τον κίνδυνο δημιουργίας ενός εγχώριου ολιγοπωλίου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να αποκομίζει κατά προτεραιότητα οικονομικά οφέλη από τη δραστηριότητα ξένων παραγωγών στην Ελλάδα... Εκτίμησή μου είναι ότι η ενδεχόμενη διαφαινόμενη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Hellenic Film Commission στον νέο υπό ίδρυση φορέα (ΕΚΟΜΕ) στο πλαίσιο νέου νομοθετικού πλαισίου, αν τελικά πραγματοποιηθεί, εγκυμονεί τον κίνδυνο της εκχώρησης του ελέγχου αυτής της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με τη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική".

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μετά την παραίτηση του κ. Λεοντάρη, αναφέρεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Κινηματογράφου: "Έπειτα από σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο, το Δ.Σ. και τη γενική διευθύντρια, διαπιστώθηκε ότι τα προβλήματα συνεργασίας μεταξύ τους οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε απόφαση προηγούμενης διοίκησης του ΕΚΚ που παραχωρούσε αρμοδιότητες του Δ.Σ. στον εκάστοτε γενικό διευθυντή. Σε πρόσφατη συνάντησή της με το Δ.Σ., η υπουργός ζήτησε να ανακληθεί η σχετική απόφαση προκειμένου να αποκατασταθεί η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δ.Σ. και της γενικής διευθύντριας Ηλέκτρας Βενάκη, σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο Ν. 3905/2010 του ΕΚΚ (...) Το υπουργείο Πολιτισμού θα διορίσει άμεσα τα μέλη που υπολείπονται για τη συγκρότηση της ολομέλειας του Δ.Σ. και ήδη λαμβάνει κάθε αναγκαία πρόνοια που θα επιτρέψει στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου να επιτελέσει με σταθερότητα τον κεντρικό του ρόλο για την ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κινηματογραφίας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL