Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Μεγάλος νικητής το "Suntan" με έξι βραβεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγάλος νικητής το "Suntan" με έξι βραβεία

Και οι δύο βραβεύτηκαν: Μάκης Παπαδημητρίου (βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου) και Έλλη Τρίγγου (βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου) στην ταινία "Suntan" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, που απέσπασε συνολικά έξι βραβεία

Με μια φράση του Παζολίνι άνοιξε χθες η μεγάλη βραδιά του ελληνικού κινηματογράφου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: "Η χώρα που δεν παράγει ταινίες στη γλώσσα της, χάνει τον πολιτισμό της" είχε πει ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης...

Ο μεγάλος νικητής στην όγδοη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν το "Suntan" σε σκηνοθεσία Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, με έξι βραβεία στις 11 υποψηφιότητες που είχε συνολικά: Καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου (στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και τον Σύλλα Τζουμέρκα), πρώτου ανδρικού ρόλου (Μάκης Παπαδημητρίου), δεύτερου γυναικείου ρόλου (Έλλη Τρίγγου) και φωτογραφίας (στον Χρήστο Καραμάνη).

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε "Η τελευταία παραλία" των Θάνου Αναστόπουλου - Ντάβιντε ντελ Ντέγκαν. Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο συν-σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος θύμισε τον μύθο της Ευρώπης και, συνδέοντας εύστοχα τον μύθο με τη "σκοτεινή" εποχή μας, πρότεινε στους θεατές να σκεφτούν ότι "η Ευρώπη είναι ένα κορίτσι που ήρθε από αλλού, από τη Φοινίκη, δηλαδή από τη Συρία".

Ειδικό τιμητικό βραβείο απένειμε στον Κώστα Βουτσά η Μάρθα Καραγιάννη. Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη κέρδισε η Σοφία Εξάρχου για το "Park". Καλύτερη ξένη ταινία ψηφίστηκε το φιλμ του Κεν Λόουτς "Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ". Καλύτερη μικρού μήκους το "Limbo" της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Η Σοφία Κόκκαλη κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για το "Νήμα". Ο Θέμης Πάνου το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον "Νοτιά".

Το βραβείο σκηνογραφίας δόθηκε στον Σπύρο Λάσκαρη επίσης για τον "Νοτιά", ενώ το βραβείο μοντάζ στον Γιάννη Σακαρίδη για το "Amerika square". Το βραβείο ενδυματολογίας στη Γιούλα Ζωιοπούλου για τη "Ρόζα της Σμύρνης". Το βραβείο πρωτότυπης μουσικής στον Drog A Tek για το "Ξύπνημα της άνοιξης". Στα ειδικά εφέ βραβεύτηκαν οι αδελφοί Αλαχούζου και ο Αντώνης Κοτζιάς για το "Έτερος εγώ". Για το μακιγιάζ η Κατερίνα Βαρθαλίτου ("Νοτιάς").

Το βραβείο ήχου κέρδισαν οι Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Περσεφόνη Μήλιου και Βάλια Τσέρου για το "Park". Τέλος, ως καλύτερο ανιμέισον ψηφίστηκε το «Αίνιγμα» του Αντώνη Ντούσια και του Άρη Φατούρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL