Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Στο σκληρό πρόσωπο του "κινεζικού ονείρου" ο Χρυσός Αλέξανδρος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο σκληρό πρόσωπο του "κινεζικού ονείρου" ο Χρυσός Αλέξανδρος

Το πρώτο βραβείο στην "Αυτοκρατορία ονείρων" του Δανού Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν

Το σκληρό, κυνικό και ρεαλιστικό πρόσωπο του «κινεζικού ονείρου», έτσι όπως καταδεικνύεται μέσα από την ιστορία μιας νεαρής Κινέζας εσωτερικής μετανάστριας, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Χρυσού Αλέξανδρου, που απονεμήθηκε στην ταινία του Δανού Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν «Αυτοκρατορία ονείρων» κατά την τελετή λήξης του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προχθές το βράδυ. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 5.000 ευρώ.

Το δεύτερο -Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής-, που συνοδεύεται από έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία "Μηχανές" σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν, που αναφέρεται στις συνθήκες της σύγχρονης εργασίας, μαζικής παραγωγής αλλά και ανθρώπινης εκμετάλλευσης μέσα σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην Ινδία. Η ταινία απέσπασε επίσης το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων Ανθρώπινες αξίες και επιλέχθηκε ως η καλύτερη ταινίας της διοργάνωσης από Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ του Άγγελου Ράλλη "Πού είσαι, Σινγκάλ;", το οποίο αποτυπώνει τη θηριωδία, τη φρίκη και τον παραλογισμό του Ισλαμικού Κράτους.

Το βραβείο Doc on Air, που αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο “The Watchmen”, σε σκηνοθεσία Μαντλέν Λερογιέ.

Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας δόθηκε στο ντοκιμαντέρ “Δεν είμαι ο νέγρος σου” σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ.

Με το βραβείο της WWF τιμήθηκε το ντοκιμαντέρ “Μέρες της λίμνης” σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ “Village Potemkin” του Δομήνικου Ιγνατιάδη.

Τα Βραβεία Κοινού

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ “Στρίγγλες” σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου, το Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ δόθηκε στο “Πουθενά να κρυφτείς” σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Άχμεντ, με Βραβείο Κοινού τιμήθηκε “Ο γυάλινος δράκος”, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη, καθώς και “Τα μαλλιά του Αμάντ”, σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν.

Τα βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης απονεμήθηκαν στις ταινίες “The Snake Charmer” σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Καλύτερης Ταινίας) και “Eyes of Exodus”, σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (Eιδικό Βραβείο)

Τα βραβεία Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ απονεμήθηκαν: Για υπηρεσίες post-production, αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, στην ταινία “Castle” σε σκηνοθεσία Χαμέντ Ζολφαγκαρί, και για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 6.500 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρεία MuSou, στην ταινία “Kiruna 2.0” σε σκηνοθεσία της Γκρέτα Στοκλάσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL