Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Βιτάλι Μάνσκι: / Βιτάλι Μάνσκι: Χειρότερη ζωή, καλύτερη τέχνη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιτάλι Μάνσκι: / Βιτάλι Μάνσκι: Χειρότερη ζωή, καλύτερη τέχνη...

«Βλέποντας τις ταινίες μου κάθε θεατής θέλω να βλέπει τη ζωή του. Και εγώ παρακολουθώ τα έργα μου ως θεατής και αναρωτιέμαι για τη ζωή μου» είπε μεταξύ άλλων κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο Ρώσος σκηνοθέτης Βιτάλι Μάνσκι, τιμώμενο πρόσωπο του φετινού 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Μάνσκι που, εκτός από σκηνοθέτης, είναι παραγωγός και ιδρυτής του Φεστιβάλ Artdocfest, καταγράφει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Ρωσία, ενώ δεν παραλείπει να γυρίσει πίσω στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης για να αναστοχαστεί τη νεότητά του και να αφηγηθεί όσα σημάδεψαν τη γενιά του.

Αναφερόμενος στην κατάσταση του ρώσικου ντοκιμαντέρ, επισήμανε πως έχει επηρεαστεί από την κοινωνική κατάσταση της χώρας, την οποία χαρακτήρισε “άσχημη, αλλά παραδόξως όσο χειρότερη γίνεται η ζωή, τόσο καλύτερα έργα δημιουργούνται" όπως είπε. "Οι περισσότεροι σκηνοθέτες ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν σε μια κοινωνία στην οποία επικρατεί μεγάλη λογοκρισία για τα θέματα ελευθερίας, οπότε προσπαθούν να είναι μέρος του συστήματος. Στην περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης οι κινηματογραφιστές έκαναν έργα ποιητικά, ώστε να επιβιώσουν σε μια χώρα με έλλειψη ελευθερίας" σημείωσε.

Ξεχωριστή θέση στη φιλμογραφία του Μάνσκι έχουν τα ντοκιμαντέρ που γύρισε για την Κούβα και τη Βόρεια Κορέα. Η προβολή του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Κορέα απαγορεύτηκε σε αρκετές περιοχές και απαιτούταν πιστοποίηση.

Ο σκηνοθέτης υπογραμμίζει ότι δεν πιστεύει στο σενάριο, αλλά είναι οπαδός του ρεαλιστικού σινεμά: «Το σενάριο για μένα είναι η τελεία που με εισάγει στην ιστορία. Στη συνέχεια δίνομαι σ' αυτή την ιστορία και πλέω μέσα της δίχως να αλλάζω ρεύμα. Στο ρεαλιστικό σινεμά ο σκηνοθέτης ζει με τους ήρωές του. Είναι η ίδια η ζωή. Τα έργα πεθαίνουν όταν πηγαίνουν με βάση το σενάριο και όχι με τη ζωή. Ό,τι με αγγίζει και με εμπνέει θέλω να το ενσωματώνω στο σινεμά μου», πρόσθεσε.

Κάνοντας αναφορά στη σημασία της τέχνης, ο Ρώσος σκηνοθέτης υπογράμμισε πως δεν πιστεύει πως η τέχνη είναι όπλο στα χέρια του δημιουργού: «Η τέχνη, αν ήταν όπλο, θα ήταν προπαγάνδα. Πιστεύω ως δημιουργός ότι οι άνθρωποι πρέπει συνεχώς να αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL