Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Όσκαρ 2017: / Όσκαρ 2017: Ιστορική γκάφα, και οι Αφροαμερικανοί στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όσκαρ 2017: / Όσκαρ 2017: Ιστορική γκάφα, και οι Αφροαμερικανοί στο προσκήνιο

Ο Γουόρεν Μπίτι με τον σωστό φάκελο, τελικά, και δίπλα του η ομάδα του "Moonlight", γελώντας...

Μία από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία των Όσκαρ, αιχμές κατά του Αμερικανού προέδρου, η συγκινητική δήλωση του (απόντος, λόγω... Τραμπ) Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, και ο νεότερος σκηνοθέτης που κερδίζει Όσκαρ στα χρονικά... Ας αρχίσουμε από το τέλος: Ο 32χρονος Ντάμιεν Σαζέλ, με το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το "La La Land" έγινε ο νεότερος σκηνοθέτης που κερδίζει το περιζήτητο βραβείο, με την ταινία του να αποσπά συνολικά έξι Όσκαρ, χάνοντας όμως το βραβείο καλύτερης ταινίας. Το μεγάλο βραβείο της βραδιάς είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί από το ζευγάρι Φέι Νταναγουέι - Γουόρεν Μπίτι, πενήντα χρόνια μετά το "Μπόνι και Κλάιντ". Ο Γουόρεν Μπίτι άνοιξε τον φάκελο που του είχαν δώσει και... έμεινε να τον κοιτάζει για αρκετά δευτερόλεπτα, αμήχανος και σαστισμένος, προτού τον δώσει στην παρτενέρ του, που έσπευσε να ανακοινώσει ότι το βραβείο πάει στο «La La Land»! Όλη η ομάδα της ταινίας ανέβηκε στη σκηνή και ένας ένας άρχισαν να ευχαριστούν συνεργάτες, φίλους και συγγενείς, μέχρι τη στιγμή που οι διοργανωτές παρενέβησαν για να τους πουν ότι έχει γίνει λάθος!

Ο Τζόρνταν Χόροβιτς, ένας από τους παραγωγούς του "La La Land", είχε την ψυχραιμία να ανακοινώσει στους θεατές ότι το βραβείο ανήκει στην ομάδα του «Moonlight», και τους κάλεσε να ανέβουν στη σκηνή για να παραδώσει το βραβείο... Αργότερα, ο σκηνοθέτης του "Moonlight" Μπάρι Τζένκινς, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη σύγχυση εκείνης της στιγμής, μια και ανέβηκε στη σκηνή αρκετά μουδιασμένος, δήλωσε: «Θέλω να πω σε όλους σας, και παρακαλώ πολύ να το γράψετε, ότι οι άνθρωποι του "La La Land" ήταν εξαιρετικά ευγενικοί. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να βρίσκεσαι στη θέση τους... Περάσαμε πολύ χρόνο μαζί, τους τελευταίους έξι μήνες. Δεν ήμουν άφωνος γιατί κερδίσαμε, έμεινα άφωνος επειδή ήταν τόσο ευγενικό εκ μέρους τους όλο αυτό».

Κάπως έτσι το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς (ταινία βασισμένη στο θεατρικό έργο του Ταρέλ Αλβιν Μακρέινι), έγινε ο μεγάλος νικητής της βραδιάς, με τρία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου στον Μπάρι Τζένκινς και Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου στον Μαχέρσαλα Άλι). Παρά το γεγονός ότι το "La La Land" απέσπασε έξι Όσκαρ, η βραδιά θα μείνει στα χρονικά όχι μόνο για τη μεγαλοπρεπή γκάφα στην "κορύφωση" αλλά και για την ενισχυμένη παρουσία των Αφροαμερικανών μεταξύ των βραβευμένων, σαν απάντηση στο περσινό #OscarsSoWhite.

Ο Ασγκάρ Φαραντί με τον "Εμποράκο" κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, και παρά την απουσία του, το χαιρετιστήριο μήνυμα που έστειλε, προκάλεσε αίσθηση:"Είναι μεγάλη μου τιμή που μου απονέμεται αυτό το πολύτιμο βραβείο για δεύτερη φορά. Θέλω να ευχαριστήσω την Ακαδημία, την ομάδα μου στο Ιράν, τον παραγωγό μου, τους συνυποψήφιούς μου στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας. Λυπάμαι που δεν είμαι μαζί σας απόψε. Η απουσία μου είναι ένδειξη σεβασμού στους ανθρώπους της χώρας μου και σ’ εκείνους άλλων έξι χωρών, για τους οποίους δεν έδειξε σεβασμό ο απάνθρωπος νόμος που απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το να χωρίζουμε τον κόσμο σε "δικούς μας" και "εχθρούς" προκαλεί φόβο, ανοίγει τον δρόμο για τη βία και τον πόλεμο. Οι πόλεμοι αδυνατίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα... Οι άνθρωποι του κινηματογράφου έχουν τη δύναμη να στρέψουν τις κάμερές τους στην αποτύπωση ανθρώπινων αρετών, σπάζοντας τα στερεότυπα των εθνικοτήτων και των θρησκειών...".

H Βαϊόλα Ντέιβις, που απέσπασε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου για το "Fences", παρέλαβε συγκινημένη το βραβείο της και μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους "προσγείωσε" τους πάντες: «Δεν είναι στον χαρακτήρα μου να ξυπνήσω και να πω "Ω, είμαι βραβευμένη με Όσκαρ"...Θα φάω mac & cheese, θα επιστρέψω για να λούσω την κόρη μου αύριο βράδυ... Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που νιώθω τέτοια ενίσχυση στη ζωή μου... Θα προσπαθήσω να μην κλάψω. Μεγαλώσαμε μέσα στη φτώχεια, μεγάλωσα σε διαμερίσματα ερείπια, μολυσμένα με αρουραίους, και απλά ήθελα να γίνω "κάποια". Να είμαι απλά καλή σε κάτι». Ο Μαχέρσαλα Άλι, που απέσπασε το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο "Moonlight", όπου υποδύεται έναν διακινητή ναρκωτικών που γίνεται μέντορας ενός φτωχού αγοριού, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που τον δίδαξαν «ότι η υποκριτική δεν αφορά εσένα, αφορά τους χαρακτήρες, υπηρετείς τις ιστορίες και τους χαρακτήρες». Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να δηλώσει μετά την τελετή, πως η αιτία για τη μεγάλη γκάφα ήταν "το γεγονός πως όλοι τους εκεί επικεντρώθηκαν στην πολιτική και δεν ήλεγχαν πλέον τα πράγματα στο τέλος...".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL