Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Μπερλινάλε με βραβεία στο ποιητικό και πολιτικό σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπερλινάλε με βραβεία στο ποιητικό και πολιτικό σινεμά

Χρυσή Άρκτος στην ταινία «On body and soul» της Ίλντικο Ενιέντι

Η Μπερλινάλε, το κινηματογραφικό φεστιβάλ που δημιουργήθηκε μεταπολεμικά στο σύνορο μιας διχασμένης Ευρώπης, επιβεβαίωσε και φέτος ότι παραμένει η πιο πολιτικοποιημένη διοργάνωση στον κινηματογραφικό χώρο, τόσο με συνεχείς αιχμηρές δηλώσεις κατά του νέου Αμερικανού προέδρου όσο και με την ανάδειξη του προσφυγικού σε κεντρικό ζήτημα για την Ευρώπη. Η κριτική επιτροπή επέλεξε να δώσει το μεγάλο βραβείο, τη Χρυσή Άρκτο, στην ποιητική ουγγρική ταινία «On body and soul», της Ίλντικο Ενιέντι. "Η κριτική επιτροπή ερωτεύτηκε αυτήν την ταινία, γιατί μας θύμισε κάτι που συνήθως ξεχνάμε, το 'πάθος'» είπε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολ Φερχόφεν, απονέμοντας το βραβείο.

Η δημιουργός, η Ίλντικο Ενιέντι, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε: «Ο στόχος μας ήταν να σας παρουσιάσουμε κάτι τόσο απλό, όσο ένα ποτήρι νερό. Πιστέψαμε σ' αυτό που κάναμε, αλλά δεν ξέραμε αν θα καταφέρουμε ν' αγγίξουμε το κοινό. Χρειάζεται να είσαι γενναιόδωρος άνθρωπος για να σου αρέσει αυτή η ταινία, και γι' αυτό σας ευχαριστώ πολύ».

Η Αργυρή Άρκτος απονεμήθηκε στην ταινία «Felicite» του Σενεγαλέζου Αλέν Γκομί, ο οποίος με ένα σχεδόν ντοκιμαντερίστικο ύφος παρουσιάζει τη ζωή μιας γυναίκας που δουλεύει ως τραγουδίστρια σε ένα μπαρ στο Κονγκό. Η ταινία του Άκι Καουρισμάκι "Η άλλη πλευρά της ελπίδας" απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, και ο Φινλανδός με μια λιτή δήλωσή του περιορίστηκε να ευχαριστήσει για το βραβείο. Το «Una Mujer Fantastica» του Χιλιανού Σεμπαστιάν Λέλιο κέρδισε το βραβείο καλύτερου σεναρίου (η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας τρανσέξουαλ που αντιμετωπίζει με γενναιότητα τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία στο Σαντιάγο).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βερολίνου Ντίτερ Κόσλικ ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη φετινή Μπερλινάλε, δημιουργούς και μη, γιατί «σ' αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, μας θύμισαν την αληθινή ποίηση της πραγματικότητας».

Η Αργυρή Άρκτος Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας απονεμήθηκε στην Ανιέσκα Χόλαντ για το "οικολογικής ευαισθησίας" «Pokot». Η Ανιέσκα Χόλαντ, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο, δήλωσε: "Ζούμε σε δύσκολες εποχές και χρειαζόμαστε την πρωτοπορία και τις ταινίες που αγγίζουν όσα θέματα είναι σημαντικά για τον πλανήτη μας».

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Κιμ Μιν-Χι για την ερμηνεία της στη νοτιοκορεάτικη ταινία "Μόνη στην παραλία τη νύχτα". Η ηθοποιός ήταν πολύ συγκινημένη καθώς ευχαριστούσε την επιτροπή για το βραβείο, αλλά και τον σκηνοθέτη της Χονγκ Σανγκ-Σου. Ερμηνεύει μια νεαρή Κορεάτισσα ηθοποιό που φεύγει από τη χώρα της για το Αμβούργο, προκειμένου να δώσει τέλος στη σχέση της με έναν παντρεμένο σκηνοθέτη.

Το αντίστοιχο ανδρικής ερμηνείας δόθηκε στον Γκέοργκ Φρίντριχ (για την ερμηνεία του στην ταινία "Λαμπερές νύχτες"). Το βραβείο σεναρίου κέρδισαν οι Σεμπαστιάν Λέλιο και Γκονζάλο Μάτσα για το σενάριο της ταινίας «Una mujer fantastica». Το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος δόθηκε στην Ντάνα Μπουνέσκου για το μοντάζ της ρουμανικής ταινίας «Ana, mon amour». Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ κέρδισε η παλαιστινιακή παραγωγή "Ghost Hunting" του Ραέντ Αντόνι. Στις μικρού μήκους, βραβεύτηκε η "Cidade Pequena" του Πορτογάλου Ντιέγκο Κόστα Αμαράντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL