Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Στο Βερολίνο / Ο Κώστας Γαβράς συζητά για τον πολιτικό κινηματογράφο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο Βερολίνο / Ο Κώστας Γαβράς συζητά για τον πολιτικό κινηματογράφο

Μια συζήτηση με ελληνικό «αντίκρισμα» στο Βερολίνο, και με τη συμμετοχή του Κώστα Γαβρά, στο πλαίσιο του Hellas Filmbox Berlin 2017: Θέμα, «Πολιτικός κινηματογράφος, ξεπερασμένος σήμερα ή πιο σημαντικός από ποτέ;» (την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 13.00, στον εκθεσιακό χώρο BOX Freiraum). Στο πάνελ θα βρίσκονται αρκετοί από τους προσκεκλημένους της διοργάνωσης: το τιμώμενο πρόσωπο, ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο Ελβετός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάνι Λέβι, o συγγραφέας, σκηνοθέτης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages Τίμων Κουλμάσης και η δημοσιογράφος και σκηνοθέτις Αντζελίκ Κουρούνη. Τη διεύθυνση της συζήτησης θα κάνει η διάσημη στη Γερμανία και πεπειραμένη δημοσιογράφος, διευθύντρια του Boulevard der Stars του Βερολίνου, Georgia Tornow.

Πολιτικές ταινίες γυρίζονταν και γυρίζονται πάντα. Μήπως εξ ορισμού όλες οι ταινίες είναι κατά βάση πολιτικές; Χρειαζόμαστε τον πολιτικό κινηματογράφο, και πόσο πολύ μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους θεατές σήμερα; Έχουν μια «αποστολή» οι σκηνοθέτες που γυρίζουν μια πολιτική ταινία και δικαιολογεί αυτή η «αποστολή» μια κακή ταινία; Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να τίθενται για να ικανοποιηθεί ο όρος «πολιτικό σινεμά»; Μετά το Brexit, την εκλογή Τραμπ και την άνοδο των ακραίων πολιτικών ιδεολογιών στον κόσμο, τι μπορεί να θεωρηθεί κοινωνικό βαρόμετρο; Μαζί με αυτά τα καίρια ερωτήματα πάνω στα οποία θα γίνει συζήτηση, θα τεθεί και το τι γίνεται με τη σχέση Γερμανίας - Ελλάδας. Πώς αντιμετωπίζουν τα γερμανικά media την Ελλάδα και τα ελληνικά media τη Γερμανία; Ισχύουν τα στερεότυπα και τα κλισέ και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα εξαλείψουμε;

Το Hellas Filmbox Berlin διεξάγεται από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου. Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα είναι παρών και θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος θα προλογίσει και την προβολή του «Αμήν», παρουσία του Γερμανού ηθοποιού Ούλριχ Τουκούρ, που πρωταγωνιστεί στην ταινία. Ταινία λήξης θα είναι το φιλμ «Ένας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, με παρόντα τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή. Οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο «Babylon» του Βερολίνου και θα προβληθούν συνολικά 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL