Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας / Εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Πρόσφυγες διπλά παγιδευμένοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας / Εκδήλωση στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Πρόσφυγες διπλά παγιδευμένοι

Μετά το αφιέρωμα στο κινηματογραφικό έργο του σπουδαίου Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που ξεκινά αύριο, με τέσσερις από τις καλύτερες ταινίες του, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, στις 6 μ.μ. διοργανώνει την εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση «Δύο φορές παγιδευμένοι: Πολλαπλές διακρίσεις στην αναζήτηση του ασύλου», για μια «ανέγγιχτη» πτυχή του προσφυγικού: τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι (ΛΟΑΤΚΙ) πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από την ομοφοβική βία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί η ταινία ντοκιμαντέρ «Mια τελευταία ευκαιρία» του Πολ Εμίλ ντ’ Αντρεμόν.

Το ντοκιμαντέρ, καναδικής παραγωγής, που θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους, αφηγείται την ιστορία πέντε ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα καταγωγής τους (Τζαμάικα, Κολομβία, Λίβανο, Νικαράγουα και Αίγυπτο) για να γλιτώσουν τη δίωξη λόγω του ερωτικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου, αναζητώντας άσυλο στον Καναδά. Αναμένοντας την απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα ενσωμάτωσης και ζουν με τον φόβο της ενδεχόμενης απέλασης. Ο Καναδός σκηνοθέτης, έχει υπογράψει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ, και εργάζεται στην τηλεόραση ως δημοσιογράφος αλλά και σκηνοθέτης.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο άτομα που έχουν (ή θεωρείται πως έχουν) διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή ταυτότητα φύλου είναι ένα ζήτημα που έχει πλέον λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, με δολοφονίες, βασανιστήρια, σεξουαλικές επιθέσεις, βιασμούς, παραβίαση της ιδιωτικότητας του ατόμου, αυθαίρετη κράτηση, άρνηση στο δικαίωμα εργασίας, εκπαίδευσης ακόμα και ιατρικής περίθαλψης. Σήμερα, περισσότερες από 70 χώρες έχουν ποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν ισχύουν τέτοιοι νόμοι και η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια σε τέτοιου είδους εγκλήματα μίσους, και με τον τρόπο αυτό τα υποθάλπουν…

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Η συζήτηση, στην οποία συμμετέχουν και οι Πάνος Ευαγγελίδης, Κωστής Παπαϊωάννου, Μαρίνα Γαλανού, θα γίνει στα ελληνικά χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL