Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Το «παράξενο» ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του '80 στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το «παράξενο» ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του '80 στο προσκήνιο

Η «Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά», η κινηματογραφική λέσχη της Ένωσης Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), συνεχίζεται για δεύτερο μήνα στον κινηματογράφο Άστορ, αφιερωμένη στα «παράξενα, παραγνωρισμένα, παραμελημένα, παραπονεμένα ελληνικά φιλμ» μιας εξίσου παράξενης, σίγουρα παρεξηγημένης, αλλά πάντως καθοριστικής δεκαετίας, αυτής του 1980. Συνολικά θα προβληθούν στο αφιέρωμα 35 ελληνικές ταινίες που σπάνια προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε φιλμ, σε κόπιες 35mm.

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου θα προβληθούν οι ταινίες «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα και «Λιποτάκτης» των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα, ενώ στη δεύτερη μεταμεσονύχτια προβολή, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, θα προβληθεί η ταινία «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» του Ανδρέα Τσιλιφώνη. Τις τρεις πρώτες θα παρουσιάσουν στο κοινό η Σοφία Εξάρχου και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ενώ την τέταρτη ο Αλέξης Αλεξίου.

Αναλυτικά, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στις 5.15 μ.μ., θα προβληθεί η «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, παραγωγής 1983, με τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τη Γιώτα Φέστα, τον Πάνο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Πουλικάκο, την Άντζελα Μπρούσκου κ.ά. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1983, συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών 1984.

Στις 7.15 μ.μ. «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γιώργου Κόρρα, με τον Τάκη Μόσχο, τον Μηνά Χατζησάββα, την Άννα Μακράκη, τον Θανάση Μυλωνά, την Τούλα Σταθοπούλου, τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, τον Γιώργο Νινιό κ.α. Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου το 1986, Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ίδια χρονιά.

Στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί ο «Λιποτάκτης» των Γιώργου Κόρρα και Χρήστου Βούπουρα, παραγωγής 1988, με τον Στέλιο Μάινα, την Τούλα Σταθοπούλου, τον Λεωνίδα Νομικό, τον Στέλιο Παύλου, την Σίντα Στεφανοπούλου κ.ά. Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1988, Διάκριση Ποιότητας στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας ΥΠΠΟ το 1989.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα προβληθεί η ταινία «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» του Ανδρέα Τσιλιφώνη, παραγωγής 1984, με τον Χρήστο Καλαβρούζο, τον Τάκη Μόσχο, την Όλια Στεφανίδου, τον Σάκη Μπουλά κ.ά. Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1984.

Οι προβολές γίνονται στον κινηματογράφο Άστορ, Σταδίου 28 (στη στοά Κοραή). Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή και 7 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL