Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Βανέσα Ρεντγκρέιβ: / Από τον Σαίξπηρ στους προσφυγικούς καταυλισμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βανέσα Ρεντγκρέιβ: / Από τον Σαίξπηρ στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Ακτιβίστρια, φεμινίστρια, υπέρμαχος των ατομικών δικαιωμάτων, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, η μεγαλύτερη ηθοποιός για τον Τενεσί Ουίλιαμς, μαγεύει αυτή την εποχή το θεατρικό Λονδίνο ενσαρκώνοντας την εκδικητική Μαργαρίτα στον "Ριχάρδο Γ'" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Ρέιφ Φάινς, που παρουσιάζεται έως τις 6 Αυγούστου στο θέατρο Almeida στο Βόρειο Λονδίνο και ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Στα 79 της, στη συνέντευξή της στον "Guardian", η Ρεντγκρέιβ μετρά νίκες και απώλειες. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε οικογένεια ηθοποιών, στην οποία, όπως η ίδια λέει, "ο σοσιαλισμός ήταν θρησκεία, τρόπος ζωής στην καθημερινότητα, μια αξία ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμό και βία". Σε μία από τις πολλές κρίσεις αυτογνωσίας της, η σπουδαία ηθοποιός ομολογεί: "Διαλέγω τους ρόλους μου πολύ προσεκτικά, ούτως ώστε, όταν η καριέρα μου θα έχει πια λήξει, να έχω καλύψει όλη την ιστορία της καταπίεσής μας".

Έξι φορές υποψήφια, κέρδισε τελικά, το 1978, το Όσκαρ για τον ρόλο της αντιναζίστριας «Τζούλια» και έκανε μια συγκλονιστική ομιλία όπου επισήμανε πως δεν υπέκυψε σε "κανενός είδους ολοκληρωτισμό" και ευχαρίστησε το κοινό γιατί "αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές μιας μικρής ομάδας σιωνιστών γκάνγκστερ", για να εισπράξει θερμά χειροκροτήματα, αλλά και γιουχαΐσματα.

Το 2014 έκανε ντοκιμαντέρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βοσνία, το οποίο σκηνοθέτησε ο γιος της Κάρλο Γκάμπριελ Νέρο, ενώ τώρα ετοιμάζουν νέο ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τον Λίβανο. Πρόσφατα επισκέφτηκε τον Ελαιώνα και τη Λέσβο.

Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, η Βρετανίδα ηθοποιός διαπιστώνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν πάντα στο επίκεντρο της ζωής της. Μιλά για τη γενοκτονία του Χίτλερ, τη φρίκη της Νύχτας των Κρυστάλλων, το μαζικό μεταναστευτικό κύμα Εβραίων προσφύγων το 1938, αποκαλύπτοντας: "μου έχει γίνει εμμονή το Ολοκαύτωμα, γιατί ήμουν ένα παιδί του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ήθελα να ξέρω αν αυτό που συνέβη θα μπορούσε να συμβεί πάλι και πώς θα μπορούσαμε να τους σταματήσουμε".

Η Βρετανίδα ηθοποιός έχει κόψει το κάπνισμα μετά από καρδιακή προσβολή που την έστειλε για μεγάλη περίοδο στο νοσοκομείο. Οι πνεύμονές της είναι σχεδόν κατεστραμμένοι και η ίδια λέει ότι, όταν ήταν στο νοσοκομείο, ήθελε να πεθάνει "γιατί ήταν πολύ κουραστικό να ζεις άρρωστος".

Κωστούλα Τωμαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL