Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Ελληνικός "Σεπτέμβρης" και χειμαρρώδης Στόουν στο Κάρλοβι Βάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικός "Σεπτέμβρης" και χειμαρρώδης Στόουν στο Κάρλοβι Βάρι

Θετικά σχόλια απέσπασε ο "Σεπτέμβρης" της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, στις τρεις προβολές που πραγματοποιήθηκαν στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, όμως στο επίκεντρο της διοργάνωσης βρέθηκε ο χειμαρρώδης Όλιβερ Στόουν, ο οποίος παρουσίασε στο Φεστιβάλ τη νέα βερσιόν της ταινίας του "Αλέξανδρος", διάρκειας 3,5 ωρών. Αναπόφευκτα, αναφέρθηκε στο πρόσωπο των ημερών, τον Έντουαρντ Σνόουντεν: «Για μένα, ο Σνόουντεν είναι ήρωας, γιατί μας αποκάλυψε μυστικά που αφορούν όλους μας, μυστικές παρακολουθήσεις που συμβαίνουν από το 2003. Θα πρέπει να εξετάσουμε όλα αυτά που μας αποκάλυψε για τις μυστικές υπηρεσίες. Να σταματήσει αυτή η παρουσία του Μεγάλου Αδελφού».

Παράλληλα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ. «Ο Ομπάμα με απογοήτευσε. Αρχικά πιστεύαμε πως θα γινόταν ένας άλλος Ρούζβελτ, αλλά συνεχίζει τα ίδια...". Σε ερώτηση για την τηλεοπτική σειρά που γύρισε πρόσφατα με τίτλο «Η άγνωστη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», ο Στόουν επισήμανε πως η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου συμπίπτει με την ανάμειξη των ΗΠΑ στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο: «Η Αμερική φοβόταν τον κομμουνισμό, γι' αυτό και αναμείχθηκε στον ελληνικό εμφύλιο. Παρόμοια ανάμειξη είχε και στη δικτατορία των συνταγματαρχών, υποστηρίζοντας τον Παπαδόπουλο. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε σε όλο τον κόσμο... Με το τέλος του κομμουνισμού, η Αμερική βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να συνεχίσει τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά και να επιβληθεί ως η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο, χωρίς κανένας να της αντιστέκεται».

Ο Όλιβερ Στόουν μίλησε για ακόμη μια φορά με θερμά λόγια για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αλέξης Τσίπρας, που τον θαυμάζω, είναι ένας πραγματικά ανεξάρτητος άνθρωπος, ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα που τολμά να πάρει μια θέση, που αντιτίθεται στα αμερικανικά συμφέροντα».

Στο πρόγραμμα του Κάρλοβι Βάρι προβλήθηκε και η τελευταία ταινία του καταδικασμένου από το καθεστώς της Τεχεράνης Ιρανού σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, "Κλειστές κουρτίνες". Ο Παναχί έχει καταδικαστεί σε κατ' οίκον περιορισμό, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και απαγόρευση να σκηνοθετήσει ταινίες για είκοσι χρόνια. Ωστόσο, κατάφερε να γυρίσει κρυφά από το καθεστώς τις "Κλειστές κουρτίνες", στο εσωτερικό του σπιτιού του, αφηγούμενος την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα σπίτι, μια "παραβολή" για την κατάσταση της ιρανικής κοινωνίας. Την ταινία παρουσίασε στο Κάρλοβι Βάρι η κόρη τού σκηνοθέτη Σολμάζ, ενώ ο ίδιος ο Παναχί επικοινώνησε με το κοινό τού Φεστιβάλ μέσω Skype.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL