Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κάννες: Το βραβείο της επιτροπής στον "Αστακό" του Γ. Λάνθιμου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάννες: Το βραβείο της επιτροπής στον "Αστακό" του Γ. Λάνθιμου

Στον Γάλλο Ζακ Οντιάρ και την ταινία του "Dheepan" που αφηγείται την ιστορία ενός άντρα ο οποίος θα βρεθεί από τον εμφύλιο στη Σρι Λάνκα στα παρισινά γκέτο, απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών την Κυριακή το βράδυ. Ο Οντιάρ δήλωσε πως ελπίζει ότι η βράβευση της ταινίας του θα ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τα προβλήματα των μεταναστών. Ο Αστακός" του Γιώργου Λάνθιμου, διεθνής συμπαραγωγή, απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής, μια σπουδαία διάκριση, που σίγουρα έχει θετικό αντίκτυπο στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής κέρδισε ο Ούγγρος Λάζλο Νέμεθ για την ταινία του "Ο γιος του Σαούλ", που αφηγείται την προσπάθεια ενός Εβραίου σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης να θάψει ένα αγόρι.

Ο Χου Χσιάο Χσιέν από την Ταϊβάν απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία εποχής "Η δολοφόνος", που διαδραματίζεται στην Κίνα του 9ου αιώνα.

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Αμερικανίδα Ρούνεϊ Μάρα για τον ρόλο της στο "Κάρολ" του Τοντ Χέινς και η Γαλλίδα Εμανουέλ Μπερκό για το "Mon Roi" της Μαϊουέν. Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Γάλλος Βενσάν Λιντόν για το ρόλο του στην ταινία "Ο νόμος της αγοράς", όπου υποδύεται έναν απολυμένο εργάτη που αγωνίζεται να επιβιώσει μέσα σε κοινωνικές συνθήκες που τον συνθλίβουν ψυχολογικά και οικονομικά. Το βραβείο σεναρίου κέρδισε η ταινία "Chronic" του Μεξικανού Μισέλ Φράνκο.

Φέτος τιμητικό Χρυσό Φοίνικα παρέλαβε η σκηνοθέτης Ανιές Βάρντα, την οποία το κοινό χειροκρότησε όρθιο. Συγκινημένη είπε ότι πρόκειται για ένα βραβείο «αντίστασης και αντοχής που το αφιερώνω σε όλους τους εφευρετικούς κινηματογραφιστές».

Συγχαρητήριο μήνυμα για τη βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης: «Εύγε στον Γιώργο Λάνθιμο! Στο πρόσωπό του χαιρετίζουμε έναν προικισμένο καλλιτέχνη με σύγχρονη και προπάντων προσωπική δημιουργική γραφή, ο οποίος άνοιξε τα φτερά του στην Ελλάδα και ήδη πετάει στον κόσμο. Η χώρα μας είναι παρούσα στην Ευρώπη του πολιτισμού, στην πιο αυθεντική, στην ανθρωπιστική εκδοχή της Ευρώπης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL