Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Αυτή την εβδομάδα / Ο Αλ Πατσίνο ως ήρωας του Φίλιπ Ροθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτή την εβδομάδα / Ο Αλ Πατσίνο ως ήρωας του Φίλιπ Ροθ

Ο Αλ Πατσίνο στην «Ταπείνωση» του Μπάρι Λέβινσον

«Ταπείνωση» (The Humbling)

Σκηνοθεσία: Μπάρι Λέβινσον

Ερμηνεία: Αλ Πατσίνο, Γρέτα Γκέργουικ, Κίρα Σέντσγουικ, Νταιάν Γουίστ, Τσαρλς Γκρόντιν, Νταν Χεντάγια

Ο Αλ Πατσίνο στον ρόλο γερασμένου σαιξπηρικού ηθοποιού που βυθίζεται στην κατάθλιψη. Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ (είναι το τριακοστό του Αμερικανού συγγραφέα, και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις). Έπειτα από μια θεατρινίστικη απόπειρα αυτοκτονίας (πηδά από τη σκηνή του θεάτρου προς το κοινό!), ο ήρωας, ονόματι Σάιμον Άξλερ, αποφασίζει να αποτραβηχτεί στην εξοχή για να ξαναβρεί τον εαυτό του... «Τώρα πια είμαι ανίκανος να παίξω. Κάτι θεμελιώδες έχει εξανεμιστεί. Ίσως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά...». Εκεί στην εξοχή ο Σάιμον συναντά μια πολύ νεότερη γυναίκα, που την γνώριζε από την παιδική της ηλικία. Μόνο που εκείνη, από τα φοιτητικά της χρόνια, δεν κοιμάται παρά μόνο με γυναίκες. Αλλά όταν ο Σάιμον την πολιορκεί, ενδίδει. Όμως οι πολλαπλές αγωνίες του ηλικιωμένου άντρα δεν πρόκειται βέβαια να ξεπεραστούν μέσα από μια ερωτική σχέση...

«Η συνταγή της Πωλέτ» (Paulette)

Σκηνοθεσία: Ζερόμ Ενρικό

Ερμηνεία: Μπερναντέτ Λαφόν, Κάρμεν Μάουρα, Ντομινίκ Λαβάν

Συμπαθητική γαλλική κωμωδία, με τη σπουδαία ηθοποιό Μπερναντέτ Λαφόν στον ρόλο της ηλικιωμένης Πωλέτ που ζει σε μια φτωχογειτονιά στα παρισινά προάστια. Ο σύζυγός της έχει πεθάνει, με την κόρη της δεν τα πάει και πολύ καλά, είναι και ολίγον ρατσίστρια και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τη μικρή σύνταξή της... Μέχρι που κάποια στιγμή ενεργοποιείται το... εμπορικό της ένστικτο κι αποφασίζει να μπει στο εμπόριο κάνναβης στη γειτονιά της, παράλληλα με την παραγωγή «εμπλουτισμένων» με τετραϋδροκανναβινόλη γλυκισμάτων! Ουσιαστικά, οι... εμπορικές συναλλαγές της θα την υποχρεώσουν να βγει από τη φοβερή μοναξιά στην οποία έχει καταδικάσει τον εαυτό της.

«Χαμένος παράδεισος» (Escobar: Paradise Lost)

Σκηνοθεσία: Αντρέα Ντι Στέφανο

Ερμηνεία: Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζος Χάτσερσον, Κλαούντια Τράισακ, Μπρέιντι Κορμπέ, Κάρλος Μπαρδέμ, Άνα Ζιραρντό

Ο Ιταλός Αντρέα ντι Στέφανο σκηνοθετεί τον Μπενίσιο ντελ Τόρο στον ρόλο του Πάμπλο Εσκομπάρ, του διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών της Κολομβίας. Ο Νικ (Τζος Χάτσερσον) φτάνει στην Κολομβία όπου ζει ο αδερφός του. Εκεί ερωτεύεται τη Μαρία, η οποία θα του γνωρίσει τον θείο της - τον «βαρώνο» Πάμπλο Εσκομπάρ... «Ολοι είχαν ακουστά τον Εσκομπάρ αλλά κανείς δεν τον γνώριζε πραγματικά», λέει ο Ντι Στέφανο. «Πήγαινε στο Λας Βέγκας, γνώριζε τον Φρανκ Σινάτρα, τρελαινόταν για τον Έλβις, έβλεπε ποδόσφαιρο, τραγουδούσε όπερα, έχτισε ζωολογικό κήπο δίπλα στην έπαυλή του, λάτρευε τα καρτούν του Ντίσνεϊ, αλλά την ίδια στιγμή ήταν ένας αδίστακτος αρχηγός καρτέλ ναρκωτικών. Πλήρωνε πέντε χιλιάδες δολάρια για κάθε νεκρό αστυνομικό, ανατίναξε ένα αεροπλάνο με 140 επιβάτες, ανατίναξε ένα κτήριο δίπλα σε κατάστημα παιχνιδιών. Ηταν ψυχωτικός...».

«Chic!»

Σκηνοθεσία: Ζερόμ Κορνιό

Ερμηνεία: Φανί Αρντάν, Μαρίνα Χαντς, 'Ερικ Ελμοσνινό

Γαλλική κωμωδία, με τη Φανί Αρντάν. Η Ελέν εργάζεται σε έναν οίκο υψηλής ραπτικής που ετοιμάζει πυρετωδώς την καινούργια κολεξιόν. Η διάσημη σχεδιάστριά του Αλίσια Ρικόσι, όμως, χάνει την έμπνευση της, όταν την εγκαταλείπει ο φίλος της. Τώρα η Ελέν πρέπει να βρει κάποιο τρόπο να κρατήσει τη δουλειά της...

«Shanghai»

Σκηνοθεσία: Ντιμπακάρ Μπανερτζί

Ινδική παραγωγή του 2012, που διασκευάζει κινηματογραφικά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την εξιστόρηση της υπόθεσης από τον Βασίλη Βασιλικό στο Ζ. Το σενάριο της ταινίας έχει γράψει η Ούρμι Τζουβεκάρ, η οποία εκτός από σεναριογράφος είναι και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας είναι Έλληνας, ο Νίκος Ανδριτσάκης.

Η ταινία γυρίστηκε στον ινδικό Νότο, και αναφέρεται σε μια φανταστική πόλη, την Μπαράτ Ναγκάρ, που εξελίσσεται σε κινεζικού τύπου βιομηχανική ζώνη, σε «Σαγκάη», «παντρεμένη» με την πολιτική διαφθορά... Η ταινία παρουσιάστηκε στις ινδικές αίθουσες το 2012 (με περισσότερες από 1.200 κόπιες).

«Άγνωστη γη» (Unknown Land)

Σκηνοθεσία: Μάνουελ ντε Κόκο

Ερμηνεία: Μάνος Κοκορομύτης, Σάια Σάλεμ, Ντάνιελ Πλάκετ

Πίσω από το σκηνοθετικό ψευδώνυμο Μάνουελ ντε Κόκο βρίσκεται ο Ελληνας Μάνος Κοκορομύτης, γεννημένος στην Αθήνα το 1975. Έχει διεθνή καριέρα και η ταινία του κινείται στο επίπεδο της ποιητικής αλληγορίας, με ουμανιστικές προθέσεις και με φόντο το μαγευτικό νησί Σοκότρα της Υεμένης. Ένα ιστιοφόρο με ισραηλινή σημαία βυθίζεται και ο μοναδικός επιζών βγαίνει ημιθανής σε μια παραλία, όπου θα παραμείνει αβοήθητος για επτά ημέρες, χρονικό διάστημα ικανό προκειμένου να επανεκτιμήσει τη ζωή του και να αισθανθεί ευγνώμων για τη σωτηρία του. Μέσα από τις ειδήσεις που ακούμε από το ασύρματο ραδιοφωνάκι ενός ντόπιου, αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση διαδραματίζεται «παράλληλα» με την περίφημη "Αραβική Άνοιξη", που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες... Η ταινία έχει ήδη σημαντική διεθνή διαδρομή, με συμμετοχή και διακρίσεις σε δεκαπέντε κινηματογραφικά φεστιβάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL