Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Βραζιλιάνικες νύχτες στην Ταινιοθήκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλιάνικες νύχτες στην Ταινιοθήκη

Εβδομάδα βραζιλιάνικου κινηματογράφου με έντεκα μεγάλου μήκους και έντεκα μικρού μήκους ταινίες, οι περισσότερες σε πρώτη προβολή, διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βραζιλίας. Στον θερινό κινηματογράφο "Λαϊς" της Ταινιοθήκης, το cineBRatenas 2013 (3η Εβδομάδα Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου), ξεκινά με την ταινία "Στην άκρη του δρόμου" (A beira do caminho, 2012), ένα υπαρξιακό road movie από τον Μπρένο Σιλβέιρα.

Τρεις από τους σκηνοθέτες των ταινιών μεγάλου μήκους του αφιερώματος, κάνουν το ντεμπούτο τους στη μυθοπλασία μεγάλου μήκους: Ο πρώην κριτικός και ντοκιμαντερίστας Κλέμπερ Μεντόνσα υιός, συνθέτει μια μελέτη της καθημερινότητας στο " Ήχοι από τα πέριξ" (Som ao redor, 2012).

Ο μουσικός Οσβάλντο Μοντενέγκρο, διερευνά τις σχέσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας και ιδεολογίας στο νεανικό "Λέο και Μπία" (Leo e Bia, 2010) και ο πρώην διαφημιστής Aφόνσο Πογιάρτ, μπαίνει στον χώρο του εμπορικού σινεμά με ένα μεταλλαγμένο είδος, το ποπ φιλμ νουάρ "Δυο τρυγόνια" (Dois coelhos, 2012).

Ο Σέλτον Μέλο, πρωταγωνιστής πολλών πρόσφατων βραζιλιάνικων ταινιών, συμμετέχει ως σκηνοθέτης με την δεύτερη ταινία του "Ο παλιάτσος" (O palhaco, 2011), με ένα ευαίσθητο και μελαγχολικό βλέμμα στον μικρόκοσμο μιας ομάδας τσιρκολάνων σε περιοδεία.

Ο Μπέτο Μπραντ, σε συνεργασία με τον Ρενάτο Σιάσκα, σκηνοθετεί ένα τραγικό ερωτικό τρίγωνο με φόντο μια κλειστή κοινότητα, τη θρησκοληψία και την οικολογία στο μυθιστορηματικό "Θα δεχόμουν και τα χειρότερα νέα από τα όμορφά σου χείλη" (Eu receberia as piores noticias dos seus lindos, 2011).
Το cineBRatenas 2013 συνδυάζεται με δύο επετείους, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή, στιχουργού και μουσικού Βινίσιους ντι Μοράις, με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Βινίσιους" (Vinicius,2005) σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Φαρία υιού, και τα πεντηκοστά γενέθλια του επαναστατικού κινήματος σίνεμα νόβο, που χωρίζει την ιστορία του βραζιλιάνικου κινηματογράφου σε "πριν" και "μετά". Θα προβληθεί το αριστούργημα του Νέλσον Περέιρα ντος Σάντος "Ξερές ζωές" (Vidas Secas, 1963). Τέλος, θα προβληθεί η μυθική ταινία "Οριο" (1930) του Μάριο Πεσότο, η οποία θεωρείται η σπουδαιότερη βραζιλιάνικη παραγωγή του βωβού κινηματογράφου. Το αφιέρωμα επιμελούνται οι Νίκος Σαββάτης, Γιάννης Ανδρέου και Γιάννης Παπαδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL