Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κινηματογραφική αγορά: Συρρίκνωση στην Ελλάδα, αυξητικές τάσεις παγκοσμίως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κινηματογραφική αγορά: Συρρίκνωση στην Ελλάδα, αυξητικές τάσεις παγκοσμίως

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού box office

Η παγκόσμια αγορά του κινηματογράφου εκτιμάται ότι ξεπέρασε κατά το 2013 τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις από τις αίθουσες, με αυξητικές τάσεις σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και μοναδική εξαίρεση την Ευρώπη. Από τα 35 δισ., τα 10,9 αφορούν τη μεγάλη αγορά της Βόρειας Αμερικής (όπου έχουμε οριακή αύξηση φέτος 0,6%, ενώ πέρυσι η αύξηση ήταν 6,1%) και τα υπόλοιπα 24 δισ. αφορούν τις άλλες περιοχές του πλανήτη. «Ατμομηχανές» της συνεχούς αύξησης των τελευταίων χρόνων είναι η Κίνα και γενικότερα οι ασιατικές χώρες, η Λατινική Αμερική (με "πρωταθλήτρια" τη Βραζιλία), η Ρωσία, αλλά και οι αραβικές χώρες - εδώ συντρέχουν δύο παράγοντες, αφενός οι κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται μετά την πολύπαθη "άνοιξη" και την ανατροπή απολυταρχικών καθεστώτων, αφετέρου η συνεχής εξάπλωση των μούλτιπλεξ στην περιοχή αυτή.

Στην Ελλάδα των Μνημονίων βέβαια, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική: Παρά τις μειώσεις στην τιμή του εισιτηρίου, οι κινηματογραφικές εισπράξεις του 2013 παρουσιάζουν πτώση που πλησιάζει το 20%, ενώ αν υπολογίσουμε τη μείωση στον αριθμό των εισιτηρίων, αυτή ξεπερνά το 10%, σε σχέση με το 2012, οπότε και πάλι είχαμε σημαντική μείωση, της τάξης του 11%.

Στο box office των ελληνικών ταινιών, την πρωτιά έχει κερδίσει άνετα η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη ξεπερνώντας τις 200.000 εισιτήρια, με προοπτικές για ακόμη υψηλότερα, μια και συνεχίζεται η προβολή της σε πολλές αίθουσες.

Από τις ξένες ταινίες, στην κορυφή βρίσκεται το «Χόμπιτ: Η ερημιά του Νοσφιστή», έχοντας ξεπεράσει τις 230.000 εισιτήρια.

Είναι φανερό ότι το ελληνικό κοινό περιορίζει συνεχώς τις κινηματογραφικές εξόδους του, σε σημείο ώστε πολλοί αιθουσάρχες αγωνιούν πλέον για το μέλλον.

Αντίθετα, όπως προαναφέραμε, ο κινηματογράφος παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σαφείς ανοδικές τάσεις. Εντυπωσιάζει η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας του θεάματος να επιβιώνει μέσα από τις κρίσεις, καθώς πολλοί προέβλεπαν ήδη από τη δεκαετία του '80 τον θάνατο της κινηματογραφικής αίθουσας, με την εμφάνιση του βίντεο ή αργότερα του DVD. Το αντίθετο συνέβη... Και μπορεί η «μόδα» του 3D να έχει συνεισφέρει στα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων, αλλά δεν αρκεί για να εξηγήσει το φαινόμενο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι ο τζίρος του οπτικοακουστικού τομέα στο σύνολό του ξεπερνά τα 522 δισεκατομμύρια δολάρια, με έντονα αυξητικές τάσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ξεπεράσει τα 632 δισεκατομμύρια. Στο βορειοαμερικανικό box office, στην κορυφή για φέτος βρίσκεται το φιλμ «Οι Εκδικητές: Iron Man 3», με εισπράξεις που ξεπερνούν τα 1,2 δισ. δολάρια. Επιπλέον, στην Αμερική έχει ολοκληρωθεί η πλήρης κατάργηση του φιλμ στις αίθουσες και η ψηφιοποιημένη προβολή των ταινιών σημαίνει περισσότερα κέρδη για τις μεγάλες εταιρείες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL