Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στην οθόνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στην οθόνη

"Το χρονικό μιας καταστροφής" της Χρύσας Τζελέπη και του Ακη Κερσανίδη

Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, η σφαγή γυναικόπαιδων από τους Ναζί και τους Έλληνες συνεργάτες τους τον Σεπτέμβριο του 1944, ξαναζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Το χρονικό μιας καταστροφής" της Χρύσας Τζελέπη και του Άκη Κερσανίδη (αποκλειστικά στον κινηματογράφο "Αλεξάνδρα", Κρέμου 141, Καλλιθέα, καθημερινά στις 7.30 μ.μ., γενική είσοδος 3 ευρώ).

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944 στον Χορτιάτη χάθηκαν 149 αθώες ζωές και το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο θάνατος ενός Γερμανού στρατιώτη σε μια ένοπλη συμπλοκή στην περιοχή Καμάρα μεταξύ ανταρτών και Γερμανών ήταν η αφορμή που ζητούσαν οι κατοχικές δυνάμεις. Λίγη ώρα αργότερα, συνεπικουρούμενες από Άλληνες συνεργάτες τους, φτάνουν στον Χορτιάτη, σκοτώνουν βρέφη, εκτελούν εν ψυχρώ, καίνε και λεηλατούν. Συγκεντρώνουν όσους δεν έχουν εγκαταλείψει το χωριό στον φούρνο του Γκουραμάνη και το σπίτι του Νταμπούδη: 149 άτομα θα καούν ζωντανά ή θα εκτελεστούν, από τα οποία τα 51 κάτω των 18 ετών.

Οι δύο Θεσσαλονικιοί σκηνοθέτες κατάφεραν να βρουν ορισμένους από τους τελευταίους επιζώντες της σφαγής, που "μοιράζονται" την επώδυνη μαρτυρία τους με τους θεατές. Κατά τη συγκινητική προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάρτιο οι δύο σκηνοθέτες είχαν μιλήσει για τη διαδικασία των γυρισμάτων: "Για κάποιους ήταν πολύ οδυνηρή εμπειρία" είπε η Χρύσα Τζελέπη. Μια από τους γυναίκες που επέζησαν, παιδί τότε, γλίτωσε δύο φορές από τον θάνατο στον Χορτιάτη και ύστερα από χρόνια δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν ταγματασφαλίτη: "Ήταν δύο Έλληνες, ταγματασφαλίτες, ο ένας ήθελε να με σκοτώσει, ο άλλος έλεγε 'άφησέ την, θα πεθάνει ούτως ή άλλως'".

Οι δύο σκηνοθέτες αποφάσισαν να γυρίσουν το ντοκιμαντέρ σαν κατάθεση μνήμης σε εποχές που ο νεοναζισμός επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο. "Μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο όλα αυτά θάφτηκαν. Ήταν πολύ σημαντικό για μας να βγάλουμε προς τα έξω μνήμες, σαν μια κατάθεση μνήμης για τις νεότερες γενιές" μας είχε πει ο Άκης Κερσανίδης.

Κ.Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL