Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ραντεβού στα θερινά τα σινεμά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραντεβού στα θερινά τα σινεμά

Έφτασε η μεγάλη μέρα, ή μάλλον νύχτα, για τους κινηματογραφόφιλους, καθώς από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου ανοίγουν τα πρώτα θερινά σινεμά της Αθήνας, της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Ωστόσο, η αγωνία και τα ερωτήματα για το κατά πόσο το σινεφίλ κοινό, μετά από δύο μήνες καραντίνας, θα εμπιστευθεί και θα ανταποκριθεί άμεσα στην πρόσκληση συνεχίζουν να βασανίζουν αιθουσάρχες, διανομείς, παραγωγούς και δημιουργούς.

Με περιοριστικούς όρους, όπως την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων που ορίζεται στα 1,5 μέτρα και τον ορισμό τής μέγιστης επιτρεπόμενης πληρότητας που δεν πρέπει να ξεπερνά το 40% της συνολικής, ανοίγουν τα πρώτα 22 θερινά σινεμά στην Αθήνα και τα πρώτα 8 στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Στις προβολές περιλαμβάνονται ταινίες που είτε διακόπηκαν με την επιβολή του lockdown, είτε παίχθηκαν με επιτυχία κατά τη χειμερινή σεζόν.

Από τις ελληνικές ξεχωρίζουν «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται με απανωτά sold out επιβλήθηκε η απαγόρευση, η «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή και ο «Απόστρατος» του Ζαχαρία Μαυροειδή. Στις ξένες κυριαρχούν τα «Παράσιτα», ο «Τζόκερ», «Το βαμμένο πουλί» κ.ά.

Με το σύνθημα «Το σινεμά σε περιμένει», που κατέκλεισε τα κοινωνικά δίκτυα, οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπαρατάχθηκαν για να υπάρξει μια νέα κινηματογραφική εποχή μετά την πανδημία, ενώ σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Σ’ αυτή τη νέα εποχή που διανύουμε, πέρα από τις συνεχείς προσπάθειες του κλάδου και την αδιαμφισβήτητη αγάπη του κοινού, απαραίτητο είναι να υπάρξουν άμεσα από την πλευρά του κράτους εξειδικευμένα μέτρα στήριξης και επιδότησης που θα επιτρέψουν σε αιθουσάρχες, διανομείς, δημιουργούς, τεχνικούς, ηθοποιούς και παραγωγούς να αποτελέσουν μέρος ενός ουσιαστικού κινηματογραφικού σκηνικού, που θα υπάρχει την ‘επόμενη ημέρα’. Ο συγκεκριμένος κλάδος πολιτισμού χωρίς αυτά κινδυνεύει να βάλει τίτλους τέλους...».

* Η ταινία «Καλωσήρθατε στην Τσετσενία» του Ντέιβιντ Φρανς, που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εντάσσεται στη λίστα των ταινιών που μπορούν να διεκδικήσουν Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL