Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Αφιέρωμα στον Σταύρο Καπλανίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα στον Σταύρο Καπλανίδη

Σταύρος Καπλανίδης

Με 51 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 27 μικρού μήκους έρχεται το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5 έως 15 Μαρτίου), συν ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο κινηματογραφιστή Σταύρο Καπλανίδη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, με τρία από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ του, καθώς και την τελευταία του δουλειά. Ακόμη θα πραγματοποιηθεί μια ειδική προβολή του εμβληματικού ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή "Αγέλαστος Πέτρα", καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρεμιέρα του.


Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από την πρώτη προβολή του εμβληματικού ντοκιμαντέρ "Αγέλαστος Πέτρα" του Φίλιππου Κουτσαφτή


Από τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ οφείλουμε να επισημάνουμε τις ταινίες:

* "Agora II - Δεσμώτες" του Γιώργου Αυγερόπουλου, κινηματογραφικό μωσαϊκό των τελευταίων πέντε χρόνων της ελληνικής κρίσης.

* "Θυμάμαι τη ναζιστική σφαγή" του Κώστα Βάκκα για τις μαζικές εκτελέσεις χιλιάδων Ιταλών στρατιωτών από τους Γερμανούς τον Σεπτέμβριο του 1943, στην Κεφαλλονιά, όταν η Ιταλία συνθηκολόγησε.

* "Νίκος Καβουκίδης: Η δύναμη της εικόνας" του Μενέλαου Κυρλίδη για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη, "Νίκος Καρούζος - Ο δρόμος για το έαρ" του Γιάννη Καρπούζη για το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου, με εξαντλητική έρευνα σε αρχεία.

* "Το αίνιγμα της Κέρου" του Κώστα Μαχαίρα, που καταγράφει τις εντυπωσιακές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων στην Κέρο, με ξεναγό τον επικεφαλής της ανασκαφής, Βρετανό καθηγητή Κόλιν Ρένφριου.

* "Οι υφάντρες" του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, για ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής που ιδρύθηκε από Σουηδούς στο ορεινό χωριό Βλάστη της Μακεδονίας.

* "Το μαγικό των ανθρώπων: Η Νάσια από τη Μολδαβία" της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, πορτρέτο μιας μετανάστριας που τραγουδάει, μιλάει, κλαίει, θυμάται και αναπολεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL