Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η "Αναπαράσταση" του Θόδωρου Αγγελόπουλου "επιστρέφει" στo Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "Αναπαράσταση" του Θόδωρου Αγγελόπουλου "επιστρέφει" στo Βερολίνο

Ένας γκασταρμπάιτερ, έπειτα από χρόνια δουλειάς στη Γερμανία, επιστρέφει στο ορεινό χωριό του, στην Ήπειρο. Τοπίο της πέτρας, λιγοστοί κάτοικοι, σχεδόν κανείς δεν τον περιμένει. Η γυναίκα του τον έχει ξεγράψει και, με τη βοήθεια του εραστή της, θα τον σκοτώσει και τον θάψει στον κήπο φυτεύοντας κρεμμυδάκια πάνω στον τάφο του.

Εικόνες σε σκληρό άσπρο - μαύρο, της "Αναπαράστασης", της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που εντυπωσίασε τους πάντες πενήντα χρόνια πριν, όταν προβλήθηκε στο Forum του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου αποσπώντας και το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Φέτος το βερολινέζικο Forum, γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια του, προβάλλει ξανά την "Αναπαράσταση" στο πλαίσιο τιμητικού αφιερώματος στο πρόγραμμα της πρώτης του διοργάνωσης. Το σενάριο της "Αναπαράστασης" βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία, σε ένα έγκλημα που είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα στο ορεινό χωριό Πολυνέρι της Θεσπρωτίας.

Αλλά, εκτός από την τιμητική προβολή της κλασικής, πια, "Αναπαράστασης", ο ελληνικός κινηματογράφος δίνει το "παρών" στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (ξεκινά στις 20 Φεβρουαρίου) με τέσσερις ταινίες νέων δημιουργών: Στο παράλληλο πρόγραμμα “Πανόραμα” θα προβληθεί η ελληνογαλλική παραγωγή «Digger» του πρωτοεμφανιζόμενου Τζώρτζη Γρηγοράκη, μια ταινία με τη μορφή σύγχρονου γουέστερν.

Επίσης στο “Πανόραμα”, θα προβληθεί η αμιγώς ελληνική παραγωγή «Pari» του Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Η ταινία αποτυπώνει την αγωνία μιας Ιρανής μάνας, η οποία ψάχνει τα ίχνη του εξαφανισμένου φοιτητή γιου της στη σύγχρονη Αθήνα.

Το «Σπείρε τον άνεμο», μια συμπαραγωγή Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας, είναι η τρίτη ταινία "ελληνικού ενδιαφέροντος" που συμμετέχει στο “Πανόραμα”: Η ιστορία μιας νεαρής Ιταλίδας η οποία επιστρέφει στον τόπο της, κάπου στον ιταλικό Νότο, και δίνει αγώνα για να σώσει τον ελαιώνα της οικογένειάς της.

Η ελληνογερμανική παραγωγή «Φιλικά πυρά» της Δάφνης Χαριζάνη θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στο πρόγραμμα “Perspective Deutches Kino”: Μια Γερμανίδα κουρδικής καταγωγής, επαγγελματίας στρατιωτικός, συμμετέχει σε μια αποστολή στο Ιράκ με σκοπό την εκπαίδευση Κούρδων που πολεμούν το ISIS αναζητώντας, ταυτόχρονα, τη χαμένη αδελφή της.

Ακόμη, ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης και η παραγωγός Αντιγόνη Ρώτα θα συμμετάσχουν με το σχέδιο της ταινίας μεγάλου μήκους «Faraway» στο τμήμα της κινηματογραφικής αγοράς για συμπαραγωγές, το Talent Project Market. Επίσης, στο τμήμα Berlinale Talents, που λειτουργεί ως πλατφόρμα του φεστιβάλ συγκεντρώνοντας ταλέντα από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους ή τα μελλοντικά σχέδιά τους, συμμετέχουν η Αντιγόνη Ρώτα, ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, και ο Δημήτρης Τσακαλέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL