Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
"Πόλεμος(οι) και Ταυτότητα(ες)" στο Γαλλικό Ινστιτούτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πόλεμος(οι) και Ταυτότητα(ες)" στο Γαλλικό Ινστιτούτο

«Quai d' Orsay» του Μπερτράν Ταβερνιέ, απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Επανέρχεται και φέτος το Cine Club του Γαλλικού Ινστιτούτου με επιλεγμένες ταινίες που προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Πρεμιέρα σήμερα Τετάρτη του πρώτου κύκλου "Πόλεμος(οι) και Ταυτότητα(ες)" με την προβολή της ταινίας «Quai d' Orsay» του Μπερτράν Ταβερνιέ (2013), στις 7.30 μ.μ. Στην ταινία ο Ταβερνιέ δοκιμάζει να αφηγηθεί μια οπτικοακουστική ιστορία του παρόντος μας η οποία δεν παρουσιάζει ούτε κάποιο πνεύμα της εποχής ούτε ένα αίσθημα έμμεσης τεκμηρίωσης, αλλά πασχίζει να καταδείξει πώς κατασκευάζονται οι πρωταγωνιστικές, ιστορικές ταυτότητες από καιροσκόπους συμβούλους.

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση στα ελληνικά με καλεσμένο τον Ευάγγελο Πρωτοπαπαδάκη, επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Κάθε θεματικός κύκλος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες και παρουσιάζεται σε συνεργασία με έναν καλεσμένο επιμελητή. Επιμελητής του πρώτου κύκλου προβολών είναι ο Γιώργος Αραμπατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ.

Οι επόμενες προβολές του πρώτου κύκλου: Την Πέμπτη 5 Μαρτίου η ταινία "Voir du pays" των Ντελφίν Κουλέν και Μιριέλ Κουλέν (2016), με ηρωίδες δύο νεαρές στρατιωτίνες, που, επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν και κατά τη διάρκεια μιας σύντομης παραμονής στην Κύπρο, για να αποσυμπιεστούν ψυχολογικά όπως λέγεται, θα καταδείξουν τι σημαίνει η λήθη για εκείνες... Την Τετάρτη 29 Απριλίου η ταινία "Amin" του Φιλίπ Φοκόν (2018), που απεικονίζει, με φόντο τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, τις ατομικές ψυχολογίες ταλαντευόμενες ανάμεσα στην έλλειψη και την ανταπόδοση...

Την Πέμπτη 21 Μαΐου, η ταινία "Je ne suis pas un salaud" του Εμανουέλ Φινκέλ (2015), με θέμα τον πόλεμο των συνειδήσεων, πάλι πάνω σε ένα φόντο μετανάστευσης, ενώ η "ταυτότητα" εδώ αποβαίνει μια διαβολική μηχανή που καταστρέφει και διαλύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL