Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σαμ Μέντες και Ταραντίνο, οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαμ Μέντες και Ταραντίνο, οι νικητές στις Χρυσές Σφαίρες

Ο Χοακίν Φίνιξ τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για το «Joker»

Το «1917» του Σαμ Μέντες και το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο κυριάρχησαν στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, την Κυριακή το βράδυ, με την πρώτη ταινία να επικρατεί στην κατηγορία Δραματικής Ταινίας και το δεύτερο στην κατηγορία Κωμωδίας ή Μιούζικαλ, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το «1917», που αναδεικνύει ένα δραματικό επεισόδιο από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με την τεχνική του μονοπλάνου (βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες αυτή την Πέμπτη), απέσπασε επιπλέον και το βραβείο Σκηνοθεσίας, ενώ το «Κάποτε στο... Χόλιγουντ», εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας στην κατηγορία που προαναφέραμε, κέρδισε και το βραβείο Σεναρίου (για τον Ταραντίνο) και Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου (για τον Μπραντ Πιτ). Στην τελετή κυριάρχησαν οι εκκλήσεις για βοήθεια στην Αυστραλία και βέβαια τον πρώτο λόγο είχαν όσοι κατάγονται από εκεί. Από την προηγούμενη μέρα οι Αυστραλέζες Νικόλ Κίντμαν και Μάργκο Ρόμπι είχαν απευθύνει έκκληση μέσω των social media στον κόσμο να συνδράμει με δωρεές. Ο συμπατριώτης τους Ράσελ Κρόου, που τιμήθηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στο τηλεοπτικό «The Loudest Voice», προτίμησε να παραμείνει στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Σε μήνυμα που έστειλε, τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία ξεκινά από την κλιματική αλλαγή. Οφείλουμε να δράσουμε και να σεβαστούμε τον πλανήτη μας, αναγνωρίζοντας ότι είναι μοναδικός, ώστε να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε μέλλον».

Ωστόσο, «πρόσωπο της βραδιάς» ήταν ο Χοακίν Φίνιξ, που τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Πρώτου Ανδρικού Ρόλου για το «Joker» (είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει Χρυσή Σφαίρα - η πρώτη ήταν το 2006, για την ερμηνεία του ως Τζόνι Κας στο «Walk the Line»): «Ας ξαναδούμε τις ατομικές επιλογές μας στο πρόβλημα του περιβάλλοντος, ας μην παίρνουμε το ιδιωτικό αεροπλάνο μας για να πάμε στο Παλμ Σπρινγκς για το Σαββατοκύριακο...». Μεγάλος χαμένος στη φετινή τελετή ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο «Ιρλανδός» του, που έφυγε χωρίς ούτε ένα βραβείο. Κάποιοι έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα και να μιλήσουν για «ρεύμα» εναντίον του συνδρομητικού Netflix που είναι ο παραγωγός της ταινίας. Συνολικά το Netflix, είχε 34 υποψηφιότητες σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές κατηγορίες και απέσπασε μόνο δύο βραβεία. Αλλά ακόμη είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, καθώς τα βραβεία της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ προέρχονται από ένα μικρό σώμα ψηφοφόρων, μη ενταγμένων στην κινηματογραφική βιομηχανία. Δεύτερη «αδικημένη» ταινία της βραδιάς, η «Ιστορία γάμου» του Νόα Μπόμπακ, που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες και τελικά έφυγε με ένα μόνο βραβείο, τη Χρυσή Σφαίρα Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου για τη Λόρα Ντερν.

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες, τα «Fleebag», «Succesion» και «Chernobyl» ήταν οι σειρές που ξεχώρισαν.

Ο Τομ Χανκς τιμήθηκε με ειδική Χρυσή Σφαίρα για το σύνολο της καριέρας του και μετά την τελετή, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απονομή ελληνικής υπηκοότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Η Ελλάδα είναι ένα καταφύγιο για μένα» τόνισε. «Νιώθω συνδεδεμένος με τη χώρα εδώ και τριάντα χρόνια. Έχω ταξιδέψει στα ομορφότερα μέρη του κόσμου, αλλά η Ελλάδα έχει θεραπευτικές ιδιότητες...».

Η περίοδος των βραβείων και των υποψηφιοτήτων έχει ανοίξει για τα καλά: Χθες ανακοινώθηκαν και οι υποψηφιότητες για τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA). Το «Joker» του Τοντ Φίλιπς προηγείται με 11, ακολουθούν «Ο Ιρλανδός» και «Κάποτε στο... Χόλιγουντ» με 10, το «1917» με 9 υποψηφιότητες, ενώ 6 έχει το «Jojo Rabbit» του Νεοζηλανδού Τάικα Γουαϊτίτι.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL