Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
"Έφυγε" σε ηλικία 79 ετών / Άννα Καρίνα, ο θρύλος της νουβέλ βαγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έφυγε" σε ηλικία 79 ετών / Άννα Καρίνα, ο θρύλος της νουβέλ βαγκ

«Ο γαλλικός κινηματογράφος έχασε έναν από τους μύθους του» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ όταν έγινε γνωστό ότι η Άννα Καρίνα, ένας θρύλος της νουβέλ βαγκ, έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο, σε νοσοκομείο του Παρισιού, το Σάββατο σε ηλικία 79 ετών. Γεννημένη στις 22 Σεπτεμβρίου 1940, στη Δανία, ως Χάνε Κάριν Μπάγιερ, έφυγε στα 17 της με ωτοστόπ για το Παρίσι, όπου πολύ γρήγορα ξεκίνησε μια καριέρα στη διαφήμιση και στο μόντελινγκ.

Η Κοκό Σανέλ τη συμβούλεψε να αλλάξει το όνομά της σε Άννα Καρίνα. Ο Γκοντάρ την πρόσεξε σε μια διαφήμιση του Palmolive και γύρισε επτά ταινίες μαζί της, με πιο γνωστές το «Με κομμένη την ανάσα» και τον «Τρελό Πιερό». Παντρεύτηκαν, είχαν μια θυελλώδη σχέση, χώρισαν και εκείνη στη συνέχεια «ανοίχτηκε» στο θέατρο, στο τραγούδι, στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ και σκηνοθέτησε δύο ταινίες...

«Έφυγε» η βραβευμένη σκηνογράφος Γιούλα Ζωιοπούλου

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη θα τελεστεί η πολιτική κηδεία της σκηνογράφου - ενδυματολόγου Γιούλας Ζωιοπούλου, στο κτήμα Λατάνια στην Παλλήνη, στις 3 μ.μ. Επιθυμία της ήταν να μην δοθούν χρήματα για λουλούδια, αλλά να διατεθούν στην Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1958, σπούδασε στις Σχολές Δοξιάδη και Σταυράκου και εργάστηκε σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αποσπώντας σειρά βραβείων, με αρχή το βραβείο σκηνογραφίας το 1993 για τις μικρού μήκους ταινίες «Άβαξ» του Νίκου Γραμματικού και «Οι μοναχικές γυναίκες είναι επικίνδυνες» της Κωστούλας Τωμαδάκη.

Το 1994 βραβεύτηκε για τη σκηνογραφία στις ταινίες «Απ' το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, «Η εποχή των δολοφόνων» του Νίκου Γραμματικού, «Η αυλή με τα σκουπίδια» του Θανάση Σκρουμπέλου. Τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο το 2002 για την ταινία «Ο βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, ενώ το 2014 απέσπασε το βραβείο ενδυματολογίας από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη και πάλι το 2017 το ίδιο βραβείο για τη «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδέλλα. Τελευταία της δουλειά ήταν η ενδυματολογική επιμέλεια στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες μέλισσες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL