Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.8°C21.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
15.3°C22.1°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
13.0°C18.8°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C18.6°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C18.5°C
0 BF 77%
Στο "Gagarin" "Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο "Gagarin" "Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης"

Μια μοναδική ιστορία συγκροτήματος ελληνικού ροκ έχει μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη η Ηλιάνα Δανέζη στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης - Κάποια μέρα στην Αθήνα». H σκηνοθέτης - παραγωγός Μαρίνα Δανέζη, αδελφή της Ηλιάνας, ανέλαβε την παραγωγή και η Δώρα Μασκλαβάνου το μοντάζ.

Η ταινία προβλήθηκε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποσπώντας το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου και τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου το βράδυ θα το δούμε στο Gimme Shelter Film Festival στο "Gagarin 205".

Το 1974 μια ομάδα νέων από το Ίλιον (τότε Νέα Λιόσια), ο Χρήστος Βλαχάκης στα τύμπανα, ο Θανάσης Αλατάς στη ρυθμική κιθάρα, ο Νίκος Γράψας στη σόλο κιθάρα και στα φωνητικά και ο Μαρίνος Γιαμαλάκης στο μπάσο, σχηματίζουν το ροκ γκρουπ «Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης»: «Ξεκινήσαμε στα 15 μας στη γειτονιά, όπου παίζαμε τύμπανα σε ένα βαρέλι που είχαμε γυρίσει ανάποδα με κάτι αυτοσχέδια φελιζόλ για ταμπούρο. Το πίσω μέρος της κιθάρας μου το έχω ακόμα. Είχε μια λαμίτσα που χτύπαγε στο μπράτσο της κιθάρας κι έκανε δουλειά, δίνοντας ένα ρυθμικό μεταφυσικό τέμπο» θυμάται ο Θανάσης Αλατάς. Θα ηχογραφήσουν τον έναν καιι μοναδικό τους δίσκο το 1975 με την εταιρεία Venus. O στρατός και οι υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής εμπόδισαν τη συνέχεια του γκρουπ, όμως ο δίσκος τους ακολούθησε μια μοναχική και ανεξέλεγκτη πορεία! Από τις προθήκες των λιγοστών δισκάδικων της Αθήνας, κυκλοφορεί, εξαντλείται και γρήγορα γίνεται συλλεκτικός σπάνιος δίσκος σε παγκόσμιο επίπεδο! Θα φτάσει και σε μουσικούς παραγωγούς στην Αμερική και το 2009 από τη δισκογραφική εταιρεία του Jay Z αναζήτησαν τον Θανάση Αλατά, ο οποίος, εκτός από μέλος της μπάντας, ήταν και συνθέτης πολλών τραγουδιών του δίσκου, ζητώντας του την άδεια να χρησιμοποιήσουν τμήμα ενός από αυτά. Έτσι, το «Κάποια μέρα στην Αθήνα» γίνεται τμήμα του «Run this Town» (που τραγουδούν η Rihanna, o Jay Z και ο Kanye West) κατακτώντας μάλιστα Grammy το 2010 στην κατηγορία του καλύτερου χιπ χοπ τραγουδιού!

Τη Δευτέρα στο "Gagarin 205" θα προηγηθεί στις 9.40 συζήτηση με τη σκηνοθέτη Ηλιάνα Δανέζη και τους Θανάση Αλατά («Τα 4 επίπεδα της ύπαρξης») και Θέκλα Τσελεπή (ραδιοφωνική παραγωγός Στο Κόκκινο). Συντονίζει ο Άγγελος Κράλλης, εικαστικός και μουσικός, και στις 10 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ. Το μοντάζ έχει κάνει η Δώρα Μασκλαβάνου και η διεύθυνση παραγωγής είναι του Μίμη Χρυσομάλλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL