Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ξεκινά το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Αρχίζει από σήμερα ενα κινηματογραφικό ταξίδι, πλούσιο, απολαυστικό, φανταστικό αλλά και ρεαλιστικό.

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας έρχεται από τις 18-24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον κινηματογράφο Δαναό με εκπαιδευτικές προβολές (18-22 Νοεμβρίου) και με ένα πρωτότυπο επιλεγμένο πρόγραμμα ταινιών για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους (22-24 Νοεμβρίου).

Η αυλαία πέφτει την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου με μια ιδιαίτερη πρεμιέρα, ένα παιδικό πάρτι, στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη με την ταινία «Binti» της Φεντερίκε Μίγκομ.

Η Αμάντα Λιβανού και η Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ, πρόεδρος και διευθύντρια του Φεστιβάλ, αναφέρουν σχετικά: «Επιλέξαμε να γιορτάσουμε την έναρξη της δεύτερης χρονιάς ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειές τους στο Παιδικό χωριό SOS στη Βάρη. Μαζί μας θα είναι και τα παιδιά που φιλοξενούμε από τους Αρκιούς και τα Πράμαντα Ιωαννίνων.

» Δημιουργούμε έτσι μια παρέα, μια μικρή κοινότητα παιδιών από διαφορετικά μέρη η οποία θα μοιραστεί μια κοινή, μοναδική εμπειρία. Για μας αυτοί είναι οι στόχοι του Φεστιβάλ: επικοινωνία, συλλογικότητα και διεύρυνση».

Με σύνθημα «φέρτε τους γονείς σας στο Φεστιβάλ», ξεφυλλίζουμε τις ενότητες του φετινού προγράμματος:

  • «Μικρά για τα μικρά»: πρώτη φορά σινεμά για παιδιά από 3 ετών με μία επιλογή ταινιών μικρού μήκους χωρίς διαλόγους. Επιλεγμένη θεματολογία με φαντασία και χιούμορ, με τον πράσινο αρακά να τρέχει να βρει το πιάτο του («Μπιζέλια εν δράσει»), τον κύριο Ξωτικό που κάνει ηλιοθεραπεία («Δαμάζοντας τα σύννεφα»), ένα αστέρι που ψάχνει το δρόμο της επιστροφής («Στα ίχνη του αστεριού») και άλλες ξεκαρδιστικές περιπέτειες. Τα παιδιά παρακολουθούν τις ταινίες όπως το ξεφύλλισμα ενός παιδικού βιβλίου.
  • - «Ζωηροί Φίλοι»: ζωάκια, ζωάκια και πολλά άλλα ζωάκια… για παιδιά από 6 ετών με ταινίες μικρού μήκους χωρίς διαλόγους ή με ζωντανή μεταγλώττιση. Ο Αλέξανδρος Σιάτρας και η Ευγενία Δελιαλή υποδύονται ζωντανά μια κόκκινη αγελάδα από τα Highlands («Ντόροθυ η Περιπλανώμενη»), τρομακτικές μύγες και άλογα με ρίγες («Ζιμπίλλα, η ζωηρή ζέβρα»), αλλά και λαχταριστά πολύχρωμα γλυκά («Γλυκιά μέρα»).. Η Αφροδίτη Σημίτη σε μια εμφάνιση έκπληξη στη ζωντανή μεταγλώττιση, μας πάει μια βόλτα στο ζωολογικό κήπο («Ζωολογικός κήπος»).
  • «Το μέλλον είναι δικό μας»: ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους με ελληνικούς υπότιτλους για παιδιά από 8 ετών. Η γενιά του Χάρι Πότερ με ξόρκια και μαγικά στην Κούβα («Ξόρκιους»), το όνειρο κάθε αγοριού να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής («Καθαρά παπούτσια»), ταξίδια στο διάστημα («Διαστημικά κορίτσια») και η Γκρέτα να αναρωτιέται «γιατί όλοι οι μεγάλοι φρικάρουν όταν ακούν τη λέξη μέλλον;» («Εκδρομή στο μέλλον»). Ταινίες όπου τα παιδιά παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και γίνονται οι πρωταγωνιστές της ζωής τους.
  • «Μεγαλώνοντας»: ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους με ελληνικούς υπότιτλους για παιδιά από 10 ετών. Stories, social media, youtube gamers («Στόρυ»), street dancers («Ξενοδοχείο Μπαρμπές»), μπαλαρίνες («Η Μαχάλια λιώνει στη βροχή»), μαθήματα φωτογραφίας από τον Τσίχλα και τη Σάλτσα («Ο Τσίχλας και η Σάλτσα πάνε σχολείο»), αλλά και καλοκαιρινά μπουγελώματα («Καύσωνας»).
  • «Teen Spirit»: ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους για παιδιά από 13 ετών με ελληνικούς υπότιτλους. Οι σύγχρονες καθημερινές απαιτήσεις («Β ΄Γυμνασίου»), η κοινωνική ζωή («'Αλλη μια ζωή»), η ανάγκη για αποδοχή («Κάρφωμα»), οι φιλίες στην εποχή των social media («Δεν σου κρατώ κακία»), η σεξουαλική αφύπνιση («Γιούλια & Τζούλιετ»). Η πιο σύνθετη περίοδος στη ζωή του ατόμου αποτυπώνεται με ρεαλιστικό τρόπο στις ταινίες της ενότητας.
  • «Animanimals»: Το αγαπημένο και δημοφιλές πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για παιδιά από 3 ετών με την υπογραφή της Γιούλια Όκερ. Μια από τις πιο αναγνωρισμένες δημιουργούς ταινιών για μικρά παιδιά με ήρωες φανταστικά ζωάκια σε απολαυστικές περιπέτειες.
  • «Στερεότυπα, Αφιέρωμα στην ισότητα των φύλων»: Ένα επιλεγμένο πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους για παιδιά από 12 ετών. Νέα κορίτσια από τη Σκανδιναβία ως το Ισραήλ υψώνουν ανάστημα στην κοινωνία που προσπαθεί, αλλά τελικά δεν τα καταφέρνει, να καταπιέσει τα όνειρα και τις επιθυμίες τους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.
  • «Αισθητηριακά φιλικές προβολές»: Οι ταινίες «Τρελές κόντρες στο χιόνι», «Τσούζκιτ» και «Σούνε εναντίον Σούνε», θα είναι αισθητηριακά φιλικές για άτομα στο φάσμα του αυτισμού (φιλικός φωτισμός και ήχος, ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των θεατών. Θα υπάρχει διαθέσιμο εικονογραφημένο εκπαιδευτικό υλικό). Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μη Κερδοσκοπικό Φορέα «TheHappyArt».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL