Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Μάικλ Μουρ: / Μάικλ Μουρ: "Δείτε το 'Joker', γιατί είμαστε κι εμείς πίσω από τον κλόουν"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάικλ Μουρ: / Μάικλ Μουρ: "Δείτε το 'Joker', γιατί είμαστε κι εμείς πίσω από τον κλόουν"

Ο Χοακίν Φίνιξ είναι ο Joker.

Μέσα σε λίγες ημέρες προβολής σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε 73 χώρες συγκεκριμένα, η ταινία έχει κάνει εισπράξεις κοντά στα 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει φτάσει τα 96 εκατομμύρια και εκεί οι μισοί θεατές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι κάτω των 35 ετών, παρά τον χαρακτηρισμό R ("ακατάλληλη") που έχει. Στην Ελλάδα πλησιάζει ήδη τα 200.000 εισιτήρια.

Η ταινία προβλέπεται να είναι από τους βασικούς διεκδικητές των Όσκαρ φέτος και ήδη ο Χοακίν Φίνιξ, που πρωταγωνιστεί, θεωρείται φαβορί για το Όσκαρ ανδρικού ρόλου. Ο χαμαιλέων Χοακίν Φίνιξ είναι ο Άρθουρ Φλεκ, ένας περιθωριοποιημένος άνδρας στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '70, ένας παλιάτσος «αγνώστου πατρός», που έχει το κουσούρι να ξεσπάει σε σπασμωδικό γέλιο όταν οι περιστάσεις τον οδηγούν στη γωνία... Συσσωρεύει μέσα του οργή και απελπισία μέχρι την τελική έκρηξη, που θα εξελιχθεί παράλληλα με μια εξέγερση στους δρόμους της πόλης.

Σε μια παρέμβασή του μέσω της προσωπικής σελίδας του στο Facebook o σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ εγκωμιάζει την ταινία και καλεί τους θεατές να αγνοήσουν την κινδυνολογία:

«Παρακολούθησα την ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, που κέρδισε τον περασμένο μήνα το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Αλλά εμείς οι Αμερικανοί έχουμε δεχτεί προειδοποιήσεις ότι είναι μια ταινία που πρέπει να φοβόμαστε και πως πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτήν.

Μας έχουν πει ότι είναι βίαιη και αρρωστημένη... Ότι ενθαρρύνει και εγκωμιάζει τον φόνο. Μας είπαν ότι η αστυνομία θα βρίσκεται σε κάθε προβολή αυτό το σαββατοκύριακο σε περίπτωση 'προβλήματος'. Αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει βυθιστεί στην απελπισία, το σύνταγμά μας έχει κουρελιαστεί, ένας μανιακός τυχοδιώκτης από το Κουίνς έχει πρόσβαση στους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα, αλλά παρ' όλα αυτά εμείς πρέπει να φοβόμαστε μια ταινία...

Εγώ ισχυρίζομαι ακριβώς το αντίθετο: Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνία είναι να ΜΗΝ πάτε να δείτε αυτή την ταινία. Γιατί η ιστορία που αφηγείται αγγίζει βαθύτερες ανάγκες μας... Εάν αποστρέψετε το βλέμμα σας από αυτή την ταινία, θα χάσετε το 'δώρο' του καθεφτίσματος που μας προσφέρει. Ναι, υπάρχει ένας διαταραγμένος κλόουν στον καθρέφτη, αλλά δεν είναι μόνος του -πίσω του βρισκόμαστε όλοι εμείς».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΡΖΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL