Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας / Γαβράς, Panama Papers, υπόθεση Ντρέιφους και ένας... Τζόκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας / Γαβράς, Panama Papers, υπόθεση Ντρέιφους και ένας... Τζόκερ

Ο Μπραντ Πιτ στο "Ad Astra" του Τζέιμς Γκρέι

Χθες, Σάββατο βράδυ, η βενετσιάνικη Μόστρα τίμησε τον Κώστα Γαβρά για το σύνολο της κινηματογραφικής προσφοράς του, καθώς, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, "συγκαταλέγεται στους μεγάλους σύγχρονους κινηματογραφιστές... Δεν είναι μόνο ένας ατόφιος πολιτικός σκηνοθέτης, αλλά ένας άνθρωπος με πίστη στην ειρήνη και τη δημοκρατία. Το σινεμά του μας αφυπνίζει και μας επιτρέπει να ελπίζουμε ξανά". Η βράβευση συνδυάστηκε με την προβολή, εκτός συναγωνισμού (σε παγκόσμια πρεμιέρα), της νέας του ταινίας "Ενήλικοι στο δωμάτιο", που βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο φετινό 76ο Φεστιβάλ Βενετίας συμμετέχει και ένα από τα νέα ταλέντα του ελληνικού κινηματογράφου, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, πολυβραβευμένη ήδη για τις μικρού μήκους ταινίες της. Στη Βενετία θα παρουσιάσει το 40λεπτο φιλμ "Ηλεκτρικός κύκνος", που γύρισε εξ ολοκλήρου στο Μπουένος Άιρες, όπου είχε βρεθεί τα τελευταία δύο χρόνια με υποτροφία.

Στο Λίντο της Βενετίας προβλήθηκε ήδη το «Κατηγορώ» του Ρόμαν Πολάνσκι, που βασίζεται στην υπόθεση Ντρέιφους. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ζαν Ντιζαρντέν έχει τον βασικό ρόλο, του συνταγματάρχη Πικάρ, που διερευνά την υπόθεση και, παρά τον αντισημιτισμό του, αποκαλύπτει την αθωότητα του Ντρέιφους. Το κίνημα #Metoo αναζωπύρωσε τις κατηγορίες εναντίον του Πολάνσκι για βιασμό μιας ανήλικης πριν από μισό αιώνα και ο σκηνοθέτης αποφάσισε να μείνει στο Παρίσι και να μην συνδεθεί με τη Βενετία ούτε καν μέσω Skype, όπως αρχικά αναμενόταν.

Ο Κολομβιανός Σίρο Γκέρα ("Αποδημητικά πουλιά") έφερε στη Βενετία το "Περιμένοντας τους βαρβάρους", διασκευή του βιβλίου του Νοτιοαφρικανού Νομπελίστα Τζον Κούτσι, μια δυσοίωνη μεταφορά για το ιστορικό βάρος της αποικιοκρατίας. Η ταινία είναι αγγλόφωνη, με εντυπωσιακό καστ: Μαρκ Ράιλαντς, Τζόνι Ντεπ και Ρόμπερτ Πάτινσον.

Το "The Laundromat" του Στίβεν Σόντερμπεργκ βασίζεται στο βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Τζέικ Μπέρνσταϊν «Secrecy World: Inside the Panama Papers Investigation of Illicit Money Networks and the Global Elite», που ανατέμνει το σκάνδαλο των Panama Papers, το τεράστιο, διεθνές κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί, αρχηγοί κρατών και επιχειρηματίες από ολόκληρο τον πλανήτη με σκοπό την απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων μέσω off shore. Μέριλ Στριπ, Γκάρι Ολντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας, Τζέφρι Ράιτ, Ματίας Σέναρτς, Τζέιμς Κρόμγουελ και Σάρον Στόουν συμμετέχουν στην ταινία, που είναι παραγωγή του Netflix.

Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι με το «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του», ο Σουηδός Ρόι Άντερσον επιστρέφει στη Βενετία με ένα φιλμ που εδράζεται στην παράδοση της Ανατολής, στις "Χίλιες και μία νύχτες". "Om det oändliga" ο πρωτότυπος τίτλος, "Χωρίς τέλος", σε ελεύθερη απόδοση. Η αφηγήτρια Σεχραζάτ ξεδιπλώνει ιστορίες για τον Χίτλερ, έναν ιερέα, μια γυναίκα που αγαπά τη σαμπάνια...

Ο Μαρσεγιέζος Ρομπέρ Γκεντιγκιάν έρχεται στη Βενετία με το "Gloria Mundi", στο οποίο ο ήρωάς του, ο Ντανιέλ, αποφυλακίζεται ακριβώς τη στιγμή που η κόρη του ετοιμάζεται να γεννήσει. Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να γιορτάσει τη γέννηση της μικρής Γκλόρια αλλά το οικονομικό αδιέξοδο βάζει φρένο στη χαρά τους και πρέπει να ψάξουν να βρουν κάποια λύση στα συσσωρευμένα προβλήματά τους... Ο Γκεντιγκιάν για μια ακόμη φορά επιστρατεύει τη μόνιμη ομάδα ηθοποιών του (Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν Πιερ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν).

Η φετινή βενετσιάνικη Μόστρα περιλαμβάνει και μια "ιστορική" ταινία, την πρώτη παραγωγή του νεοσύστατου κινηματογραφικού οργανισμού της Σαουδικής Αραβίας, χώρας όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν απαγορευμένες ακόμη και οι κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία "Ιδανικός υποψήφιος" έχει μάλιστα τη σκηνοθετική υπογραφή μιας γυναίκας, της Χάιφα Αλ-Μανσούρ: Ηρωίδα μια νεαρή γιατρίνα στη Σαουδική Αραβία που τολμά να θέσει υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές... Η Χάιφα Αλ-Μανσούρ είχε γυρίσει το 2012 το "Απαγορευμένο ποδήλατο", την πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, με χρηματοδότηση όμως, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από γερμανικές, ολλανδικές και αμερικανικές πηγές.

Το "Ad Astra" του Τζέιμς Γκρέι ("Μικρή Οδησσός"), ταινία επιστημονικής φαντασίας, αφηγείται την ιστορία ενός αστροναύτη (Μπραντ Πιτ), ο οποίος, παρά τον αυτισμό του, θα ταξιδέψει με προορισμό τον πλανήτη Ποσειδώνα, για ν' ανακαλύψει γιατί απέτυχε η αποστολή του πατέρα του στον ίδιο πλανήτη, χρόνια νωρίτερα. Μαζί με τον Μπραντ Πιτ, οι Τόμι Λι Τζόουνς, Ρουθ Νέγκα, Λιβ Τάιλερ και Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Το "Joker" του Τοντ Φίλιπς είναι σίγουρα η πλέον αναμενόμενη ταινία στη Βενετία, και μάλιστα η συμμετοχή της στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα ήταν έκπληξη, καθώς όλοι προεξοφλούσαν ότι θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού. Με τον Χοακίν Φίνιξ στον ομώνυμο ρόλο (αναπόφευκτη η σύγκριση με την καθηλωτική ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στον «Σκοτεινό ιππότη»).

Το «Martin Eden» του Ιταλού ντοκιμαντερίστα Πιέτρο Μαρτσέλο (δεύτερη δουλειά του στον κινηματογράφο με υπόθεση) βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, με ήρωα έναν ναύτη που προσπαθεί να γίνει συγγραφέας, προσαρμόζοντας την υπόθεση από τον 19ο αιώνα στη σύγχρονη εποχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL