Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Μια διαπλανητική εμπειρία ολότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια διαπλανητική εμπειρία ολότητας

"Lillian" του Αντρέας Χόρβαθ

Το φαινόμενο της πανοραμικής εντύπωσης, «overview effect» σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία, είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει φέτος τις 14 ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού, στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που διεξάγεται από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ προτείνει έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του σινεμά, βλέποντας, ερμηνεύοντας, σχολιάζοντας τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος μέσα από ένα θέμα, ένα βιβλίο, μια ιδέα, παρμένη από μια άλλη τέχνη ή επιστήμη.

Ο όρος «overview effect» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα.

Προσπαθώντας να αναλύσουν την εμπειρία τους, οι αστροναύτες αναφέρουν ότι κάτι αλλάζει μέσα τους και κάνουν λόγο για μια έκρηξη επίγνωσης, σημειώνοντας ότι τους κατέκλυσε ένα αίσθημα ολότητας και ενότητας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η ομορφιά της Γης τούς έκανε να σκεφτούν τις ανισότητες, τη φτώχεια και τις συγκρούσεις που επικρατούν στην επιφάνειά της.

«Το 'overview effect' δεν προκαλεί μόνο γνωστική μετάλλαξη, αλλά αποτελεί και έκκληση για δράση» εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Η αποκαλυπτική ιδέα που εκφράζεται μέσα από το «overview effect» βρίσκεται πίσω τόσο από τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, όσο και από την πρωτότυπη έκθεση νέων Ελλήνων εικαστικών, που επιχειρούν να δουν ο καθένας από μια ταινία και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου και τα έργα θα παρουσιαστούν στο MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι: Αλέξης Βασιλικός, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δεληδήμος, Μαριάννα Ιγνατάκη, Kalos - Klio (Χρήστος Καλός και Κλειώ Τανταλίδη), Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Πάνος Κομπής, Μανώλης Λεμός, Βιργινία Μαστρογιαννάκη και Ηλίας Μαμαλίογκας, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, Παύλος Τσάκωνας, Δέσποινα Φλέσσα και Ζωή Χατζηγιαννάκη. Παράλληλα, η θεματική του Διεθνούς Διαγωνιστικού συνομιλεί με το κεντρικό θέμα της φετινής 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στάση».

Έφηβοι στη ζούγκλα

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν είναι το φιλμ «Monos» του Αλεχάντρο Λάντες, συμπαραγωγή Κολομβίας, Αργεντινής, Ολλανδίας και Δανίας, που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας εφήβων που ζει απομονωμένη στη ζούγκλα. Αυστηροί κανόνες, τελετουργικά, επικίνδυνα «παιχνίδια» με όπλα, συμβάλλουν στην αύξηση της παράνοιας ανάμεσα στα νεαρά μέλη της ιδιότυπης αυτής συμμορίας. Ένα γεμάτο ένταση θρίλερ, που προβλήθηκε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και κέρδισε Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Η ταινία της Μελίνας Λεόν από το Περού, με τίτλο «Song Without a Name», έχει ως κεντρική ηρωίδα τη Χεορχίνα, μια νεαρή γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την απαγωγή της νεογέννητης κόρης της. Η τροχιά της θα διασταυρωθεί με εκείνη ενός δημοσιογράφου που προσπαθεί να ρίξει φως σε κύκλωμα πώλησης βρεφών στο Περού της δεκαετίας του 1980.


"Patrick" του Τιμ Μίελαντς

Στο «Patrick» του Τιμ Μίελαντς από το Βέλγιο, ο 38χρονος Πάτρικ ζει με τους γονείς του σε μια κατασκήνωση γυμνιστών. Όλοι τον ξέρουν, αλλά κανένας δεν μοιάζει να τον συμπαθεί. Όταν ο πατέρας του πεθαίνει, ο Πάτρικ πρέπει να αρχίσει να παίρνει αποφάσεις. Μόνο που έχει χάσει το αγαπημένο του σφυρί! Η ταινία απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Στο φιλμ του Όλιβερ Λάσε «Fire Will Come», συμπαραγωγή Ισπανίας, Γαλλίας και Λουξεμβούργου, ο Άμαντορ Κόρο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εμπρησμό, βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει στο σπίτι του, σε ένα μικρό χωριό της Γαλικίας, όπου μένει η ηλικιωμένη μητέρα του Μπενεντίκτα με τις τρεις αγελάδες τους. Η ζωή κυλά ήρεμα μέχρι τη στιγμή που μια τεράστια φωτιά καταστρέφει την περιοχή. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Τέλος, στο «Lillian» του Αντρέας Χόρβαθ από την Αυστρία, η Λίλιαν είναι μια Ρωσίδα μετανάστρια που ζει στη Νέα Υόρκη. Όταν η βίζα της λήγει, θα αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι με τα πόδια μέχρι το σπίτι της. Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Αυστριακού Αντρέας Χόρβαθ, που έγινε στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες.

Η αποκαλυπτική ιδέα που εκφράζεται μέσα από το «overview effect» βρίσκεται πίσω τόσο από τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού, όσο και από την πρωτότυπη έκθεση νέων Ελλήνων εικαστικών, που επιχειρούν να δουν ο καθένας από μια ταινία και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL