Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Το μελαγχολικό "πορτρέτο" της μετανάστευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μελαγχολικό "πορτρέτο" της μετανάστευσης

Ο νικητής του Φεστιβάλ σκηνοθέτης Πέδρο Κόστα και η πρωταγωνίστρια της ταινίας του "Vitalina Varela"

Το μελαγχολικό πορτρέτο μιας γυναίκας από το Πράσινο Ακρωτήρι που βρίσκεται στη Λισσαβώνα για την ταφή του συζύγου της, στην ταινία "Vitalina Varela" του Πορτογάλου σκηνοθέτη Πέδρο Κόστα θριάμβευσε στο 72ο φεστιβάλ του Λοκάρνο στην Ελβετία, αποσπώντας τη Χρυσή Λεοπάρδαλη και τη Λεοπάρδαλη του Α' Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστρια.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Βιταλίνα, μιας χήρας που φτάνει στην πορτογαλική πρωτεύουσα μετά τον θάνατο του άνδρα της, που την είχε αφήσει πριν από 25 χρόνια αναζητώντας δουλειά στην Ευρώπη.

«Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες. Παρατήρησα ότι οι άνδρες φεύγουν, ενώ οι γυναίκες μένουν. Και μ' αυτό ασχολείται αυτή η ταινία. Σχετίζεται με τη λύπη τού να βλέπεις τους ανθρώπους να φεύγουν, κάτι που συμβαίνει στις μέρες μας» δήλωσε ο σκηνοθέτης. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πέδρο Κόστα βραβεύεται στο Λοκάρνο, αφού το 2014 κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Horse Money».

Στα υπόλοιπα βραβεία, ο Park Jung - Bum κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία «Height Of The Wave», ο Damien Manivel τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «Les Enfants d’Isadora» και o Regis Myrupu απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για την ταινία "A Febre" του Βραζιλιάνου Μάγια Ντα - Ριν.

Στο φεστιβάλ υπήρχαν και τρεις ελληνικές συμμετοχές, οι ταινίες «Mom's Movie» της Στέλλας Κυριακοπούλου και το «All the Fires the Fire» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, ενώ εκτός συναγωνισμού έκανε πρεμιέρα η νέα μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic», με πρωταγωνιστές τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά, που αφορά τη συνάντηση ενός επαγγελματία βιολοντσελίστα με έναν άγνωστο άντρα στο μετρό, η οποία θα έχει απροσδόκητες και οριακές συνέπειες στη ζωή του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL