Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Βαγγέλης Παπαθανασίου: / "Στις παραδοσιακές μουσικές βρίσκεται ο μεγάλος πλούτος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαγγέλης Παπαθανασίου: / "Στις παραδοσιακές μουσικές βρίσκεται ο μεγάλος πλούτος"

«Ήταν σαν να κάναμε μια ανασκαφή στο παρελθόν και στο μέλλον. Χρειάζεται να κάνεις τέτοιες ανασκαφές γιατί είναι όλη μας η ύπαρξη, γι' αυτό και το ονομάσαμε 'Thread' που σημαίνει νήμα, δηλαδή συνέχεια» έλεγε χθες το μεσημέρι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο διεθνής Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου με αφορμή τη μουσική που συνέθεσε για τη χορευτική παράσταση «The Thread», μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η οποία παρουσιάζεται στις 24 Αυγούστου στην Επίδαυρο σε χορογραφία Ράσελ Μάλιφαντ, φωτισμούς Μάικλ Χαλς και κοστούμια Μαίρης Κατράντζου.

«Από μικρό με ενδιέφερε πάρα πολύ η παραδοσιακή μας μουσική, γιατί είναι η πιο αρχέγονη, έρχεται μέσα από χιλιάδες χρόνια, από τότε που αρχίζει ο άνθρωπος να δημιουργεί» εξηγούσε ο δημοφιλής μουσικός και συνθέτης, αναφέροντας πώς «έχει ενδιαφέρον να δει κάποιος το πως ορισμένα πράγματα διατηρούνται ακόμα σαν να είναι καινούργια. Ακούω παραδοσιακά που είναι για μένα πιο σύγχρονα. Αυτό που με ενδιαφέρει και με αφορά είναι να προσεγγίσω, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια από το ένστικτο, την παραδοσιακή μουσική χωρίς επιδράσεις. Σέβομαι όλες τις χώρες και όλες τις παραδοσιακές μουσικές. Εκεί βρίσκεται ο μεγάλος πλούτος. Προσπάθησα να εκφράσω μια φόρμα σημερινή, μέσα από διαφορετικά, παραδοσιακά και ηλεκτρονικά όργανα» σημείωσε ο Β. Παπαθανασίου.

Διαφορετικές ρίζες

Ο χορογράφος Ράσελ Μάλιφαντ σημείωσε πως ορισμένες κινήσεις στις παραδοσιακές φόρμες είναι εντυπωσιακά όμοιες με εκείνες που επηρέασαν την πρακτική του εδώ και χρόνια και άλλες έχουν μια εντελώς διαφορετική αυστηρότητα και λειτουργία στη θεμελίωσή τους. «Είναι πλούτος η αναζήτηση και η διερεύνηση μιας κινησιολογίας που προέρχεται από τη συνάντηση αυτών των χορών με τις τόσο διαφορετικές ρίζες. Το έργο αυτό δομεί και αποδομεί κινήσεις παραδοσιακού και σύγχρονου χορού για να δημιουργήσει μια νέα αντίληψη και πρόταση για τους σημερινούς θεατές» κατέληξε.

Για «μια συμπαραγωγή - παιδί μεγάλων δημιουργών» μίλησε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, «ένα έργο που συνδέει το παραδοσιακό με το σύγχρονο χωρίς να γίνεται φολκλόρ, έχοντας εντοπίσει το κοινό νήμα της οικουμενικότητας που συνδέει την ανθρώπινη φύση με το αναγκαίο συστατικό της, τον χορό»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μίλτος Λογιάδης ανέφερε πως «τέτοιου είδους συμπαραγωγές δίνουν το στίγμα αυτού που επιθυμούμε, να βρισκόμαστε στο κέντρο του ευρωπαϊκού, πολιτιστικού γίγνεσθαι. Είμαστε χαρούμενοι και για το περιεχόμενο αυτού του γεγονότος που αφορά την παράδοσή μας, το νήμα που μας ενώνει και το νήμα που ενώνει οικουμενικά όλους τους ανθρώπους, κι αυτό είναι νήμα πολιτιστικό. Αισθανόμαστε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που προχωράει μπροστά προσπαθώντας να συνθέσουμε τις αντιθέσεις μας και να δεχθούμε τη διαφορετικότητα του καθενός».

Μια πρόταση

Για το έργο, βασισμένο σε μια δική της ιδέα, μίλησε και η Γεωργία Ηλιοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της πολιτιστικής εταιρείας 'Λάβρυς': «Το 'Thread' είναι μια παράσταση σύγχρονου χορού βασισμένη στους παραδοσιακούς χορούς, μια πρωτοποριακή παράσταση και μια πρόταση. Η αρχική ιδέα ήταν η ένωση του παλιού με το καινούργιο, ο διάλογος και η επικοινωνία του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον, το νήμα που ενώνει περιόδους, περιοχές, ανθρώπους. Τέσσερις πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες ενώθηκαν για να συνδημιουργήσουν. Δεν ήταν εύκολη ιστορία» ομολόγησε και αποκάλυψε πως όλη η ομάδα δουλεύει εδώ και τρία χρόνια. «Ο Βαγγέλης είναι δύσκολος στην επικοινωνία, αλλά με το που άκουσε τη λέξη παράδοση έλαμψαν τα μάτια του. Αλλά και ο Ράσελ Μάλιφαντ, που αντιπροσωπεύει τον σύγχρονο χορό, πήρε ένα μεγάλο ρίσκο» σχολίασε. Στην παράσταση μετέχουν 18 Έλληνες χορευτές και στόχος είναι αυτή να ταξιδέψει στον κόσμο. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL