Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Έτος Σαμαράκη το 2020
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έτος Σαμαράκη το 2020

Έτος Σαμαράκη ανακηρύσσει το υπουργείο Πολιτισμού το 2020 με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του, στις 16 Αυγούστου του 1919, φέρνοντας στο προσκήνιο τον πολυμεταφρασμένο και πολυδιαβασμένο συγγραφέα του "Λάθους". Ο Αντώνης Σαμαράκης, σημαντικός εκπρόσωπος της μεταπολεμικής γενιάς συγγραφέων, γνώρισε διεθνή φήμη, ωστόσο ο ίδιος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε "στρατευμένος" στην υπηρεσία των πολιτών. Ενεργός πολίτης ο ίδιος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε την έγνοια του στραμμένη στους νέους ανθρώπους, που δεν έπαψε να στηρίζει με γενναιοδωρία είτε μέσα από τη Βουλή των Εφήβων είτε με την παρουσία του σε σχολεία. Ακόμα και με τον θάνατό του θέλησε να προσφέρει, καθώς το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητών της Ιατρικής.

Για το Έτος Σαμαράκη, την προετοιμασία και την υλοποίηση των δράσεων και εκδηλώσεών του στην Ελλάδα και διεθνώς συγκροτήθηκε ομάδα που αποτελείται από την ιστορικό Μαρία Βλασσοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης - Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, τον φιλόλογο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κώστα Καραβίδα και την ιστορικό πολιτισμού, διευθύντρια Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Σίσσυ Παπαθανασίου, τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Lund και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών Βασίλη Σαμπατακάκη και τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη.

Στη χθεσινή πρώτη της συνάντηση, η ομάδα εργασίας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και της Ελένης Σαμαράκη, συζύγου του συγγραφέα, συζήτησε τους άξονες, τις θεματικές και τους στόχους του Έτους Σαμαράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL