Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μια υπόκλιση στις γυναίκες που ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια υπόκλιση στις γυναίκες που ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο κόσμο

Το μουσείο του νοσοκομείου "Σωτηρία"

Της Μάνιας Ζούση

“Σε αυτόν τον χώρο, που δεν είναι απλώς ένα παλιό κτήριο που έγινε μουσείο, αλλά κομμάτι ενός συνόλου, που συνεχίζει να υπάρχει και να αφηγείται πολλά και στους επόμενους, θα παρουσιάσουμε αύριο Κυριακή στις 7.30 μ.μ., την παράσταση 'Εφημερίς των Κυριών' της Ευσταθίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων". Με αυτά τα λόγια η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ανδρομάχη Μαρκοπούλου μάς συστήνει το Μουσείο του νοσοκομείου "Σωτηρία" και την παράσταση που σκηνοθετεί και αποτελεί όπως λέει “ένα ανθολόγιο άρθρων από διάφορα τεύχη του ομώνυμου εντύπου της Καλλιρρόης Παρρέν, που δημιουργήθηκε μετά από έρευνα και επιλογή της Ευσταθίας, πλαισιωμένο με τραγούδια και μουσικές, ορισμένες από αυτές πρωτότυπες. Σκέφτηκα πως κάτι τόσο τρυφερό δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται μόνο από το φιλολογικό του πρόσωπο και προσπάθησα να του δώσω έναν πιο θεατρικό χαρακτήρα και μορφή".


Η παράσταση αποτελεί ένα ανθολόγιο από διάφορα τεύχη της "Εφημερίδος των Κυριών"

Η παράσταση ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από την Οικία Κατακουζηνού και ακολούθησε τη διαδρομή διάφορων ιστορικών κτηρίων. “Για να τιμήσουμε τον χώρο, βρίσκουμε πάντα κάποιο άρθρο που σχετίζεται μ' αυτό και το προσθέτουμε στο κείμενο. Έτσι η παράσταση γίνεται ένα με τον χώρο και ανεβαίνει με ό,τι αυτός μας προσφέρει" εξηγεί η Ανδρομάχη.

Και η Ευσταθία, που είχε την ιδέα της παράστασης, συνέθεσε τα κείμενα και έγραψε τη μουσική με τον Χάρη Μπότση, μιλά για μια “παράσταση - υπόκλιση στις γυναίκες που ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο κόσμο. Στον κύκλο και τα ιδανικά της κοινωνικής δράσης που δημιούργησε η πρώτη Ελληνίδα εκδότρια εφημερίδας Καλλιρρόη Παρρέν μυήθηκε η Σοφία Σλήμαν, που συνέλαβε την ιδέα του πρώτου ελληνικού αστικού φθισιατρείου και με τη βοήθεια των κυριών της 'Εφημερίδος' δημιούργησε και διοίκησε το 'Σωτηρία'. Μετά από έναν αιώνα, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε και να αποδώσουμε τα εύσημα στις πρώτες εκείνες ανήσυχες γυναίκες που δεν εφησύχασαν στα σαλόνια τους αλλά ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο και υγιέστερο κόσμο" καταλήγει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL