Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά ένα από τα κορυφαία κείμενα του σύγχρονου θεάτρου / Η "Λούλου" σκορπίζει τον πόνο και τον θάνατο στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά ένα από τα κορυφαία κείμενα του σύγχρονου θεάτρου / Η "Λούλου" σκορπίζει τον πόνο και τον θάνατο στην Αθήνα

Ο Γιάννης Χουβαρδάς διασκευάζει και σκηνοθετεί τη "Λούλου" που ερμηνεύει η Άλκηστις Πουλοπούλου

Ένα από τα κορυφαία κείμενα του σύγχρονου θεάτρου, που έχει περάσει από αλλεπάλληλα κύματα απαγορεύσεων, λογοκρισίας, εκδόσεων, κινηματογραφικών διασκευών και σκηνικών θριάμβων, η "Λούλου" του Φρανκ Βέντεκιντ, ανεβαίνει από τις 6 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Την ηρωίδα θα ερμηνεύσει η Άλκηστις Πουλοπούλου, ενώ πρωταγωνιστούν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Αλέκος Συσσοβίτης, ο Χάρης Φραγκούλης, ο Νίκος Χατζόπουλος, ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και ο Γιώργος Μπινιάρης. Τη νέα μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Δεπάστας, τα σκηνικά η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάνννα Τσάμη, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Αγαπημένος συγγραφέας των ελληνικών σκηνών, ο Γερμανός Φρανκ Βέντεκιντ, υπήρξε ριζοσπαστικό και τολμηρό πνεύμα, που τα έργα του σκανδάλισαν την κοινωνία της εποχής του, στη δύση του 19ου αιώνα, καθώς ασχολούνται με τη σεξουαλικότητα και την ελευθερία.

Στη "Λούλου" σκιαγραφείται ένας δαίμονας με αγγελικό πρόσωπο και ασυγκράτητο ερωτισμό που σκορπίζει τον πόνο και τον θάνατο. Ωστόσο στον φαύλο κύκλο που δημιουργεί εμπλέκεται και η ίδια, που αναζητά συνεχώς αλλά ανεπιτυχώς την ευτυχία. Ο Βέντεκιντ προχωρά μέσα από το έργο σε μια διεισδυτική κριτική στην αστική και πατριαρχική κοινωνία της εποχής του, που χαρακτηρίζεται από ανηθικότητα και σήψη.

Η Λούλου εκδικείται τον τρόπο που οι άντρες χρησιμοποιούν τις γυναίκες και ταυτόχρονα είναι ο γοητευτικός, απειλητικός «άλλος» στα ήθη μιας υποκριτικής ηθικής που αναζητά την ηδονή με κάθε κρυφό τρόπο. Οι εραστές της δημιουργούν την εικόνα όλου του κοινωνικού φάσματος της εποχής της. Γνωρίζοντας την πολιτική διάσταση της σεξουαλικότητας, ο συγγραφέας την χρησιμοποιεί ως πολιτική μεταφορά. Έτσι όλη η γερμανική και η δυτικοευρωπαϊκή οικονομία της περιόδου πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπαίνουν στο στόχαστρο και η ταξική κοινωνία της εποχής περνά μέσα από τους έρωτες της Λούλου. Ο Βέντεκιντ τολμά επίσης να φέρει ίσως για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο τη γυναικεία ομοφυλοφιλία αλλά και την αιμομιξία. Η "Λούλου" αποτελείται από δύο έργα, το "Πνεύμα της γης" και το "Κουτί της Πανδώρας", που παίζονται πια ως ένα, ενιαίο, δράμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL