Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Χορός που δίνει "φωνή" στην κίνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χορός που δίνει "φωνή" στην κίνηση

Στο επίκεντρο του νέου έργου του Γκαίκε, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο, βρίσκονται η ιδέα του χορού ως μορφή τέχνης που δίνει «φωνή» στην κίνηση. Τα ορχηστρικά κομμάτια του έργου συναντούν τον ήχο καλλιτεχνών, αλλά και τη φωνή των ίδιων των χορευτών που ψιθυρίζουν, ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν επί σκηνής

Την έχουν χαρακτηρίσει “ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου στον χορό” και είναι γεγονός πως εδώ και έξι δεκαετίες αφήνει το στίγμα της στον διεθνή χορευτικό χάρτη, προτείνοντας αντισυμβατικές παραγωγές και ανανεώνοντας έναν σπουδαίο πυρήνα χορευτών με εντυπωσιακές τεχνικές και ερμηνευτικές ικανότητες.

Το NDT που με ορμητήριο την ολλανδική Χάγη ταξιδεύει τις χορευτικές του παραστάσεις παντού, από Ευρώπη και Αμερική, έως Ασία και Αυστραλία, επισκέπτεται από σήμερα έως και τη Δευτέρα άλλη μια φορά την Αθήνα, παρουσιάζοντας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έργο του Γερμανού Μάρκο Γκαίκε «Bόλτα με τον δαίμονά σου». Μαζί θα παρουσιαστούν και δύο χορογραφίες του διάσημου δίδυμου Sol León - Paul Lightfoot με τίτλο "Ασφαλές όπως τα σπίτια" και της Καναδής Crystal Pite με τίτλο "Παρτίτα για 8 χορευτές".

Στο επίκεντρο του νέου έργου του Γκαίκε, συνεργάτη - χορογράφου του NDT από το 2013, βρίσκονται η ιδέα του χορού ως μορφή τέχνης που δίνει «φωνή» στην κίνηση και η επιθυμία να ενισχυθεί η φωνή αυτή μέσα από άλλες φωνές. Τα ορχηστρικά έργα του Τσέχου Πάβελ Χάας και του Φινλανδού Περ Χέντρικ Νόρντγκρεν συναντούν τον ήχο καλλιτεχνών όπως οι Antony and the Johnsons, αλλά και τη φωνή των ίδιων των χορευτών που ψιθυρίζουν, ουρλιάζουν, στριγκλίζουν, βρίζουν επί σκηνής, χάνοντας έτσι την αφηρημένη τους διάσταση και αγκαλιάζοντας ακόμη περισσότερο την ανθρώπινη υπόστασή τους.

Χορογραφία εμπνευσμένη από το Κινέζικο Βιβλίο των Αλλαγών I Ching και βασισμένο σε μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, το έργο "Aσφαλές όπως τα σπίτια", μιλά για την εξάρτηση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον και για την ικανότητα επιβίωσης της ψυχής.

Η Παρτίτα για 8 χορευτές είναι η «κατά Kρύσταλ Πάιτ» ερμηνεία της Παρτίτας για 8 φωνές που έγραψε η σύγχρονη Αμερικανίδα συνθέτρια Κάρολιν Σω, η οποία έχει κερδίσει Πούλιτζερ μουσικής. «Κατά τη δημιουργία της χορογραφίας", γράφει η Πάιτ, "το κομμάτι της Κάρολιν ήταν για μένα χάρτης και μέντορας ταυτόχρονα. Μου έδειξε τον δρόμο, κι εγώ χαιρόμουν να τον ακολουθώ. Μερικές φορές ένιωθα σαν η Κάρολιν να τραβούσε μια γραμμή από μέσα μου που με συνέδεε με εκείνη και με οδηγούσε προς εσάς. Η μουσική της αντικατοπτρίζει την αλήθεια όπως η γεωμετρία, όπως η αγάπη. Υπάρχουν άπειροι τρόποι για να γίνει ορατό αυτό... Να ένας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο φετινός προγραμματισμός του NDT περιλαμβάνει οκτώ παγκόσμιες πρεμιέρες από μια χορευτική ομάδα με έντονη ιδιοσυγκρασία και πρωτοποριακή αισθητική που τάραξε τα νερά του σύγχρονου χορού, όταν πρωτοεμφανίστηκε το 1959. Πριν από σαράντα χρόνια, αυτό το αρχικά ενιαίο σύνολο χωρίστηκε σε ΝDT 1 και ΝDT 2, με το δεύτερο να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του ταλέντου των νεαρών μελών του και το πρώτο στην περαιτέρω καλλιτεχνική εξέλιξη των ωριμότερων χορευτών. Έχοντας αποκτήσει φανατικούς φίλους σε ολόκληρη την υφήλιο και ένα ρεπερτόριο που μετρά εκατοντάδες έργα με την υπογραφή μεγάλων χορογράφων του καιρού μας, κάνει πράξη την εμβληματική φράση του Πωλ Λάιτφουτ, καλλιτεχνικού διευθυντή του πώς «το θέμα είναι η καλλιτεχνική δημιουργία όχι μόνο η χορογραφία»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL