Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Άκαρπη η συνάντηση διοίκησης και Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άκαρπη η συνάντηση διοίκησης και Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Χωρίς άρση του αδιεξόδου, που κρατά κλειστό το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ηθοποιών, έληξε χθες το απόγευμα η ανοιχτή συνάντηση της διοίκησης του θεάτρου με αντιπροσωπεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και εκπροσώπων των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Ωστόσο, την τελική απόφαση για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων θα τη λάμβαναν οι ηθοποιοί στη γενική τους συνέλευση, αργά το βράδυ, στην οποία το ΣΕΗ αναμενόταν να προτείνει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων που έχουν κοστίσει πάνω από 100.000 ευρώ ζημία στο θέατρο.

Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα και την οποία παρακολούθησαν περίπου εκατό ηθοποιοί, οι δύο πλευρές ουσιαστικά επανέλαβαν τις θέσεις τους, με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, και προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και να ξεκινήσει τη λειτουργία του το θέατρο, να δηλώνει σύμφωνη ακόμη και με δίχρονη παράταση της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως πρότεινε προ ημερών μέλος της διοίκησης του ΣΕΗ. Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, για ακόμη μια φορά τόσο από τον πρόεδρο του ΚΘΒΕ Άρη Στυλιανού όσο και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Αναστασάκη ότι για την υπογραφή νέας σύμβασης, προϋπόθεση είναι η διοίκηση του θεάτρου να καλύπτεται νομικά, διότι δεν μπορεί να μη λαμβάνονται υπόψη οι αγωγές που έχουν κατατεθεί από τους ηθοποιούς για την παρακράτηση του 10% του μισθού τους στο πλαίσιο νόμου που ψηφίστηκε το 2010.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Δημήτρης Αντωνιάδης και η νομική σύμβουλος του σωματείου Χαρά Μαρούλη απέρριψαν εκ νέου κάθε πρόταση που οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου, ενώ η τελευταία -σύμφωνα με πληροφορίες- εκτίμησε ότι εάν στη νέα συλλογική σύμβαση αναφέρεται η παρακράτηση του 10% βάσει της σχετικής νομοθεσίας, τότε διακυβεύεται η τύχη της αγωγής που έχουν καταθέσει οι ηθοποιοί απαιτώντας την επιστροφή σημαντικών χρηματικών ποσών εξαιτίας της συγκεκριμένης παρακράτησης. Για την ίδια αντίστοιχος κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει και στην περίπτωση της παράτασης της υπάρχουσα σύμβασης.

Έτσι, η διοίκηση του ΣΕΗ αναμένονταν να εισηγηθεί στη συνέλευση των ηθοποιών τη συνέχιση των στάσεων εργασίας, όμως μια μεγάλη μερίδα ηθοποιών του ΚΘΒΕ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μη συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, που ήδη κρατούν κλειστό το θέατρο για τρεις εβδομάδες και το απαξιώνουν.

Μαρούλα Πλήκα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL