Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Κλειστό το ΚΘΒΕ από κινητοποιήσεις των ηθοποιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλειστό το ΚΘΒΕ από κινητοποιήσεις των ηθοποιών

Ρεπορτάζ: Μάνια Ζούση

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στο ΚΘΒΕ, καθώς η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας παραμένει κλειστή την περίοδο των γιορτών, από τις 25 Δεκεμβρίου έως και σήμερα, έπειτα από στάσεις εργασίας που κήρυξε το ΣΕΗ, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να ματαιωθούν έως τώρα όλες οι παραστάσεις και, σύμφωνα με υπολογισμούς του προέδρου του Δ.Σ. Άρη Στυλιανού, τα διαφυγόντα κέρδη να ανέρχονται περίπου στα 100.000 ευρώ.

“Το πρόβλημα είναι του παρελθόντος, των δικαστικών διεκδικήσεων 92 ηθοποιών που πριν έναν χρόνο προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικά, παρακρατήσεις 10% που γίνονται από το 2010 μέχρι και σήμερα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που περιόρισαν το εισόδημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα” μας εξηγεί ο κ. Στυλιανού. “Το 2012 στο ενιαίο μισθολόγιο οι καλλιτέχνες εξαιρέθηκαν, οπότε οι απολαβές τους παρέμειναν πιο υψηλές από άλλους, αλλά με περικοπή 10% σε αυτό που γράφει η συλλογική τους σύμβαση, την οποία υπέγραφαν κάθε δύο χρόνια με τα ίδια ποσά. Το 2016 που αναλάβαμε, υπογράψαμε την ίδια σύμβαση με το ΣΕΗ. Από τον Δεκέμβρη του 2017 έγιναν μαζικές αγωγές όπου το επίδικο ποσό είναι περίπου στα 5 εκατομμύρια, από τα οποία διεκδικούν περίπου 3 εκατομμύρια οι ηθοποιοί. Είμαστε εν αναμονή της απόφασης” διευκρινίζει.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Αναστασάκης προσθέτει πως “στη νέα συλλογική σύμβαση που προσπαθούμε να υπογράψουμε πρέπει να γραφεί πλέον -εφόσον εκκρεμεί δίκη, έφεση κ.λπ.- ότι το ΚΘΒΕ παρακρατεί το 10% βάσει συγκεκριμένων νόμων. Εάν δεν γραφεί, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και εγώ θα διωχτούμε για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Στην αντίστοιχη σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο το ΣΕΗ αποδέχθηκε και συνυπέγραψε ρητή αναφορά στους νόμους αυτούς. Στη σύμβαση με το ΚΘΒΕ αρνείται να γραφεί οτιδήποτε!”.

“Τους εξηγήσαμε ότι στη νέα σύμβαση πρέπει να δηλώνεται αυτό έστω και έμμεσα. Νομίζω ότι έχουμε εξαντλήσει τους ελιγμούς και τις προτάσεις, ζητώντας τους να μην κλείσουν το θέατρο, καθώς δεν χάνουν κάτι, ούτε τους αφαιρούμε κάποιο δικαίωμα, και μάλιστα έχουμε όλη την καλή διάθεση να δώσουμε και αυξήσεις. Τους προτείναμε να παραταθεί η ήδη υπάρχουσα σύμβαση έως ότου βγει η δικαστική απόφαση” προσθέτει ο Ά. Στυλιανού.

ΣΕΗ: "Αδιέξοδο"

Εκ μέρους του ΣΕΗ, η Νεφέλη Ανθοπούλου, πρόεδρος της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, έκανε λόγο για “αδιέξοδο” και διευκρίνισε πως “οι ηθοποιοί ζητούν την παλιά σύμβαση που είχαν εδώ και δέκα χρόνια, και μάλιστα χωρίς την αύξηση, και η διεύθυνση - διοίκηση του ΚΘΒΕ δεν το δέχεται. Θέλει οπωσδήποτε να παρέμβει στη σύμβαση προσθέτοντας έναν μνημονιακό όρο με αναφορά σε έναν μνημονιακό νόμο. Εμείς έχουμε καταφέρει να μη συνομολογήσουμε σε αυτόν τον νόμο από το 2010 και δεν θεωρούμε λογικό τώρα που βγαίνουμε από τα Μνημόνια να προστεθεί ο νόμος στη σύμβασή μας. Κι έχουμε ξεκινήσει και μια δικαστική διεκδίκηση που έχει έδαφος να πατήσει, καθώς μας επιβάλλουν παράνομες περικοπές ενιαίου μισθολογίου, ενώ δεν είμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο. Θέλουμε μια δίκαιη συλλογική σύμβαση για όλους, που είχαν υπογράψει οι ίδιοι άνθρωποι πριν δύο χρόνια και δεν το δέχονται. Ζητήσαμε αύξηση 7%, αλλά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων φτάσαμε να τους πούμε πως δεν θέλουμε αύξηση, αλλά να υπογράψουν την παλιά σύμβαση για να έχουμε σύμβαση και ήταν αρνητικοί και σε αυτό” κατέληξε η Ν. Ανθοπούλου.

“Αποδεχτήκαμε το αίτημα του ΣΕΗ για αύξηση 7% ώστε να μειωθεί, στην ουσία, η παρακράτηση του 10%. Ζητήσαμε την ίδια ώρα να περάσουν στη νέα συλλογική σύμβαση κάποιες θεσμικές αλλαγές και, βέβαια, να μην προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας και κλείσει το θέατρο μέσα στις γιορτές. Το ΣΕΗ συναίνεσε στις περισσότερες θεσμικές αλλαγές, αλλά επιμένει να μη γραφεί τίποτα για τη νόμιμη παρακράτηση. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε. Δεν θα κινδυνέψουμε να διωχθούμε αδίκως” προσθέτει ο κ. Αναστασάκης. Αναφέρει μάλιστα πως “επί τριάμισι χρόνια, με τη συνεχή στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και με χρηστή διοίκηση, το ΚΘΒΕ κατάφερε να μη δημιουργήσει νέα χρέη, ενώ αυτές τις μέρες όλα τα χρέη θα έχουν μηδενιστεί, ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά”.

Άρ. Στυλιανού: “Το πρόβλημα είναι του παρελθόντος, των δικαστικών διεκδικήσεων 92 ηθοποιών που πριν έναν χρόνο προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας αναδρομικά, παρακρατήσεις 10% που γίνονται από το 2010 μέχρι και σήμερα με βάση τους μνημονιακούς νόμους που περιόρισαν το εισόδημα όλων των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL