Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Από 19 εως 30 Δεκεμβρίου / Ο "Καρυοθραύστης" στο Christmas Theater
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από 19 εως 30 Δεκεμβρίου / Ο "Καρυοθραύστης" στο Christmas Theater

Χριστούγεννα χωρίς Καρυοθραύστη μοιάζουν σαν κουραμπιέδες χωρίς ζάχαρη άχνη. Μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες, με τη δημοφιλή μουσική του Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται από τις 19 έως και τις 30 Δεκεμβρίου στο Christmas Theater και το Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου της οδού Βεΐκου. Στη διάσημη παράσταση που συνοδεύεται από ζωντανή 60μελή συμφωνική ορχήστρα, εμφανίζονται τα Εθνικά Μπαλέτα της Αγίας Πετρούπολης με σολίστ από τα μπαλέτα Μαριίνσκι.

Βασισμένο στο παραμύθι του ETA Hoffman «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών», γραμμένο το 1816, το έργο διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά, έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς.

Η μαγευτική ιστορία του Χόφμαν ενέπνευσε τον Τσαϊκόφσκι να γράψει τη μουσική για τον «Καρυοθραύστη» και το 1891, ο Μαριούς Πετιπά, χορογράφος του Αυτοκρατορικού Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης, αποφάσισε να τον χορογραφήσει.

Η πρεμιέρα του μπαλέτου δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Θέατρο Μαριίνσκι. Το λιμπρέτο ήταν του Μαριούς Πετιπά και η χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ.

Ο "Καρυοθραύστης" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934 και δέκα χρόνια αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ άρχισε να γνωρίζει επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα μόλις τη δεκαετία του '60.

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς και ο Σταλμπάουμ διοργανώνει στο σπίτι του μια μεγάλη γιορτή. Φίλοι συγκεντρωμένοι, το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεσπόζει και τα παιδιά ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους. Ο Ντροσελμάγιερ απασχολεί τα παιδιά με τα τρικ του και τις κούκλες του, που μοιάζουν σαν ζωντανές. Χαρίζει στη Μαρία μία καινούργια κούκλα, έναν Καρυοθραύστη, ενώ ο αδελφός της Μαρίας ο Φριτζ, την τρομάζει μ’ ένα κουρδιστό ποντίκι σπάζοντάς της τον Καρυοθραύστη. Η γιορτή πλησιάζει στο τέλος της, οι καλεσμένοι φεύγουν και τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο. Στο δωμάτιό της, κάτω από το μυστηριώδες φως του φεγγαριού, η Μαρία αποκοιμιέται αγκαλιά με τον Καρυοθραύστη της. Και τότε στο όνειρό της όλα μεταμορφώνονται, όταν ένας στρατός από ποντίκια εισβάλλει στο δωμάτιο. Οι κούκλες - στρατιώτες με αρχηγό τον Καρυοθραύστη πολεμούν γενναία και κατατροπώνουν τα ποντίκια αλλά ο Καρυοθραύστης σκοτώνεται στη μάχη. Η Μαρία είναι απελπισμένη, αλλά ένα θαύμα κάνει την κούκλα να ζωντανέψει παίρνοντας τη μορφή του νεαρού Ντροσελμάγιερ. Έξω αρχίζει να χιονίζει. Ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης οδηγεί τη Μαρία σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο καθώς περνούν από διάφορα παράξενα μέρη, φτάνοντας στη χώρα των Γλυκών όπου στήνεται μια γιορτή προς τιμήν τους κι εκεί ομολογούν τον έρωτά τους ο ένας για τον άλλον. Η Μαρία ξυπνάει και αντί για τη σπασμένη κούκλα βρίσκει τον Ντροσελμάγιερ, τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL