Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Θεατρικό αναλόγιο έξι κρατών από τρεις ηπείρους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεατρικό αναλόγιο έξι κρατών από τρεις ηπείρους

Αφιέρωμα στη δραματουργία έξι διαφορετικών κρατών, στο post - apartheid θέατρο της Νοτίου Αφρικής, σε δημιουργούς της Άπω Ανατολής, καθώς και πρώτη παρουσίαση νέων ελληνικών θεατρικών έργων, περιλαμβάνει το φετινό Analogio Festival, που διεξάγεται από σήμερα έως και τις 27 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου και σε άλλους χώρους της Αθήνας και του Πειραιά. Με δραματουργικό άξονα το «Ποιητική και πολιτική στο σύγχρονο θέατρο», το Αναλόγιο περιλαμβάνει την παρουσίαση νέων θεατρικών έργων Ελλήνων συγγραφέων όπως ο Άκης Δήμου, ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Σάκης Σερέφας και ο Θωμάς Τσαλαπάτης, καθώς και ειδικό αφιέρωμα στη διεθνή δραματουργία με τίτλο «Drama across borders: International Playwrights at the Analogio Festival». Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστούν έργα και παραστάσεις από έξι διαφορετικές χώρες (Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Ν. Κορέα, Ν. Αφρική, Ρουμανία), ενώ θα φιλοξενηθούν σημαντικοί δημιουργοί από το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα, περιλαμβάνει αφιέρωμα στο post - apartheid θέατρο της Νοτίου Αφρικής με την παρουσίαση του εμβληματικού έργου «Πράσινα φανάρια» του Mike Van Graan, για τον οποίο θα μιλήσουν η Ελληνίδα πρόξενος στη Ν. Αφρική Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου και ο Ismail Mahomed του Market Theater Foundation της Ν. Αφρικής, παρουσιάζοντας επίσης το Grahamstown National Arts Festival, το NIROX Foundation και το ρόλο τους στη διαμόρφωση της post-apartheid πολιτιστικής σκηνής της Ν. Αφρικής. Θα παρουσιαστεί επίσης αφιέρωμα σε δημιουργούς της Άπω Ανατολής όπως ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και διευθυντής του Tokyo Metropolitan Theatre, Hideki Noda, ο συγγραφέας Pai Sam-Sik από τη Ν. Κορέα και ο συγγραφέας, σκηνοθέτης, συνιδρυτής και διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Wunzen της Κίνας Stan Lai.

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας

Πετυχημένος θεσμός, αφιερωμένος στο θέατρο και στη σύγχρονη δραματική και σκηνική γραφή, το φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου, πραγματοποιείται φέτος στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού των 70 χρόνων από την Ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco. Το “Αναλόγιο 2018” έχει ταυτόχρονα κι έναν ιδιαίτερα εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μέσα από έναν μεγάλο κύκλο παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων με τίτλο «Libraries as gardens», δίνει έμφαση στις εκπαιδευτικές δράσεις και τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους. Θα πραγματοποιηθούν master class συγγραφής, μετάφρασης και σκηνοθεσίας, σεμινάρια, ποιητικές περφόρμανς, δράσεις σε δημόσιους χώρους, περίπατοι με νέα μέσα (new media) σε αρχαιολογικές διαδρομές, συναντήσεις με δημιουργούς και φιλοξενίες συγγραφέων, μεταφραστών, θεωρητικών και καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν μαθητές και σχολεία από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Για πρώτη φορά διοργανώνεται πιλοτικό πρόγραμμα παρουσίασης ελληνικών παραστάσεων στους ξένους φιλοξενούμενους με στόχο τη γνωριμία και την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας και θεατρικής πρακτικής στον διεθνή χώρο.

Το φεστιβάλ επεκτείνεται και σε νέους χώρους και συνεργάζεται φέτος για πρώτη φορά με το TAF Foundation, με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, που θα φιλοξενήσει τη συνάντηση του Διεθνούς Φόρουμ Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που θα προσφέρει χώρους για πρόβες και θα φιλοξενήσει την παρουσίαση τριών διεθνών δράσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL