Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Στάθης Λιβαθινός / Στάθης Λιβαθινός: "Αυτά που βλέπουμε στα παιδικά μας χρόνια δεν τα ξεχνάμε ποτέ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάθης Λιβαθινός / Στάθης Λιβαθινός: "Αυτά που βλέπουμε στα παιδικά μας χρόνια δεν τα ξεχνάμε ποτέ"

Με την επιστροφή σημαντικών σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Μαυρίκιος και ο Γιάννης Χουβαρδάς, αλλά και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό σε ρόλο ηθοποιού ετοιμάζεται το Εθνικό Θέατρο να υποδεχθεί τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο. “Το Εθνικό που θα αφήσουμε θα είναι προχωρημένο, διαφορετικό” σημείωνε με νόημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Στάθης Λιβαθινός με διάθεση απολογισμού για το έργο του ιδίου και των συνεργατών του, καθώς, όπως είναι γνωστό, η θητεία του ολοκληρώνεται την προσεχή άνοιξη. Ερωτώμενος για την ανανέωσή της μάλιστα απάντησε: “Περιμένω τις διαθέσεις της Πολιτείας, θα δω και τις δικές μου και ανάλογα θα πράξω”. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Λυδία Κονιόρδου “για τη στάση της δίπλα στο Εθνικό Θέατρο” και ευχήθηκε “καλό δρόμο και καλή επιτυχία στο έργο της νέας υπουργού που δεν την έχουμε γνωρίσει ακόμα”, όπως είπε. Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των εργαστηρίων στου Ρουφ με χρήματα από το Ταμείο Επενδύσεων και στην “αναβάθμιση του Rex και της σκηνής Μαρίκα Κοτοπούλη” με αιχμή τη δημιουργία της παιδικής και εφηβικής σκηνής στο ισόγειο του θεάτρου. “Αυτά που βλέπουμε στα παιδικά μας χρόνια δεν τα ξεχνάμε ποτέ”, όπως τόνισε.

Έκανε λόγο για “φτωχό προϋπολογισμό”, καθώς “η επιχορήγηση του Εθνικού, που ήταν κάποτε 12 εκατομμύρια, τώρα είναι με το ζόρι 6 και καλύπτει μόνο τις μισθοδοσίες και τα τρέχοντα έξοδα. Πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να συμπληρώνουμε το ποσό. Για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια συγκεντρώσαμε πάνω από 1 εκατομμύριο από χορηγούς και είχαμε και έκτακτη επιχορήγηση”, όπως διευκρίνισε. Η ανακαίνιση της παιδικής και εφηβικής σκηνής και η δημιουργία του Σπιτιού του Μικρού Εθνικού επιτεύχθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και των ΕΛ.ΠΕ. “Η επιχορήγηση δεν φτάνει. Χρειάζεται να βγαίνει συνεχώς ένας λαγός από το καπέλο” δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτώμενος για το πώς κύλησε πέρυσι η χρονιά τόσο ταμειακά όσο και καλλιτεχνικά, απάντησε ότι “το Εθνικό δεν μπορεί να κοιτά μόνο το ταμείο. Έχουμε μειώσει τα έξοδα των παραγωγών και οι ηθοποιοί φτάνουν τους εκατό”. Ωστόσο, δεν έδωσε νούμερα, καθώς, όπως είπε, η χρονιά δεν έχει ακόμα τελειώσει, “αν και κάποιες παραστάσεις πήγαν καλά, ενώ κάποιες λιγότερο καλά από ό,τι περιμέναμε ”. Ο Σ. Λιβαθινός δεν παρέλειψε επίσης να μιλήσει για τη στήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων λέγοντας: “Εργαζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας”.

“Φαντάσου” με συνεργασίες

Με τίτλο “Φαντάσου”, το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή Θοδωρή Αμπαζή, που δεν έκρυψε τη συγκίνησή του ευχαριστώντας το προσωπικό. Ένα σύντομο και εύστοχο βίντεο παρουσίαζε τους σκηνοθέτες και τις παραστάσεις τους, με τον Γιάννη Χουβαρδά να κάνει την έκπληξη, αναδεικνύοντας ένα κρυμμένο υποκριτικό ταλέντο καθώς μιλούσε για τον “Μισάνθρωπο” του Μολιέρου που θα σκηνοθετήσει στην Κεντρική Σκηνή (10.3). Το έργο του Πιραντέλλο “Απόψε αυτοσχεδιάζουμε”, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου (11.11) και ακολουθεί “Ο ορφανός του Ζάο” σε σκηνοθεσία Γουάνγκ Ξιάοϊνγκ (18.11) από το Εθνικό Θέατρο της Κίνας. Ως ανταλλαγή, ο Σ. Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει τον “Αγαμέμνονα” στο Πεκίνο. Στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος ανεβαίνει το “Ξύπνα, Βασίλη” του Ψαθά σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη (19.10), συνεχίζει το “Απλή μετάβαση” του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Μίνωα Θεοχάρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και το “Μελίσσια” του Αλέξη Σταμάτη σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη (10.5).

Από την 1η Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ θα παρουσιαστεί το “Allez viens...” σε χορογραφία Παναγιώτας Καλλιμάνη.

Το Rex ανοίγει ο “Τίμων ο Αθηναίος” (27.9) των Σαίξπηρ - Μίντλτον σε σκηνοθεσία Λιβαθινού, η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Ντίκενς σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (7.12) και “Ο άνθρωπος που γελά” του Ουγκό σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή (22.3).

Η Πειραματική Σκηνή θα ανοίξει στις 17 Οκτωβρίου με την επανάληψη “Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας” 10 και 11 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το “House-made” του Γιώργου Βαλαή σε μια συμπαραγωγή με το Maxim Gorki του Βερολίνου, “Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ” του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και μουσική Γιάννη Αγγελάκα (30.11), το “La Strada” από την ταινία του Φελίνι σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου - Robin Beer (1.2) και “Selfie: Στο βάθος πίσω η πόλη” από τον Ακύλλα Καραζήση, βασισμένο σε κείμενα των Βασιλικού, Ιωάννου, και Πεντζίκη (29.3).

Το Μικρό Εθνικό ανοίγει “Η τραμπάλα” (6.10) του Στιούαρτ Μέλτον σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, ακολουθεί “Ο πρίγκιπας και ο φτωχός” (14.10) του Μαρκ Τουέιν σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου που υπογράφει και “Το ταξίδι” των Βαγγέλη Κυριακού, Άρτεμης Μάνου (2.11). Η εφηβική σκηνή φιλοξενεί το “Μικρές ιστορίες για αγρίους” (10.2) σε σκηνοθεσία Μαρίας Σαββίδου πάνω σε ιστορίες του Μπερνάρ Φριό.

Από φέτος εγκαινιάζεται επίσης η κάρτα φίλων με 190 ευρώ για όλες τις παραστάσεις και νέα συνεργασία με το ΕΜΣΤ και πίνακες ζωγράφων που θα κοσμούν τα προγράμματα. Από χθες άρχισε και η προπώληση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL