Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης ξαναγυρνά στην Ακροναυπλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης ξαναγυρνά στην Ακροναυπλία

Στα ερείπια της Ακροναυπλίας, όπου έζησε έγκλειστος ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, από το 1936 έως και το 1942, μαζί με όλους τους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές, επιστρέφει αύριο βράδυ στις 8.30 μ.μ. ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ήρωας και πρωταγωνιστής του θεατρικού έργου “Ο Κύκλος των 'Μάταιων' Πράξεων” που έγραψε ο Σπύρος Τζόκας, σκηνοθέτησε η Αγγελική Κασόλα και πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Καρούνης με την Ειρήνη Μελά.

“Εδώ στο Ναύπλιο σηματοδοτούμε την ιστορικότητα της Ακροναυπλίας, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους χώρους φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων για πάρα πολλά χρόνια, κάτι που έχει ξεχαστεί, αφού δεν υπάρχει κανένα ίχνος κι όλα τα κτήρια γκρεμίστηκαν από τη χούντα και στη θέση τους χτίστηκε το Ξενία. Έχουν παραμείνει ελάχιστα χτίσματα που χρησιμοποιούμε στην παράσταση και είναι τα σπίτια των τότε φυλάκων.

Το μεγάλο κτήριο των φυλακών έχει γκρεμιστεί ολοσχερώς, κάτι που συμμετέχει στην απώλεια της ιστορικής μνήμης. Έτσι προσπαθούμε εκ νέου να σηματοδοτήσουμε και να θυμίσουμε στην πόλη και τους κατοίκους του Ναυπλίου πως εκεί υπήρχαν φυλακές πολιτικών κρατουμένων”.

Αυτά μας αναφέρει ο ηθοποιός Γιάννης Καρούνης, που υποδύεται τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη και από κοινού με τη σκηνοθέτη Αγγελική Κασόλα και εθελοντές, μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων από την Αργολίδα που μετέχουν στα δρώμενα, σχεδιάζουν μια παράσταση - δρώμενο για την ιστορική μνήμη.

“Μέσα από έναν γυναικείο και ένα ανδρικό χορό, μέλη του οποίου θυμούνται ακόμα την Ακροναυπλία τη δεκαετία του 1960, πριν γκρεμιστεί. Συμμετέχουν επίσης εθελοντές που ήθελαν να μετέχουν στη δράση. Ορισμένοι θυμούνται ακόμη ιστορίες της φυλακής. Την περασμένη Κυριακή έγινε μια σπουδαία εκδήλωση στο Βουλευτικό, όπου το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου παρουσίασε δυο μεταπτυχιακές εργασίες για τις φυλακές της Ακροναυπλίας από δυο φοιτήτριες” εξηγεί ο Γ. Καρούνης.

Ο γυναικείος χορός είναι όλες εκείνες οι μάνες, οι αδελφές, οι αρραβωνιαστικές των εκτελεσμένων αλλά και όσων φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν κατά καιρούς. Σήμερα το απόγευμα έγινε μια πομπή από τις μαυροφορεμένες αυτές γυναίκες μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου με έναρξη από το δημαρχείο και κατάληξη την πλατεία Συντάγματος, όπου με κορυφαία την Ειρήνη Μελά, που υποδύεται τη Χαρά Λιουδάκη, σύντροφο του Σουκατζίδη, απήγγειλαν το Μέρα Μαγιού μου μίσεψες δίνοντας έτσι το έναυσμα για την αυριανή παράσταση.

Στον χορό των ανδρών καθένας από τους συμμετέχοντες παίρνει κι ένα όνομα από τους διακόσιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής, κάνοντας την παράσταση να μοιάζει με ένα προσκλητήριο νεκρών.

“Στόχος της Ομάδας Πείρα(γ)μα είναι η παράσταση να ανεβαίνει σε όλα τα σημεία από όπου πέρασε κι έδρασε ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης, δημιουργώντας έτσι ένα θεατρικό οδοιπορικό της ζωής και της δράσης του.

“Ο κύκλος των 'μάταιων' πράξεων” έχει παρουσιαστεί στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου όπου βρέθηκε ως πρόσφυγας με την οικογένειά του, στην Ιεράπετρα, όπου έδρασε συνδικαλιστικά σε εργοστάσιο, στο Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι όπου παρέμεινε φυλακισμένος, στην Καισαριανή όπου εκτελέστηκε, στη Λάρισα όπου έμεινε κρατούμενος στο ιταλικό στρατόπεδο της πόλης, καταλήγοντας στην Ακροναυπλία” προσθέτει ο ηθοποιός.

Η παράσταση, την οποία οι συντελεστές της χαρακτηρίζουν παράσταση θεάτρου στην κοινότητα, θα δοθεί στο θεατράκι της Ακροναυπλίας «Ευαγγελίας Πρωτονοταρίου Δειλάκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL