Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Σε γυναικεία χέρια το "Θέατρο Λιθογραφείον" της Πάτρας / Ελένη Καραμούζη: "Θα ήθελα η Πάτρα να γίνει ένας θεατρικός πυρήνας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε γυναικεία χέρια το "Θέατρο Λιθογραφείον" της Πάτρας / Ελένη Καραμούζη: "Θα ήθελα η Πάτρα να γίνει ένας θεατρικός πυρήνας"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη στη Μάνια Ζούση

"Θα ήθελα η Πάτρα να γίνει μια μικρή θεατρική Αθήνα, να έχουμε ηθοποιούς, να κάνουμε παραστάσεις, για ενηλίκους και παιδιά, διάφορες εκδηλώσεις, θέλω να συζητάω και να είμαι ανοιχτή σε συνεργασίες και συμπαραγωγές, να γίνει ένας πυρήνας θεατρικός, με επαγγελματίες που θα παραμένουν εδώ!”.

Αυτά μας αποκαλύπτει η νεαρή Πατρινιά ηθοποιός, σκηνοθέτις και ενδυματολόγος Ελένη Καραμούζη, που πήρε στα χέρια της το ιστορικό “Θέατρο Λιθογραφείον” της Πάτρας, ένα κτήριο - υπόδειγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου στην οδό Μαιζώνος 172Β, στο κέντρο της πόλης.

"Θέλω να φέρνω καλές παραστάσεις, τις οποίες θα ερχόμουνα να βλέπω στην Αθήνα, αλλά θα ήταν πιο σημαντικό να ήταν εδώ στην πόλη μου, να μπορεί ο κόσμος να έχει πολλές επιλογές” εξηγεί και μας αποκαλύπτει πως αυτή η ιδέα την ακολουθούσε πάντα.

“Όταν τέλειωσα τη θεατρική σχολή, ήθελα να γυρίσω στην Πάτρα και να φτιάξω έναν χώρο δικό μου. Ήταν λίγο όνειρο και πριν από μερικά χρόνια άρχισα να το ψάχνω, κάποια στιγμή απογοητεύτηκα πολύ και τα παράτησα γιατί ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσω κάτι χωρίς κάποιο κεφάλαιο. Είπα πως δεν θα ασχοληθώ ξανά. Αλλά τον περασμένο Απρίλιο, μετά από έναν χειμώνα αρκετά δημιουργικό και ξέροντας ότι το 'Λιθογραφείον' προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή, είπα να το προσπαθήσω. Το προσπάθησα και τα κατάφερα. Ο Φάνης Δίπλας, που το είχε και ήθελε να το δώσει, με εμπιστεύθηκε κι έτσι το νοίκιασα. Αυτό το διάστημα κάνω κάποιες εργασίες να ανακαινιστεί ο χώρος” μας αφηγείται η Ελένη.

Το “Λιθογραφείον”, κατασκευασμένο το 1939 για να στεγάσει έως και το 1975 τις τυπογραφικές ανάγκες του περίφημου «Τυπογραφείου της οικογένειας Διακίδη», ιδιοκτησίας του ξακουστού ευεργέτη, λιθογράφου και ολυμπιονίκη της Μεσολυμπιάδας της Αθήνας το 1906 στο άλμα εις ύψος, Θεμιστοκλή Διακίδη, μετατράπηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή το 2000 από τη θεατρική ομάδα «Βιομηχανική» του Φάνη Δίπλα.

Υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση, το “Λιθογραφείον” θα κάνει μετακλήσεις αλλά και νέες παραγωγές, θα παρουσιάσει παραστάσεις θεάτρου και χορού, εκθέσεις, σεμινάρια, κινηματογραφικές προβολές, θέατρο για εφήβους και παιδιά, συναυλίες και εγκαταστάσεις. Το φουαγιέ, όπως το ονειρεύεται η Ελένη, θα μένει πάντα ανοιχτό λειτουργώντας ως αναγνωστήριο/ησυχαστήριο και θα προσφέρει καφέ, χυμούς, κρασί και ελαφρά γεύματα.

Ορισμένες από τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν τη νέα σεζόν στο “Λιθογραφείον” είναι μεταξύ άλλων οι “Ενάμισης ντενεκές” σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίου, “Ορλάντο” σε σκηνοθεσία Ιούς Βουλγαράκη, “Αμπιγιέρ” σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά με τον ίδιο και τον Μάνο Βακούση, “Έμα Ρέγιες” σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Μαρίας Πρωτόπαπα κ.ά.

Θα συνεργαστούν επίσης δημιουργοί όπως οι Φάνης Δίπλας, Μανώλης Δούνιας, Ηλίας Κουνέλας, Χριστίνα Μαξούρη, Άντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Βάλια Παπαχρήστου, Παναγιώτης Φαφούτης, Θανάσης Χαλκιάς κ.ά. Το αναλυτικό πρόγραμμα του Θεάτρου θα ανακοινωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου με ένα ανοιχτό πάρτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL