Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Επιχορηγήσεις υπ. Πολιτισμού / Στήριξη σε θεατρικές ομάδες να δημιουργήσουν, να δοκιμαστούν και να ανασυντάξουν δυνάμεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχορηγήσεις υπ. Πολιτισμού / Στήριξη σε θεατρικές ομάδες να δημιουργήσουν, να δοκιμαστούν και να ανασυντάξουν δυνάμεις

Ογδόντα ένα επαγγελματικά θεατρικά σχήματα του Ελεύθερου Θεάτρου από την Αττική και την Περιφέρεια, έναντι ογδόντα της περσινής χρονιάς, επιχορηγεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για δεύτερη χρονιά, με το συνολικό ποσό των 1.315.0000 ευρώ για την περίοδο 2018-2019, ποσό αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (1.005.000 ευρώ).

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΠΟΑ, που αποτελείται από τους Ειρήνη Μουντράκη (πρόεδρο), Γρηγόρη Ιωαννίδη (αντιπρόεδρο), Αντώνη Βολανάκη, Αντιγόνη Καράλη, Γιώργο Μητρόπουλο, Σάββα Πατσαλίδη και Τάκη Τζαμαργιά (μέλη), εξέτασε 161 προτάσεις και κατέληξε στην απόφασή της θεωρώντας πως "η ενίσχυση μέσω ενός ικανού αριθμού θιάσων των επιχορηγήσεων προσφέρει σήμερα -και στη δύσκολη συγκυρία την οποία διανύει η ελληνική σκηνή- τη δυνατότητα σε περισσότερους καλλιτέχνες να στηριχθούν, να δημιουργήσουν, να δοκιμαστούν, αλλά και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες και να προωθήσουν τους καλλιτεχνικούς στόχους τους".

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, σε αρκετές προτάσεις διέκρινε "τον δυναμισμό και το ικανοποιητικό επίπεδο που χαρακτηρίζει το ελληνικό θέατρο εν γένει". Ωστόσο, από τη μελέτη του συνόλου των προτάσεων κατέληξε σε ορισμένα συμπεράσματα που παραθέτει στο σκεπτικό της για την καλύτερη αξιοποίηση από τις ομάδες των κινήτρων που έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια στη σχετική προκήρυξη. Διέκρινε "σε αρκετές προτεινόμενες παραγωγές την έλλειψη τόλμης και πρωτοτυπίας", ενώ "στο μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων παρουσιάστηκε σχετική ατολμία στη δημιουργία ενός πλαισίου συμπαραγωγών μεταξύ καλλιτεχνών και σχημάτων, όπως ειδικότερα του Ελεύθερου Θεάτρου με τα ΔΗΠΕΘΕ". Παράλληλα, διαπίστωσε "αδυναμία τόσο κατά τη σύνταξη όσο και κατά την κατάθεση ενός πλήρους και σαφούς καλλιτεχνικού σκεπτικού που θα συνέβαλε στο να διατυπωθεί με ενάργεια το όραμα της προτεινόμενες εργασίας", όπως και "τον μεγάλο κατακερματισμό των καλλιτεχνικών δυνάμεων στο ελληνικό θέατρο", γεγονός που κατά την άποψή της "βλάπτει το θέατρό μας μακροπρόθεσμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά".

Τα μέλη της Επιτροπής εργάστηκαν αμισθί και "με θετική διάθεση απέναντι σε ένα θεατρικό τοπίο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται φανερά σε διαδικασία ανασυγκρότησης".

Τα σχήματα που επιχορηγούνται είναι τα ακόλουθα: Με 35.000 ευρώ επιχορηγείται το σχήμα Χ - ΑΙΡΕΤΑΙ ΑΜΚΕ - Κοζάνη Παναγιώτης Χλιαράς σκην. Γ. Περλέγκας. Με 30.000 ευρώ επιχορηγούνται τα "Odc ensemble" της Έλλης Παπακωνσταντίνου, "ΑΤΟΝΑΛ" της Σοφίας Μαραθάκη, "Θέατρο Δωματίου" της Άντζελας Μπρούσκου. Με 26.000 ευρώ η Ομάδα "Νάμα" (Επί Κολωνώ) της Ελ.Σκότη. Με 25.000 επιχορηγούνται οι "Sforaris" Ιωάννης Καλαβριανός, “Θέατρο Γης” Νικόλαος Μάκκας, σκην. Μ. Καρατζογιάννης, "Quadrat" Ζωή Χατζηαντωνίου, "This Famous Tiny Circus Theater Group" Κων. Μάρκελλος, "Δρόμος με Δέντρα" Βασίλης Μαντζούκης, σκην. Μ. Φριντζήλα, "Πράξη" Βασίλης Πουλαντζάς, σκην. Δ. Καρατζάς. Με 22.000 ευρώ η ομάδα Πλεύσις Αντώνης Κουτρουμπής.

Από 20.000 ευρώ παίρνουν οι Eταιρικός Θίασος Δήλος, Άρης Μπινιάρης, "Ξανθίας" των Ελισσαίου Βλάχου και Κώστα Παπακωνσταντίνου, "Σημείο" των Ιωάννα Μακρή Νίκου Διαμαντή, "Momentum Accelerated Evolution" του Αργύρη Πανταζάρα, Θίασος "Κανιγκούντα - Προτσές" της Μαρίας Μαγκανάρη, "Grasshoper" του Έκτορα Λυγίζου, "Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει" του Δημήτρη Μυλωνά, "Μνήμη Εταιρεία Θεάτρου" του Μιχάλη Βιρβιδάκη, "Θέατρο του Νέου Κόσμου" του Μίλτου Σωτηριάδη, "Δόλιχος" του Δημήτρη Τάρλοου, "Ομάδα Χρώμα" του Κωνσταντίνου Χατζή. Με 19.000 επιχορηγείται η "Bijoux de Kant" του Γιάννη Σκουρλέτη.

Με 18.000 ευρώ οι: "Passatempo" Γλ. Καλαϊτζή, σκην. Π. Δεληνικόπουλος, "The Kompany" Χρήστος Πασσαλής και "Αργώ" Αιμιλία Υψηλάντη. Η Ομάδα "Kursk" του Χάρη Φραγκούλη και η Ομάδα "Cartel" του Βασίλη Μπισμπίκη επιχορηγούνται με 17.000 ευρώ. Οι "Τέχνη Mακεδονική" του Νικηφόρου Παπανδρέου, "Σημείο Μηδέν" του Σάββα Στρούμπου και το Θέατρο Δρόμου "Helix" του Νίκου Χατζηπαπά παίρνουν από 16.000 ευρώ. Με 15.000 ευρώ επιχορηγούνται οι: "Aσίπκα" του Δημήτρη Μπίτου, "Υπερίων" του Αλέξανδρου Κοέν, "Onetwofree" της Σοφία Παλάντζα, "Aκτις" Β. Γεωργοσόπουλος, σκην. Γ. Νταλιάνη, Μ. Λαμπροπούλου, "Anima" της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, "Angelus Novus" του Δαμιανού Κωνσταντινίδη, "Inkal" του Βασίλη Μαυρογεωργίου, "Ερμής" Α. Δημητριάδης, σκην. Θάλεια Γρίβα, "ΘΕ.Α.ΜΑ" Β. Οικονόμου, σκην. Σ. Σταυρακάκη, "Ένα συν ένα ίσον ένα" Δ. Σαραφίδου, σκην. Ιόλη Ανδρεάδη, "Μυθωδία" Γ. Σκαφίδας σκην. Ν. Χανιωτάκης, "ΓΚΑΦ" Σοφία Καραγιάννη, "Τέχνης Πολιτεία" Α. Παπαγεωργίου, σκην. Κ. Καραλή, "ΡΕΟΝ" του Ορέστη Τάτση, "Νοητή Γραμμή" της Όλγας Ποζέλη, "4Frontal" του Α. Ζερίτη, "Θεατρική Σκηνή" του Αντώνη Αντωνίου, "Les Enfants Terribles" της Γεωργίας Ανδρέου, "Ηθικόν Ακμαιότατον" του Θανάση Σαράντου.

Με 13.000 ευρώ επιχορηγούνται οι "Extravagant union Apparat Athen" και "Goo Theater Company" και από 12.000 ευρώ παίρνουν οι "Πρόσωπο" του Ηλία Κουνέλα, "Dum spiro spero" του Σπύρου Κυριαζόπουλου, "Square Theatre Company" του Ι. Λασπιά, "Η πρόβα" της Μαίρης Ραζή, "Mkultra" (Polus Collective) της Γκίγκης Αργυροπούλου, "Nova Melancholia", "ΙΔΕΑ" του Κων. Μπιμπή, "Κάτω από τη γέφυρα" του Νίκου Δαφνή, "Τόπος αλλού" του Νίκου Καμτσή, "Ars Moriendi" του Αθ. Νίκα και "Elephas Tiliensis".

Από 10.000 παίρνουν οι: "Θέσις" της Κερασιάς Σαμαρά, "Τέχνης Χώρος Θέατρο Όψεις", Καρδίτσα Βασιλική Μακρή, σκην. Π. Βησσαρίου, "Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες" Μαρία Σάββα, "Μηχανή Τέχνης", Πάτρα Χρήστος Στρέπκος, "Κάνθαρος (Θέατρο Act)", Πάτρα Τηλέμαχος Τσαρδάκας, "Ο Κύβος ΑΜΚΕ" Βασίλειος Σκαρμούτσος, "Εσωθέατρο" Τάσος Προύσαλης, σκην. Ένκε Φεζολάρι, "OMMA Στούντιο", Ηράκλειο Αντώνης Διαμαντής, "Τατού" Αγγελική Δέδε, "Hippo (ΧΙΠΟ) - Theatre Group" Φώτης Δούσος, "T3XNH" της Σοφίας Φιλιππίδου, "Πλέγμα" Κωνσταντίνα Αγγελέτου σκην. Μ. Γιγιντής, "Αλεξάνδρεια" Βασίλης Βλάχος σκην. Μ. Φραγκή, "Eclipses group theater" του Νίκου Ορτετζάτου, "Άλλη Πλευρά" της Μίνας Χειμώνα. Τέλος, η ομάδα "Teatro Ma Non Troppo" του Γιωργή Τσουρή επιχορηγείται με 4.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL