Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Εκκλησιάζουσες": Ένα ξέφρενο ελληνικό γλέντι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εκκλησιάζουσες": Ένα ξέφρενο ελληνικό γλέντι...

Ως ένα ελληνικό ξέφρενο γλέντι θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετώντας έναν ανδρικό θίασο δημοφιλών πρωταγωνιστών που περιλαμβάνει από τον Αντώνη Λουδάρο στον ρόλο της Πραξαγόρας έως τον Δημήτρη Σταρόβα, τον Τάκη Βαμβακίδη και τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Ο σκηνοθέτης, μιλώντας χθες το μεσημέρι για τη μεγάλη αυτή παραγωγή, αποκάλυψε πως από πολύ νωρίς είχε το “όραμα” και τη “φαντασίωση” γι' αυτές τις “Εκκλησιάζουσες” μετά από μια παράσταση του Ανδρέα Βουτσινά όπου είχε δει τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στον ρόλο της Πραξαγόρας. Επέμεινε πως η παράσταση θα παραμείνει στο ακαδημαϊκό πλαίσιο, χωρίς εκμοντερνισμούς, αλλά με “ένα κλείσιμο του ματιού και μια αυθάδεια”. Ανέφερε πως η Πραξαγόρα της παράστασης θα κάνει ένα κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη παρέλαση από τόπους και γλωσσικά ιδιώματα, που θα περιλαμβάνει από την Κάτω Ιταλία έως την Ιωνία και τα νησιά.

Η παράσταση θα περιέχει μουσικές και τραγούδια από πάρα πολλά μέρη και τα είδη που θα εναλλάσσονται θα είναι από πεντοζάλη έως πυρρίχιο. Οι “Εκκλησιάζουσες” του Α. Ρήγα θα εμπεριέχουν, όπως αποκάλυψε, το πικρό πολιτικό σχόλιο του Αριστοφάνη για την παρακμή της δημοκρατίας. Η παράβαση θα είναι μια σύνθεση, όπως είπε, από πολλά αριστοφανικά έργα.

Έναν σπουδαίο ρόλο με ταμπεραμέντο και τρέλα χαρακτήρισε την Πραξαγόρα ο Αντώνης Λουδάρος, αφιερώνοντάς τον, όπως σημείωσε, στη δασκάλα του Μαίρη Αρώνη. Για μια παράσταση - πανηγύρι μίλησε ο Γιώργος Κωνσταντίνου, “που εμπεριέχει πειθαρχία, ομορφιά, ταλέντο, πόθο και πάθος, όπου σε αυτήν υποδύομαι τον Έλληνα που αποδίδει τα καλά και τα κακά του χαρακτήρα μας”!

Τη χαρά τους για τη συμμετοχή τους στην παράσταση εξέφρασαν ο Τάκης Βαμβακίδης, η Σοφία Μουτίδου, ο Μελέτης Ηλίας και ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Μία από τις εμβληματικότερες πολιτικές σάτιρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας, οι "Εκκλησιάζουσες", κωμωδία όπου οι γυναίκες αποφασίζουν να πάρουν τα ηνία της πόλης και με ηγέτιδα την πολυμήχανη Πραξαγόρα καταφέρνουν το ακατόρθωτο, χωρίς καμία επανάσταση, κανέναν πόλεμο και κανέναν εκβιασμό, οι γυναίκες ντύνονται άντρες και εισέρχονται στην Εκκλησία του δήμου, ψηφίζοντας νόμο ώστε η εξουσία της πόλης να περάσει στα χέρια τους.

Η πρεμιέρα της παράστασης, που θα κάνει μια μεγάλη περιοδεία κι όπου τα σκηνικά υπογράφει ο Γιάννης Σπανόπουλος, τα κοστούμια η Έβελιν Σιούπη και τις χορογραφίες ο Ιβάν Σβιτάιλο, θα γίνει στις 30 Ιουνίου στο Κατράκειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL