Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Έφυγε χθες από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν σε ηλικία 78 χρόνων / Αντίο στον μεγάλο σατυρικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε χθες από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν σε ηλικία 78 χρόνων / Αντίο στον μεγάλο σατυρικό

Από τους πλέον δημοφιλείς και λαϊκούς, σατυρικούς καλλιτέχνες, με βαθύ ένστικτο και ισχυρό, πληθωρικό και πολυπρόσωπο ταλέντο, που καθιέρωσε χαρακτήρες, τύπους, ακόμα και ατάκες, ο Χάρρυ Κλυνν, που πέθανε χθες σε ηλικία 78 ετών, δύο χρόνια μετά τον αγαπημένο του γιο, σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη, διέθετε τη στόφα, την τόλμη και την ευστροφία ενός αριστοφανικού δημιουργού. Η καυστική πολιτική και κοινωνική του σάτιρα ενόχλησε πολύ, καθώς κανείς δεν ξέφυγε από τον οξυδερκή λόγο και την ευφυή ματιά του.

Στο στόχαστρο του η εξουσία

Η εξουσία υπήρξε στο στόχαστρο της κριτικής του και αιχμή των τηλεοπτικών σειρών, των κινηματογραφικών ταινιών αλλά και των τραγουδιών στους πολλούς δίσκους που κυκλοφόρησε. Συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, τραγουδιστής αλλά και ζωγράφος, ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης υπήρξε ένας ενσυνείδητος πολίτης αριστερής ιδεολογίας και καταγωγής, με βαθιά αγάπη και έννοια για τον άνθρωπο και τον τόπο του, την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφερε για κάποιο διάστημα τη φροντίδα του από το πόστο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκεί αποσύρθηκε τα τελευταία χρόνια περνώντας δύσκολες στιγμές με την υγεία του. Εκεί θα τελεστεί και η κηδεία του μεθαύριο Πέμπτη.

Η Καλαμαριά και η Αμερική

Γεννημένος στην Καλαμαριά τον Μάιο του 1940 από φτωχή οικογένεια Πόντιων προσφύγων, άρχισε να δουλεύει από μικρό παιδί, ενώ παράλληλα πήγαινε σχολείο. Η τύχη ήταν με το μέρος του όταν, συμμετέχοντας στα ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη, κερδίζει το πρώτο βραβείο, αλλά και την υποστήριξη του σπουδαίου κονφερασιέ που τον φέρνει στην Αθήνα. Έτσι ξεκινάει ο δρόμος της σπουδαίας σταδιοδρομίας του, που περνά μέσα από δραματικές σπουδές στη Σχολή Kατσέλη, ενώ καθιερώνεται με τον καιρό σε νουμερίστα, εμφανιζόμενος σε κοσμικά κέντρα, αναψυκτήρια, ταβέρνες και καμπαρέ. Αρχές της δεκαετίας του 1960 συμμετέχει σε ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και φεύγει για εμφανίσεις στο Μόντρεαλ του Καναδά. Παραμένει στην Αμερική για δέκα χρόνια, δουλεύοντας σε κέντρα των Ελλήνων της διασποράς στις ΗΠΑ και καθιερώνεται ως stand up comedian, το νέο είδος που ανέτειλε τότε και που εισήγαγε ο ίδιος επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση. Παντρεύεται και αποκτά δύο από τα τρία παιδιά του.

Οι δίσκοι του κάνουν πωλήσεις - ρεκόρ

Με την επιστροφή του στην πατρίδα, εμφανίζεται σε μπουάτ της Πλάκας, νυχτερινά κέντρα και κυκλοφορεί τον πρώτο από μια σειρά δίσκων που τον εκτοξεύουν στην πρώτη θέση της δημοφιλίας, διατηρώντας τον εκεί για πολλά χρόνια. Ακολουθούν ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις που τον κάνουν νούμερο ένα εμπορικό καλλιτέχνη και μοναδικό στο είδος που λάνσαρε. Oι σατιρικοί του δίσκοι φιγουράρουν στην πρώτη θέση του ελληνικού Τop 10, κάτι πρωτοφανές ακόμα και για τα νούμερα - ρεκόρ των πωλήσεων που δεν έχουν καταρριφθεί. Για δύο δεκαετίες, 1980 και 1990, παραμένει ο αδιαμφισβήτητος μέγας διασκεδαστής που δεν ξεφεύγει τίποτα από τα εύστοχα κριτικά και σατυρικά βέλη του. Το κοινό τον παρακολουθεί φανατικά και τον λατρεύει με τον τρόπο του. Τύποι, χαρακτήρες και ατάκες που λάνσαρε πρώτος παραμένουν ακόμα έως και σήμερα στη λαϊκή μνήμη. Μεγάλος αριθμός από πειρατικές κασέτες με ηχογραφήσεις από θεατρικές παραστάσεις και ραδιοφωνικές εκπομπές κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι και ένας ολόκληρος κόσμος μαθαίνει απέξω ολόκληρα αποσπάσματα από σκετς και τραγούδια του.

Με τον μοναδικό, σαρκαστικό και αυτοσαρκαστικό τρόπο του, εξηγεί σε μία από τις συνεντεύξεις του ότι το όνομα που τον έκανε διάσημο σε όλη τη χώρα και σε ολόκληρες γενιές, ήταν μια συνειδητή επιλογή, καθώς την ίδια εποχή ο Dirty Harry διέγραφε τη δική του πορεία στις μεγάλες οθόνες και το Χάρρυ Κλυνν ήταν το εύηχο αντίθετό του!

Η ζωγραφική και το ποδόσφαιρο

Τέλη της δεκαετίας του 1990 γίνεται γνωστή και ακόμη μια αγάπη του, η ζωγραφική, που υπηρετεί με το ίδιο πάθος. Τη δεκαετία του 2000 επιστρέφει για να ζήσει μόνιμα στην πατρίδα του, την Καλαμαριά. Χρόνια πριν δεν είχε παραλείψει να ασχοληθεί και με ακόμη μια μεγάλη του αγάπη, τον αθλητισμό και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που καταφέρνει στο διάστημα της προεδρίας του να αποκτήσει δικό του γήπεδο και να εισαχθεί στην Α΄ Εθνική Κατηγορία ύστερα από πάρα πολλά χρόνια. Εμπλέκεται ενεργά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με ομόφωνη πρόταση των ομάδων αναλαμβάνει πρόεδρος της ΕΠΑΕ, την οποία αναδιοργανώνει, αποχωρώντας τρία χρόνια αργότερα. Δεν παραλείπει βέβαια να ασχοληθεί και με τον ποντιακό ελληνισμό.

Τα συλλυπητήρια

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε για την απώλεια του Χάρρυ Κλυνν: “Αποχαιρετώ με θλίψη έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και έναν ωραίο άνθρωπο. Ταλαντούχος, τολμηρός, διεισδυτικός, ο Χάρρυ Κλυνν ανέδειξε με την καυστική του πολιτική και κοινωνική σάτιρα τις αντιφάσεις της εποχής του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους”.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Χάρρυ Κλυνν, που με την ευφυέστατη και πάντα εύστοχη πολιτική του σάτιρα σφράγισε τα τελευταία σαράντα χρόνια. Υπήρξε βαθύς ανατόμος της ελληνικής ψυχής».

Για τον "κωμικό χαρτογράφο και κριτικό της νεοελληνικής συνθήκης και των νέων ηθών που διαμορφώθηκαν τη δεκαετία του 1980, των κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων, του μωσαϊκού της καθημερινότητας σε μια εποχή αλλαγών" έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται πως “το οξύ αριστοφανικό χιούμορ του Χάρρυ Κλυνν και η ανελέητα καυστική κοινωνική και πολιτική του σάτιρα θα σημαδέψουν τις επόμενες δεκαετίες. Το έργο του και η κοινωνική του στάση θα μείνουν στη μνήμη μας".

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής Γιώργος Πάντζας, η Super League κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL