Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Μια προσπάθεια ανασύστασης της μνήμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια προσπάθεια ανασύστασης της μνήμης

Η ιστορία της παράστασης “Το βιβλίο του εαυτού μου” έχει τη ρίζα της σε ένα βιβλίο του Βάλτερ, ενός “πολύ ταραγμένου Ελβετού συγγραφέα που περπατούσε άπειρες ώρες και πέθανε μέσα στο χιόνι. Αυτός λοιπόν γράφει σε ένα σημείο πως κάποτε θα ήθελε να γράψει ένα βιβλίο που θα θεωρείται το βιβλίο του εαυτού του. Αυτό έδωσε την ιδέα και τον τίτλο σε μια σειρά αυτόνομων παραστάσεων, με την έννοια των κεφαλαίων όπως στα βιβλία. Επιχειρούμε λοιπόν κάτι που ευελπιστούμε να μην σταματήσει. Και κάθε χρόνο θα παρουσιάζεται ένα νέο 'κεφάλαιο'. Κεντρική φιγούρα είναι μια ηρωίδα, η Ε, της οποίας ο εραστής πεθαίνει, και η περιπέτεια της ζωής της μετά από αυτήν την απώλεια”.

Ο ηθοποιός Χρήστος Πασσαλής, γνωστός στο θεατρικό κοινό από την ομάδα Blitz, παρουσίασε πέρυσι την πρώτη του ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία με μια παράσταση βασισμένη στο “Βιβλίο του εαυτού”. Σκέψη του είναι η ιστορία να μην έχει μόνο θεατρική μορφή, αλλά να γίνει κάποια στιγμή ακόμη και συναυλία, εικαστική εγκατάσταση αλλά και εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό! Όλα αυτά κάτω από τον ίδιο πάντα τίτλο, “Το βιβλίο του εαυτού μου”, που θα ανατροφοδοτείται με νέα θεματική κάθε φορά γύρω από τον ίδιο άξονα.

Η πρώτη παράσταση είχε τον τίτλο “Πίστη” αλλά και “Αγάπη / Τι είπε η Αντιλόπη”, όπου η ηρωίδα αναζητά στον Κάτω Κόσμο τον νεκρό εραστή της. Από σήμερα παρουσιάζεται στο Bios της οδού Πειραιώς η δεύτερη στη σειρά παράσταση, ως ένα καινούριο επεισόδιο - κεφάλαιο με τον τίτλο “Παράδεισος" και θέμα τη μνήμη. “Εδώ η ηρωίδα ζητάει από έναν υπνωτιστή σε μια εταιρεία να την επιστρέψει στη στιγμή που έμαθε για την απώλεια του εραστή της. Έτσι αναρωτιόμαστε για το τι και πώς θυμάται κάποιος, πώς και αν ξεπερνάει την απώλεια”, εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο θεατής πρόκειται να δει κάτι που ξεκινάει ως πείραμα, όταν η ηρωίδα βρίσκεται στα χέρια μιας ομάδας η οποία την επιστρέφει πίσω στον χώρο και τον χρόνο. Το πείραμα ξεφεύγει από τον έλεγχο και η Ε από τα χέρια της ομάδας. “Σε έναν χώρο όπου οι τηλεοράσεις μιλούν και διάφορα φανταστικά πλάσματα εμφανίζονται πάνω στη σκηνή, η επιλεκτική μνήμη μετατρέπεται σε όνειρο. Έτσι μπαίνουμε βαθιά στο μυαλό της γυναίκας. Όλη η παράσταση είναι ένα όνειρο” , αποκαλύπτει ο Χ. Πασσαλής. “Είναι μια προσπάθεια ανασύστασης της μνήμης και μια ολοκληρωτική επίθεση ενάντια στην τάξη και τη λογική αυτού που ονομάζουμε 'πραγματικότητα'. Είναι η επιστροφή της ηρωίδας του βιβλίου στο παρελθόν, η σύγκρουσή της με αυτό και η προσπάθεια απελευθέρωσής της. Είναι η είσοδος σε έναν χώρο και χρόνο απολύτως υποκειμενικό και αινιγματικό, όπου οι νόμοι του πραγματικού κόσμου παύουν να ισχύουν”. Ο σκηνοθέτης δεν κρύβει μάλιστα ότι κι ο ίδιος έχει αδύνατη και επιλεκτική μνήμη, θυμάται μόνο κάποιες εντυπώσεις, όπως λέει, που διατηρούνται, κάτι που η παράσταση, όπως σημειώνει, τον βοηθάει να το ξεπεράσει.

Ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, η μουσική, τα ταξίδια του στον κόσμο, οι συναντήσεις με τους ανθρώπους, η ζωή και η τέχνη του, είναι όλα όσα τροφοδοτούν αυτήν τη σκηνοθεσία. “Βασικό ρόλο παίζει το σινεμά, πάντα ήταν η πραγματική τροφή”, παραδέχεται και μας αποκαλύπτει πως βρίσκεται ήδη στην προετοιμασία της πρώτης του ταινίας! Στην παράσταση που θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου, τη μουσική υπογράφει ο Coti K. και πρωταγωνιστούν οι Eλένη Βεργέτη, Άρης Αρμαγανίδης, Φιντέλ Ταλαμπούκας και Μιχάλης Κίμωνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL