Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η απάνθρωπη επίδραση της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στους νέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απάνθρωπη επίδραση της καπιταλιστικής κρίσης πάνω στους νέους

“Είναι ένα συνταρακτικό και πολύ συγκινητικό έργο για την τραγωδία μιας νιότης που σπαταλιέται μέσα σε συνθήκες κρίσης” μας λέει για την παράσταση ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς

“Ο Χόρβατ είναι μια πολύ σημαντική ιστορία του ευρωπαϊκού θεάτρου και δεν είναι εκτιμημένος όσο πρέπει, χρησιμοποιεί μάλιστα την ιστορία και τον ιστορικό υλισμό λιγότερο μηχανιστικά από τον Μπρεχτ”, μας εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Χουβαρδάς με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα του έργου “Κάζιμιρ και Καρολίνα” στο Bios της οδού Πειραιώς σε μια ιδιαίτερη συνθήκη όπου χρησιμοποιούνται όλοι οι χώροι του κτηρίου και το κοινό παρακολουθεί διαφορετικά κάθε φορά θέματα, σε μια “περιπατητική” συμμετοχή, που περιλαμβάνει έως φαγητό και ποτό.

“Είναι ένα συνταρακτικό και πολύ συγκινητικό έργο για την τραγωδία μιας νιότης που σπαταλιέται μέσα σε συνθήκες κρίσης”, σημειώνει ο γνωστός σκηνοθέτης, μιλώντας για “ιστορίες που είναι βασισμένες σε ανθρώπους. Οι άνθρωποι ζουν μέσα στη διαρκή κρίση του καπιταλισμού που σε περιόδους μεγάλης έξαρσης φέρνει τη μεγάλη παρακμή και συμπαρασύρει κυρίως τους νέους. Ένα έργο που έχει να κάνει με την απάνθρωπη επίδραση που έχει η καπιταλιστική κρίση της δεκαετίας του '30 πάνω στους νέους”.

Ομολογεί πως πάντα ήθελε να κάνει αυτό το έργο, καθώς “έχει πολλούς ρόλους με νέους ανθρώπους και όμοια ενέργεια, έναν χαρακτήρα αναζωογονητικό για μένα, για τον ίδιο τον χώρο και για τα παιδιά που παίζουν, καθώς σπανίως τους δίνεται η ευκαιρία όταν βγαίνουν από τις δραματικές σχολές να αναμετρώνται με τέτοια έργα και ρόλους”, όπως λέει. “Είναι μια παράσταση που σφύζει από ζωή και ενέργεια”

Τοποθετημένο στο Oktoberfest, το έργο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα και μόνο βράδυ, σε 117 κινηματογραφικού τύπου σκηνές, διατρέχοντας τις ζωές μιας ομάδας νέων ανθρώπων, που θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκονται στη βιολογική και δημιουργική ακμή τους, αλλά στην πραγματικότητα οδεύουν ολοταχώς προς την παρακμή και τον όλεθρο. Η παράσταση θα απλωθεί τόσο στους εσωτερικούς χώρους του Bios, μετατρέποντάς το σε ένα είδος κινηματογραφικού στούντιο, σε διαφορετικές γωνιές του οποίου λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα τα πιο παράξενα -ελκυστικά αλλά και απωθητικά- συμβάντα, όσο και στους δρόμους έξω από το Bios. Και όλα αυτά με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

“Το Oktoberfest είναι μια συνθήκη πολύ ακραία, καθώς εκεί συμβαίνουν ακραία μεθύσια, ξυλοδαρμοί, ξεφάντωμα, ακραία διασκέδαση, αλκοόλ μέχρι πτώσεως και υπάρχει ακόμη κι ένας ψυχαναγκασμός σε σχέση με την ψυχαγωγία. Ο κεντρικός ήρωας, ο Κάζιμιρ, έχει μόλις απολυθεί και γύρω του τριγυρίζουν διάφοροι άλλοι νέοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα λόγω της κρίσης. Δίπλα υφέρπει ο ναζισμός και ο αυταρχισμός μιας ελίτ που έχει πάει να 'χτυπήσει' πιτσιρίκες και να τις εξαγοράσει. Η Καρολίνα καταλήγει με έναν από αυτούς και μετά από διάφορες περιπέτειες καταλήγουν όλοι στο τέλος με σπασμένα τα φτερά να σκέφτονται πώς θα επιβιώσουν. Στο έργο υπάρχει μια αισιοδοξία καθώς οι νέοι επιβιώνουν αλλά τσακισμένοι. Ο παραλληλισμός με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, την ανεργία των νέων που αναγκάζονται να ξενιτευτούν και είναι στριμωγμένοι στη γωνία, αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τις πολύ σκληρές συνθήκες της επιβίωσης, κάνει το έργο πολύ επίκαιρο”, σχολιάζει ο Γιάννης Χουβαρδάς. Στην παράσταση συμμετέχουν 19 νέοι ηθοποιοί και 4 μουσικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL