Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κανόνες στις εργασιακές σχέσεις των θεάτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κανόνες στις εργασιακές σχέσεις των θεάτρων

Τάξη στο χάος και την αταξία του θεατρικού τοπίου, που είναι κοινό μυστικό και επικρατεί εδώ και χρόνια μεταξύ μερίδας εργοδοτών εις βάρος εργαζομένων και παρ' όλες τις κατά καιρούς καταγγελίες που έρχονται στο φως, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας. Μετά από πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Νεφελούδη, συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος προκειμένου να διερευνηθεί το πλαίσιο επικοινωνίας και συνεννόησης για την καθιέρωση συλλογικών κανονιστικών ρυθμίσεων.

Από πλευράς θεατρικών επιχειρηματιών ήταν παρόντες δέκα από όσους διαχειρίζονται μεγάλες σκηνές και σημαντικό αριθμό προσωπικού και εργαζομένων. Πρόκειται για ανθρώπους με τουλάχιστον 35 από τα μεγάλα θέατρα στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τους Κάρολο Παυλάκη, Μάρκο Τάγαρη, Μίλτο Σωτηριάδη, Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, Νινέτα Λεμπέση, Δημήτρη Μαροσούλη, Πάνο Κατσαρίδη, Γιώργιο Ισαάκ, Γιάννη Κανελλόπουλο και Διονύση Παναγιωτάκη.

Για "μια πρώτη καλή συνάντηση και αρκετά ελπιδοφόρα" έκανε λόγο στην "Αυγή" ο Κώστας Κεχαγιόγλου, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος. “Ελπίζουμε μέσα από αυτήν την πρώτη διαδικασία να προκύψει ένας καλόπιστος διάλογος, έτσι ώστε να μας οδηγήσει σε συλλογική σύμβαση στον χώρο του θεάτρου” σχολίασε.

Τη μη ύπαρξη κανονιστικού πλαισίου στον χώρο του Θεάματος - Ακροάματος τα τελευταία χρόνια, που να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ των εργοδοτών - παραγωγών και των εργαζομένων στον χώρο, αναγνωρίζει το υπουργείο, καθώς είναι γνωστό πως η εργοδοτική συλλογική οργάνωση διαλύθηκε, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να υπογραφεί ΣΣΕ μεταξύ των μερών.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής απορρύθμισης είναι η επικράτηση συνθηκών γαλέρας που προκύπτει από την απουσία κανόνων.

Όπως διευκρίνισε ο Κ. Κεχαγιόγλου, “συμφωνήθηκε να υπάρξουν γραπτές απαντήσεις και να επαναληφθεί η διαδικασία όσες φορές χρειαστεί έως ότου μπουν κανόνες στον χώρο του θεάτρου. Από θεσμικά, ωράρια, πρόβες, έως μισθολογικά, ζητήματα κανονιστικά, προβών κ.λπ., έτσι ώστε να ρυθμιστεί το εντελώς αρρύθμιστο τοπίο από το 2011, με τα συμπιεσμένα μεροκάματα, τις απλήρωτες πρόβες, τις καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες κ.λπ.”.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης παρευρέθηκαν εκ μέρους της ΠΟΘΑ εργαζόμενοι από όλους τους εργασιακούς κλάδους Θεάματος - Ακροάματος, ενώ απουσίαζε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL