Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Νέα εποχή για το θέατρο Ολύμπια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εποχή για το θέατρο Ολύμπια

Μια νέα εποχή ξεκινάει για το ιστορικό θέατρο Ολύμπια, το κτήριο της οδού Ακαδημίας που από το 1958 έως τον περασμένο Μάιο στέγασε την Εθνική Λυρική Σκηνή, που περνάει για τα επόμενα 10 χρόνια στον Δήμο Αθηναίων. Η Επιτροπή Αξιοποίησης Ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε προχθες να προκρίνει το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που κατάρτισε και κατέθεσε ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων μισθώνοντας το θέατρο Ολύμπια για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για "πολύ σημαντική εξέλιξη" κάνει λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καθώς "ένα εμβληματικό κτήριο μπορεί να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτιστική παραγωγή της πόλης της Αθήνας" σημειώνοντας ότι «αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο Αθηναίων το γεγονός ότι η πρότασή του επελέγη ως η αρτιότερη, αλλά και ευκαιρία για το ιστορικό θέατρο να ανακτήσει την παλιά του αίγλη».

"Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο με άρτιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που αξιοποιεί πλήρως τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, αλλά και κοινές δράσεις με ένα δίκτυο συνεργατών που περιλαμβάνει σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης» δήλωσε από την πλευρά του ο Κωστής Μπιτζάνης, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Ολύμπια στη νέα του διαδρομή, εκτός από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, πρόκειται να συνεργαστεί με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αφού, όπως λέει ο κ. Μπιζάνης, μαζί με το σχέδιο του δήμου υποβλήθηκε γραπτώς και η συμμετοχή της ΕΡΤ, ενώ θα συνεργαστεί επίσης με το Φεστιβάλ Αθηνών στο οποίο "έχουμε προτείνει να εντάσσει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματός του" με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ενώ ευπρόσδεκτες θα είναι και προτάσεις άλλων πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η χρηματοδότηση του ενοικίου θα γίνεται από τον προϋπολογισμό του ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος προτείνει να ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ τον μήνα. Το ενοίκιο που έδινε η Λυρική Σκηνή ήταν γύρω στα 16.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Ολύμπια υπό το νέο καθεστώς, ο κ. Μπιζάνης εξηγεί ότι θα ενταχθεί στη δομή του ΟΠΑΝΔΑ ενώ σύντομα θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε "το ιστορικό αυτό κτήριο να λειτουργήσει ως λυρικό θέατρο στο πλαίσιο του ΟΠΑΝΔΑ".

Τα πρώτα Ολύμπια σχεδιάστηκαν από τον Kωνσταντινουπολίτη αρχιτέκτονα Σταύρο Xρηστίδη στο πνεύμα του παριζιάνικου εκλεκτικισμού και το 1942-43, ανακαινίστηκαν από τον αρχιτέκτονα Kίμωνα Λάσκαρι για να στεγάσουν την Eθνική Λυρική Σκηνή, η οποία το 1944 κάνει εκεί την πρεμιέρα της με εναρκτήριο έργο την όπερα "Ρέα" του Σπυρίδωνα Σαμάρα. Tο 1950 το κτήριο περνά στην κυριότητα του Mετοχικού Tαμείου Yπαλλήλων Tράπεζας Eλλάδος, που αποφασίζει την ανέγερση νέου κτηρίου στη θέση του, σχεδιασμένου από τον αρχιτέκτονα Πάνο Τσολάκη, το οποίο θα περιλάμβανε και θέατρο που να ανταποκρίνεται στη λειτουργία της ΕΛΣ.

Το 1958 εγκαινιάζεται το θέατρο Ολύμπια με τη σημερινή του μορφή και έκτοτε φιλοξενεί την Λυρική Σκηνή μέχρι τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ. Νιάρχος. Η τελευταία παράσταση της ΕΛΣ στο θέατρο της οδού Ακαδημίας δόθηκε στις 19 Μαΐου με τη "Ρέα" του Σπ. Σαμάρα, όπερα που συμβολικά σηματοδότησε την έναρξη και τη λήξη μιας ολόκληρης εποχής για τη Λυρική Σκηνή. Το 2003 το κτήριο είχε κριθεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL