Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ρωσική Επανάσταση «ζωντανεύει» στο ΚΘΒΕ

Στις 25 Οκτωβρίου

«Τι έγινε πραγματικά στη Ρωσία 100 χρόνια πριν;». Το ερώτημα αυτό δεν επιδέχεται μία και μόνη απάντηση και βέβαια δεν θα απαντηθεί στην παράσταση «Ρωσική Επανάσταση», που ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο, ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από τα γεγονότα στην Πετρούπολη, στις 25 Οκτωβρίου του 2017, που σημάδεψαν όχι μόνο την ιστορία της Ρωσίας, αλλά όλης της υφηλίου.

Πρόκειται για το έργο του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, που αποτελεί, κατά τα λεγόμενά του, και την «τρίτη και καλύτερη» συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τους συντελεστές της παράστασης, ο Τσέζαρις Γκραουζίνις επιχειρεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της ρωσικής επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Ο ίδιος ο δημιουργός προτρέπει το κοινό να δει την παράσταση «χωρίς προσδοκία». Ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν είναι «να ανασυνθέσουμε την ιστορία αλλά να συνδημιουργήσουμε μια οπτική, μια εικόνα και ένα όραμα για τον μύθο της επανάστασης». Εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα δεχθεί επιθέσεις από πολλές πλευρές. Από δεξιούς περιμένει να κατηγορηθεί για αριστερή προπαγάνδα και από αριστερούς για οπορτουνισμό... Και αυτό διότι, όπως εξηγεί στο γραπτό του σημείωμα για το έργο του, «οι εκπρόσωποι διαφορετικών ιδεολογιών δίνουν διαφορετικά ονόματα στα γεγονότα που συνέβησαν στη Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1917: Αντιδημοκρατικό Πραξικόπημα των Μπολσεβίκων, Οκτωβριανή Εξέγερση του Προλεταριάτου, Εγκληματική Ανταρσία, Ρώσικη Σοσιαλιστική Επανάσταση, Ρώσικη Αστική Επανάσταση κ.λπ.».

Ως «ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοίχημα» χαρακτήρισε την παράσταση «Ρωσική Επανάσταση» ο πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Αναστασάκης συμπλήρωσε ότι μετά την πρεμιέρα οι παραστάσεις θα πλαισιωθούν και με σειρά συζητήσεων για το ζήτημα της επανάστασης.

Να σημειωθεί ότι η «Ρωσική Επανάσταση» εντάσσεται στον κύκλο των παράλληλων εκδηλώσεων των 52ων Δημητρίων.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χθες το θυμήθηκε

Η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε χθες πόσο χάρηκε που από την εξαφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών και τη μεγάλη πτώση της Δεξιάς στη Βαυαρία ευνοήθηκαν οι Πράσινοι και όχι η Ακροδεξιά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο