Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ένα "σχολείον" για τη Σχολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα "σχολείον" για τη Σχολή

“Έφτασε η στιγμή να κάνουμε κάποια όνειρα πραγματικότητα “. Με αυτήν τη φράση ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός ανακοίνωνε χθες τη μεταφορά εντός 15-20 ημερών, όπως είπε, της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου από το παλαιό κτήριο της Ομόνοιας στο ανακαινισμένο “Σχολείον” της Ειρήνης Παππά, στην οδό Πειραιώς, όπου δόθηκε για λόγους σημειολογικούς και η συνέντευξη Τύπου για το νέο ρεπερτόριο, τις δράσεις, τα προγράμματα και τις συνεργασίες της πρώτης κρατικής σκηνής.

Ο κ. Λιβαθινός, αφού χαρακτήρισε τη μεταφορά “όνειρο ετών”, ανακοίνωσε ταυτόχρονα και τη δημιουργία του τμήματος σκηνοθεσίας για το οποίο θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από το επόμενο φθινόπωρο. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η λειτουργία της Δραματικής στο “Σχολείον” πραγματοποιήθηκε με τη “σεμνή και γενναιόδωρη υποστήριξη” του Ιδρύματος Λάτση στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου. “Ο Στάθης, ορμητικός και παθιασμένος, πήρε ό,τι ζήτησε”, σχολίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση Δημήτρης Αφεντούλης, κάνοντας λόγο για κάτι που το χρειαζόταν ο τόπος και το θέατρο.

Στο κτήριο που στεγαζόταν έως τώρα η Δραματική Σχολή θα μεταφερθούν εργαστήρια και δράσεις, θα διεξάγονται σεμινάρια με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, δράση που πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Ταυτόχρονα προτάθηκε η μετεγκατάσταση του Θεατρικού Μουσείου, παράλληλα με το βεστιάριο του Εθνικού, στο κτήριο της πρώην Σχολής έπειτα από κάποιες βελτιώσεις στις υποδομές, πρόταση με την οποία είναι σύμφωνο το Δ.Σ., όπως έγινε γνωστό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε επίσης στην ανακαίνιση του Rex, των εγκαταστάσεων στο Ρουφ και του τεχνικού εξοπλισμού του θεάτρου.

Δεν παρέλειψε να κάνει επίσης γνωστή την τοποθέτηση διοικητικού διευθυντή και να χαρακτηρίσει τη χρονιά “συγκινητική και χαρούμενη” αναφερόμενος στην πληρότητα κατά 100% της Νέας Σκηνής και στο sold out των καλοκαιρινών παραγωγών, χωρίς ωστόσο να δώσει αναλυτικά στοιχεία.

Προτάσσοντας την προσοχή του Εθνικού στους νέους Έλληνες δημιουργούς, αναφέρθηκε στο 3ο στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου για νέους έως 35 ετών από τον προσεχή Νοέμβριο έως τον Ιούνιο του 2018, καθώς και στη δράση “Ο συγγραφέας του μήνα” από όπου το έργο “Σούμαν” της Σοφίας Καψούρου θα παιχθεί από την 1η Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Παράλληλα, από τις 29 Μαρτίου θα παιχθεί το έργο “Ένας στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ” του Ιάσονα Σίγμα, κρατικό βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου 2016, σε συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με το οποίο και ξεκινά σταθερή συνεργασία όπως και με το ΚΘΒΕ.

Ειδική αναφορά έγινε και στο 3ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, εξειδικευμένο πρόγραμμα υψηλών επαγγελματικών απαιτήσεων που απευθύνεται σε επαγγελματίες, πρακτικούς του θεάτρου και έχει ως στόχο τη διάδοση και τη μελέτη του αρχαίου δράματος διεθνώς.

Το ρεπερτόριο, το Μικρό Εθνικό και η Πειραματική

Με οκτώ νέες παραγωγές φέτος το ρεπερτόριο του Εθνικού, πλην της Πειραματικής και της παιδικής σκηνής, περιλαμβάνει 4 επαναλήψεις με τις οποίες και γίνεται η εκκίνηση. Την αρχή των νέων παραγωγών κάνει στις 23 Νοεμβρίου ο “Πέερ Γκυντ” του Ίψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, το “Ψηλά από τη Γέφυρα” στις 15 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, που σηματοδοτεί και τη συνεργασία του Γιώργου Κιμούλη για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο, και το σαιξπηρικό “Τίμων ο Αθηναίος” τον επόμενο Ιούλιο σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Ακολουθούν στις 18 Ιανουαρίου ένα έργο βασισμένο στο “Μυστήριο Μπούφο” του Μαγιακόφσκι, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Γιάννη Μανταφούνη, στις 22 Φεβρουαρίου “Το Παιχνίδι της Σφαγής” του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και η “Σαλώμη” του Όσκαρ Ουάιλντ στις 4 Μαΐου σε σκηνοθεσία και χορογραφία Σταύρου Λίτινα. Στην Πειραματική Σκηνή, που περιλαμβάνει τρεις επαναλήψεις, θα παρουσιασθεί “Το Φιντανάκι” στις 18 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, ο “Υμπύ Τύραννος” του Ζαρρύ στις 31 Ιανουαρίου σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη και το “Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας” στις 10 Μαΐου σε σκηνοθεσία Σαράντου Γεώργιου Ζερβουλάκου. Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών από τις 18 Απριλίου θα έχει θεματικό άξονα τη γυναίκα.

Η δημιουργία του Μικρού Εθνικού με υπεύθυνη την Σοφία Βγενοπούλου, θα παρουσιάσει από τις 8 Οκτωβρίου την “Μόμο” του Μίχαελ Έντε σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, ενώ η παράσταση “Τα παιδιά του γαλάζιου πλανήτη” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Καραδήμα θα ταξιδεύει στα σχολεία.

Ένα λεωφορείο γεμάτο θέατρο

Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, το Εθνικό Θέατρο εγκαινιάζει μια νέα δράση, όπου ένα λεωφορείο θα επισκέπτεται τις γειτονιές της Αθήνας παρουσιάζοντας θεατρικά δρώμενα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι δράσεις “Από την σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο”, το “Συνέβη στην Ελλάδα”, το θεατρικό εργαστήριο στις φυλακές και οι παραστάσεις στα νοσοκομεία.

Ανάμεσα στις συνεργασίες ξεχωρίζουν αυτή με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας στο Πεκίνο με ανταλλαγές παραστάσεων καθώς και η συμμετοχή της Πειραματικής Σκηνής το καλοκαίρι του 2018 στο φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης Future of Europe στη Στουτγκάρδη με έργο που θα συνδημιουργήσουν οι Δημοσθένης Παπαμάρκου και Γεωργία Μαυραγάνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL