Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου κλείνει τα 20 του χρόνια και παρουσιάζει 17 παραγωγές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου κλείνει τα 20 του χρόνια και παρουσιάζει 17 παραγωγές

Είκοσι χρόνια δημιουργικής πορείας κλείνει φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου και παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλαμβάνει πολλές νέες παραγωγές, επιτυχημένες επαναλήψεις αλλά και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και εφήβους.

Ο ιδρυτής του, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, προλογίζοντας την παρουσίαση του φετινού προγράμματος μας γύρισε πίσω, στο καλοκαίρι του 1997: «Τότε παρουσιάσαμε εδώ, στην αυλή της παλιάς ζυθαποθήκης του ΦΙΞ, τον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, μια παράσταση καθοριστική για την πορεία του θεάτρου που παραμένει στο ρεπερτόριο μας και περιοδεύει για 10 και πλέον χρόνια. Στη συνέχεια, αυτή την αποθήκη, κτίριο από τα τέλη του 19ου αιώνα, τη διαμορφώσαμε σε θέατρο. Ανεβάσαμε πολλά έργα, και δημιουργήσαμε συνεργασίες και σχέσεις δυνατές που πάντα μας γεμίζουν, ακόμα κι αν οι δρόμοι μας χωρίστηκαν με κάποιους. Πράγμα αναπόφευκτο». «Η φετινή χρονιά έχει κάτι το ξεχωριστό. Το Θέατρο αυτό συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Για μένα, η στιγμή αυτή είναι έντονα φορτισμένη από συναισθήματα, μαζί και κάποια μελαγχολία. Είκοσι χρόνια δεν είναι λίγα, ό,τι και να πεις», είπε και ευχαρίστησε θερμά «όσους περπάτησαν κι όσους περπατούν μαζί μας, θεατρικούς (και όχι μόνο) φίλους και συνεργάτες», τους ηθοποιούς που «θεωρούν αυτό το θέατρο σπίτι τους» καθώς και τη σύζυγο του, τη μεταφράστρια Κοραλία Σωτηριάδου με την οποία – όπως είπε- «δουλεύουμε παρέα γι’ αυτό το θέατρο, έχουμε μοιραστεί τα πάντα και σε δύο χρόνια θα έχουμε συμπληρώσει 40 χρόνια μαζί».

Στη συνέχεια, ο γιος του, Μίλτος Σωτηριάδης που βρίσκεται στο τιμόνι του θεάτρου τα τελευταία χρόνια, παρουσίασε τις 17 παραγωγές που θα φιλοξενηθούν και στις τρεις σκηνές του Νέου Κόσμου τη φετινή σεζόν. «Φέτος κλείνουμε αισίως 20 χρόνια » είπε ο Μίλτος Σωτηριάδης, «συνεχίζοντας με συγκεντρωμένες τις δυνάμεις μας μια συνεπή καλλιτεχνική πορεία. Οικογένεια με δεσμούς αίματος αλλά πρωτίστως οικογένεια συνεργατών, που δημιουργήθηκε με τα χρόνια σ’ αυτόν το χώρο. Τη φετινή χρονιά, θα παρουσιάσουμε, καινούριες παραγωγές, λίγες επαναλήψεις και πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις με παλιότερους αλλά και νέους συνεργάτες. Γιατί όσο μας ενδιαφέρει η συνέχεια, άλλο τόσο μας ενδιαφέρει και η ανανέωση».

Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα δούμε βρίσκεται το «Με δύναμη από την Κηφισιά» του Δημήτρη Κεχαΐδη και της Ελένης Χαβιαρά- ένα έργο σταθμός της σύγχρονης δραματουργίας μας, που έχει αφήσει το δικό του στίγμα, από το πρώτο του ανέβασμα στη νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή, το οποίο θα δούμε στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζά (5/10/2017 έως 1/04/2018).

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα σκηνοθετήσει το «Heisenberg» του Σάιμον Στήβενς. Ενα έργο «συγκινητικό, αισιόδοξο, με χιούμορ, που είναι ταγμένο στο θαύμα της ζωής, ακόμα και όταν στο βάθος βλέπει τον άγγελο του θανάτου», σύμφωνα με την Κόρα Καρβούνη που πρωταγωνιστεί μαζί με τον Περικλή Μουστάκη (3/11/17 έως 1/4/18). Δύο παραστάσεις θα παρουσιάσει η ομάδα των Bijoux de Kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη : η πρώτη είναι ο «Ναπολέων» -βασισμένη σε κείμενα του Γιώργου Ιωάννου και του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (2/10/17 έως 28/11/17 ) και η δεύτερη, ο «Μπολιβάρ», που εμπνέεται από το εμβληματικό ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου και παρουσιάζεται με τον Αντώνη Γκρίτση στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (12/1/18 έως 25/2/18).

Ακόμη, το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», μεταφέρεται στη σκηνή, μέσα από την παράσταση «Αρίστος» που σκηνοθετεί ο Γιώργος Παπαγεωργίου (5/2/17 έως 3/4/18). Η ομάδα Elephas tiliensis θα μας ταξιδέψει μέχρι το Αμπελοχώρι της νότιας Πίνδου, όπου μια πράξη πραγματικής αγάπης συνοψίζει το νόημα της «Βοσκοπούλας» που σκηνοθετούν ο Δημήτρης Αγαρτζίδης μαζί με την Δέσποινα Αναστάσογλου (19/1/18 έως 1/4/18), ενώ η Ελένη Κοκκίδου και η Μάρθα Φριντζήλα θα παρουσιάσουν μία περφόρμανς που «αντιμετωπίζει το τραγούδι σαν λόγο θεατρικό» με τίτλο «Σου φυλάξαμε μια θέση» (29/1/18 έως 3/4/18) .

Δύο παραστάσεις που είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό την περασμένη σεζόν και φέτος επαναλαμβάνονται είναι το ρομαντικό «Η ωραία του Πέραν» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και την Αντιγόνη Φρυδά, που μετακομίζει από το Δώμα στην Κεντρική Σκηνή (9/10 έως 16/1), αλλά και η γλυκόπικρη ιρλανδική κωμωδία «Πέτρες στις τσέπες του» με τους Γιώργο Χρυσοστόμου και Μάκη Παπαδημητρίου, η οποία θα παιχτεί από 6/10 στο θέατρο Κιβωτός. Από το φετινό πρόγραμμα δεν θα λείψει και το θέατρο για παιδιά που θα παρουσιάσει τον «Πινόκιο» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη σε νοσοκομεία, ιδρύματα, δομές αλληλεγγύης και σχολεία, καθώς και οι «Νεφέλες», παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη κωμωδία του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Τζωρτζίνας Κακουδάκη που απευθύνεται όχι μόνο σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες.

Σημειώνεται ότι από αύριο, Τρίτη, έως τις 22/9 οι θεατές θα μπορούν ν' αγοράζουν τα εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις όλης της σεζόν (για οποιαδήποτε ημερομηνία) στην τιμή των 7 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL